joi, noiembrie 11

CARTEA OMULUI MATUR LA RASCRUCE DE VEACURI
















Cand totul in jurul tau se prabuseste,ca om ai nevoie de o salvare.Aceasta salvare, nu vine decat din interiorul fiecaruia,cand omul nu gaseste,in sine puterea de a infrunta viata, il numim miseleste invins,las ,etc.

Insa cati dintre noi,dintre dumneavoastra ,nu s-au gasit adesea judecati,pusi la zid si aratati cu degetul?!?
Ma tot gandesc la domnul acela care mi-a spus ca e nevoie de "camaraderie,de verticalitate si curaj mai mult ca oricand...".
Mare dreptate aveti stimate domn .
Mi-a fost dat, sa pot rasfoi in aceasta noapte,cu bucura pruncului care gusta intaia picatura de lapte din sanul mamei,o carte de capatai a neamului nostru romanesc.
Cartea se numeste "CARTEA OMULUI MATUR" scrisa de I.Popescu-Bajenaru, pe la 1925,si se arata a fi o "lumina pentru toti".

Ma gandesc,rasfoind cu emotie aceasta carte, de capatai a celui care se vrea invatat, la "Povestea Mainilor".

Ce este "Povestea Mainilor"?

Orice carte are o poveste a mainilor ,maini care au citit-o,care au mangaiat-o care i-au impartasit povestea lor ,a trudei lor din fabrici ,de la coasa,i-au spus taina degetelor la altar,au invatat-o sa simta romaneste,si care au facut-o sa auda,un cantec de leagan ce adoarme un prunc ,in noaptea tarzie, pe cand, o umbra trudeste buchisind o litera,o cifra, in fata unui muc de lumanare.

O rasfoiesc si pe la pagina 158 ,un deget ma opreste, sa dau si mai departe foaia...
E liniste.. si cartea incepe, a soptii mainilor, o poveste veche uitata printre slove,despre un erou necunoscut.
Incet,incet adorm parca in susurul soaptelor si incep a intelege...

"O MIE NOUA SUTE SASESPREZECE"..

"Par'ca fu ieri, cand trambita rascoli linistea vazduhului,chemand suflarea romaneasca sa isi implineasca soarta.
Mii..,zeci de mii..,sute de mii de piepturi romanesti:s-au adunat in jurul drapelului "UNITATII NATIONALE !"
Cand s-a dat semnalul mantuirii,fiecare si-a facut cruce si s-a repezit in lupta cu nadejdea in isbanda. Inaltatoare clipe de mandrie nationala!...Infricosatoare priveliste!...Urcand si coborand:dealuri,vai si munti;impinsi de visul de veacuri sl bunilor si strabunilor nostri,vitejii luptatori au patruns pe ogorul robit al Ardealului."

Auziti ce frumos suna : "si-au facut cruce si s-au repezit in lupta cu nadejdea in isbanda"...
Stiu ca multi dintre dumneavostra ma inteleg,altii ma judeca, dar eu sunt mandra ca m-am nascut in Romania.
Doar aici valurile Dunarii, imi canta izbindu-se de maluri,doar aici, prapastiile Carpatilor plang oasele voinicilor frante in lupte.
"Se cadea ca cei ce se bucura de intinsul acestei tari ,sa se gandeasca si la martirii cari au pus la temelia unitatii noastra nationale: suferintele si viata lor"
Se cadea ca sacrificiile atator eroi risipiti in lungul si'n latul tarii,sa fie proslavite de toata suflarea romaneasca in chip deosebit".

Si au facut-o atunci ,din pacate nu si astazi,sau foarte rar !
Nu ca nu ar mai fi eroi ,sunt si multi sunt eroi in viata, care isi traiesc gloria in tacere, cu demnitatea celui, care nu va implora niciodata, pentru ceea ce deja este al lui!

"Am inarmat a noastra mana ,
Ca sa pazim un scump pamant;
Dreptatea e a lui stapana,
Iar domn, e adevarul sfant;

"Si-n cartea vesniciei scrie
Ca tari si neamuri :vor pieri;
Iar scumpa noastra Romanie ,
Etern,etern, va inflori !(Andrei Barsan)."

CURAJ VOI DRAGI VOINICI AI PATRIEI STRABUNE! FITI DEMNI SI UNITI IN "CUGET SI-N SIMTIRE" ,NE E SARACA TARA DAR FRUMOASA ,SA NU UITAM, SA NE INCHINAM LA CRUCEA LUI IISUS, SI VESNIC SA MERGEM INAINTE,MEREU CU FRUNTEA, CAT MAI SUS!

O spun la ceas de amintire cand TRIANONUL ne sta in fata, a garantiei calauza pentru pace !

"Vom fi supusi ,poate ,inca la multe incercari,cari sa urmareasca a da nastere urii si vrajbei intre noi.Sa nu alunecam spre prapastia in care ne impinge dusmanul!"

"Dusmanul" suntem noi ,noi am devenit dusmanii propriilor nostrii copii,ai fratilor nostrii,ai poporului nostru,ai limbii si natiei romane.
Pericolul dezbinarii, se naste din interiorul inimii noastre bolnave, si a mintii noastre amagite de neputinta hulpava a altora.Sa ne trezim ,sa ne spalam fetele de lacrimile amaraciunilor, si sa renastem romanii care am fost! Sa ne iubim tara,limba si sorgintea din care ne tragem,sa nu uitam ca pita, e pane, si painea e una pentru toti !

Ecaterina Teodoroiu va spune asa :

-"Innainte,baieti,nu va lasati,sunteti cu mine!

"Am fi nedrepti , daca am uita de sacrificiile, facute de eroii si martirii rapusi pentru unitatea nationala".

Imi permit, sa ii amintesc, si pe cei cazuti la revolutia din 1989,pe toti cei care ii stiam sau nu,pe eroii necunoscuti ai revolutiei,pe eroii cerului care nu demult, s-au jertfit preferand sa salveze casele oamenilor si nu pe ei,uitand parca ca si pe ei ii asteptau acasa alti oameni. Discutand acest episod, cu un prieten bun,un militar desavarsit care calauzeste armia romana pe sub ape,imi spunea, ca acelasi lucru l-ar fi ales,ca e o chestiune de alegere si asumare.Aveam ochii in lacrimi ,pentru a nu stiu cata oara, pentru ei toti eroii nostrii din ultimii doi ani,apoi mai tarziu, cu cateva ore aveam sa descopar ca omul, caruia i-am jurat credinta in fata lui Dumnezeu, imi confirma cu aceasi resemnare senina, ca acelasi lucru l-ar face ,s-ar jertfi pentru viata altora, uitand de noi "fetele lui" !
Si ma intrebam pe mine:
-Tu oare, ce ai sa faci? Probabil acelasi lucru..

Am si acum lacrimi, cand ma gandesc, la suferinta celor ramasi in urma eroilor cazuti,ma rog pentru sanatatea lor, si pentru iertarea celor plecati ,si sper ca viata si conjunctura sa nu ne faca sa alegem, cu demnitate acelasi drum ca si ei!

Am INCEPUT VESEL SI INCHEI TRIST,FACAND APEL LA TOTI CEI CARE SIMTITI ROMANESTE ,SA CREDETI IN TARA ASTA,SA CREDETI IN VOI,SA FITI MANDRII CA ATI IMBRACAT SAU IMBRACATI UNIFORMA MILITARA !

Asa cum spunea un alt domn,blogurile nu pot vota,e drept, dar macar pot incerca sa schimb ceva in jurul meu,pot incerca sa pun capat nepasarii,pot si vreau sa sadesc muguri de patriotism, in fiecare din colegii mei de la facultate,care vin si spun ca nu isi iubesc tara, pentru ca nu le ofera nimic.
Iubirea nu este conditionata de nimic ,iubesti pe cineva sau ceva fara sa astepti O PLATA!
Asta trebuie, sa inteleaga ei-tinerii ,generatiile care vin dupa noi,ca tara are nevoie de ei !
Vorbesc poate,ca o baba (una in devenire,am 29 de ani).

Nu intru in detalii de geostrategie ,de politici de securitate sau altele, pentru ca nu vreau sa stric tonalitatea acestei scrieri,dar mai ales, pentru ca stiu, ca in fiecare dintre noi, exista o constiinta treaza, bine ancorata in realitatile inconjuratoare.
Tocmai aceasta, ar trebui sa ne trezeasca un pic, sa ne porneasca motorasele inimii, ca sa vedem tara asta, asa cum este ea,frumoasa si inca a noastra!

-HAIDETI SA O PASTRAM ASA !

Singura salvare ,in stare sa consolideze si sa cimenteze temelia apartenentei noastre la Romania este doar unitatea sufleteasca a tuturor romanilor!


<"Cinstind amintirea strabunilor,pe noi ne cinstim.">
<"Din cartea trecutului,scoatem intelepciunea viitorului">



ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !
Amin!

Pe data viitoare,


Corectura va surveni pe parcurs,inchei aici caci maine,de fapt azi, trec iar Carpatii..

2 comentarii:

Anonim spunea...

STIMATA,FRUMOASA SI DESTEAPTA DOMNITA,VA ROG RESPECTUOS SA ANALIZATI SI POATE AJUNGETI LA CONCLUZIA CA ACEST "CADAVRU VIU" CE SE CHEAMA sindicatul lui dogaru-latosu si pricina-imbuibatu,NU ARE CE CAUTA PE BLOGUL DUMNEAVOASTRA...E PACAT CA VORBELE DULCI,EXACTE SI FRUMOASE CE NI LE OFERITI,SA FIE AFECTATE...de acest,asa zis ...sindicat...in fapt,e o AFACERE A CELOR DOI FOSTI SI ACTUALI POLITRUCI.

MIHAI MARGOI spunea...

SUPER! PASTRATI-VA SUPERBIA!eU MA GANDESC NUMAI LA DECEBAL,VLAD TEPES SI MIHAI VITEAZU! gh. doja ,horia closca si crisan t vladimirescu si the last but not least alexandru ioan cuza!!