miercuri, decembrie 22

DECEMBRIE 1989 .CONSTANTA SI MARINA MILITARA ...EROII DESPRE CARE NIMENI NU VORBESTE.

Incerc sa spun si altceva despre eroii nostrii..

Decembrie 1989

***************
Erori umane, victime colaterale
Colonel (r) Remus Macovei
*************************

În municipiul Constanţa, ca şi în întregul judeţ, în perioada 16 - 22 decembrie 1989 nu au avut loc manifestaţii împotriva regimului Ceauşescu.
În ziua de 22 decembrie, militarii aflaţi în cazărmi au privit cu bucurie la televizor desfăşurarea evenimentelor din Bucureşti. Ei au răsuflat uşuraţi că au scăpat de coşmarul precizărilor generalului Milea - cele referitoare la uzul de armă împotriva manifestanţilor şi cele privind manevrarea coloanelor de demonstranţi pe flanc şi spate. Militarilor le fusese teamă că vor fi puşi în situaţia de a executa acest ordin, dar nu s-a semnalat nici un caz de militar care să fi luat poziţie publică împotriva acestuia, cu toate că acestora le era ruşine pentru această misiune ingrată, fixată de o conducere politică complet depăşită de evenimente.
În timp ce militarii urmăreau în cazărmi evoluţia evenimentelor, la Bucureşti s-a dezlănţuit lupta pentru putere între diferite grupuri de interese.(..).

Ei au răsuflat uşuraţi că au scăpat de coşmarul precizărilor generalului Milea - cele referitoare la uzul de armă împotriva manifestanţilor şi cele privind manevrarea coloanelor de demonstranţi pe flanc şi spate. Militarilor le fusese teamă că vor fi puşi în situaţia de a executa acest ordin, dar nu s-a semnalat nici un caz de militar care să fi luat poziţie publică împotriva acestuia, cu toate că acestora le era ruşine pentru această misiune ingrată, fixată de o conducere politică complet depăşită de evenimente.
În timp ce militarii urmăreau în cazărmi evoluţia evenimentelor, la Bucureşti s-a dezlănţuit lupta pentru putere între diferite grupuri de interese. În acest context, au apărut invizibilii „terorişti“, superinstruiţi şi antrenaţi.
În confruntările dintre aceştia şi militarii dobrogeni - care se vor bucura de sprijinul neprecupeţit al întregii populaţii - 26 de persoane au decedat (13 civili şi 13 militari), iar alte 75 (52 civili, 23 militari) au fost răniţi.
Victimele au fost produse prin:
- împuşcare: 22 morţi, 67 răniţi;
- prăbuşirea unui elicopter: patru morţi;
- agresiune fizică: patru răniţi;
- accidente auto: doi răniţi;
- alte cauze: doi răniti.

Unităţile militare implicate în incidentele soldate cu morţi şi răniţi, au fost:
- U.M.02145 Constanţa, U.M.02192 Constanţa, U.M.02003 Constanţa, U.M.02132 Mangalia, IJ.M.02091 Mangalia, U.M.02025 Schitu - toate în subordinea Comandamentului Marinei Militare;
- U.M.01347 Basarabi, U.M.01527 Basarabi, U.M.01239 Topraisar, U.M.01248 Medgidia, U.M.01295 Mihail Kogălniceanu - toate în subordinea Diviziei 9 Mecanizate;
- U.M.01941 Mihail Kogălniceanu şi U.M.02010 Tuzla - în subordinea Comandamentului Aviaţiei Militare;
- U.M.01459 Medgidia - în subordinea Armatei a 2-a Buzău;
- U.M.01727 Agigea şi U.M.02603 Agigea - în subordinea Direcţiei Lucrări în Economia Naţională.

Dinamica producerii victimelor este următoarea:
22 decembrie - trei răniţi;
23 decembrie - şase morţi, 11 răniţi;
24 decembrie - 11 morţi, 38 răniţi;
25 decembrie - trei morţi, 12 răniţi;

În timp ce militarii urmăreau în cazărmi evoluţia evenimentelor, la Bucureşti s-a dezlănţuit lupta pentru putere între diferite grupuri de interese. În acest context, au apărut invizibilii „terorişti“, superinstruiţi şi antrenaţi.
În confruntările dintre aceştia şi militarii dobrogeni - care se vor bucura de sprijinul neprecupeţit al întregii populaţii - 26 de persoane au decedat (13 civili şi 13 militari), iar alte 75 (52 civili, 23 militari) au fost răniţi.

Victimele au fost produse prin:
- împuşcare: 22 morţi, 67 răniţi;
- prăbuşirea unui elicopter: patru morţi;
- agresiune fizică: patru răniţi;
- accidente auto: doi răniţi;
- alte cauze: doi răniti.

Dinamica producerii victimelor este următoarea:
22 decembrie - trei răniţi;
23 decembrie - şase morţi, 11 răniţi;
24 decembrie - 11 morţi, 38 răniţi;
25 decembrie - trei morţi, 12 răniţi;
26 decembrie - cinci răniţi
29 decembrie - un mort, un rănit;
31 decembrie - un mort, un rănit;
01 ianuarie - trei morţi, doi răniţi;
02 ianuarie - un mort, un rănit;
04 ianuarie - un rănit.

Decesul sau rănirea victimelor s-au produs, în 82 de cazuri, noaptea şi în 19 cazuri - ziua.
Din studierea tuturor incidentelor soldate cu victime, se desprinde concluzia că nici o victimă nu este rezultatul acţiunii temuţilor “terorişti“, ci urmare a unor erori umane, ele reprezentând, – conform unui termen cinic, des utilizat în ultimele conflicte militare – , victime colaterale.
Cauzele principale care au făcut posibilă o astfel de situaţie nefericită, constau în conducerea necorespunzătoare a forţelor şi mijloacelor, dezinformarea şi presiunea psihologică şi existenţa unor acte de indisciplină în rândurile militarilor.

Conducerea acţiunilor militare reprezintă totalitatea acţiunilor desfăşurate în baza prevederilor regulamentelor militare, în vederea pregătirii şi ducerii luptei.
Marea problemă pentru militarii români, în decembrie 1989, o reprezenta faptul că regulamentele militare nu conţineau nici o referire la lupta împotriva „teroriştilor“. Conducătorii militari de la Constanţa, ca şi cei din restul ţării, de altfel, au folosit toate mijloacele avute la dispoziţie - tunuri, tancuri, TAB-uri, avioane, elicoptere, rachete AA şi nave militare -, ca în acţiunile clasice de luptă. Aceşti comandanţi nu s-au putut adapta la situaţia reală existentă, pregătirea acumulată pe timpul aplicaţiilor pe hartă sau de comandament cu transmisiuni în teren, fără trupe - toate încheiate cu calificative foarte bune -, dovedindu-şi din plin ineficienţa. Conform prevederilor Legii nr.14/29.12.1972, art.14 (e), Consiliul Judeţean de Apărare era obligat „să organizeze şi să conducă în mod unitar acţiunile pentru respectarea liniştii şi ordinii publice”, toate deciziile şi ordinele în perioada 16-22 decembrie 1989, respectând următorul circuit:

PREŞEDINTELE
CONSILIULUI JUDEŢEAN
DE APĂRARE CONSTANŢA
MIHAI MARINA
/
COMANDAMENTUL
MARINEI MILITARE
ŞI COMANDANT
AL GARNIZOANEI
C.am. IORDACHE CONSTANTIN
/
ŞEFUL INSPECTORATULUI JUDEŢEAN
AL MINISTERULUI
DE INTERNE
Col. ION CIUCUR
=
EXECUTANŢI AI ORDINELOR


O parte din unităţile din Dobrogea, subordonate altor comandamente, primeau ordine pe linie operativă de la acestea, care nu erau întotdeauna în concordanţă cu cele primite de la Comandamentul Marinei Militare. Exemplific situaţia de la aeroportul M.Kogalniceaunu, unde de la C.M.M s-a comunicat că vor primi întărire o subunitate de grăniceri, care să înlocuiască detaşamentul „USLA“, ai căror lupători fuseseră arestaţi.
De la Comandamentul Aviaţiei Militare se ordona arestarea grănicerilor, iar de la M.St.M se ordona instruirea acestora şi introducerea lor în dispozitiv.
De aceea, se poate afirma că în această perioadă a existat un haos în conducere, care s-a repercutat în mod deosebit asupra executanţilor direcţi ai ordinelor contradictorii care veneau de pretutindeni.
Situatia va reveni la normal duminică 24 decembrie 1989, ora 1400, odată cu alegerea unui Consiliu Provizoriu al Frontului Salvarii Nationale, schema relaţională de conducere fiind :

C.P.F.S.M.
/
C.M.M.
/
******
=
EXECUTANŢI AI ORDINELOR.

În perioada interbelică, intervenţia armatei pentru menţinerea ordinii publice se făcea numai în cazuri strict stabilite în Regulamentul Serviciului de Garnizoană (art.539) - revolte, dezordini, adunări zgomotoase şi ameninţătoare, atingeri grave aduse ordinii publice. Autorităţile cereau în scris trupe pentru reprimarea unor dezordini reale şi actuale (art.541). Aprobarea cererilor se făcea de către comandanţii de corp de armată şi M.Ap.N, iar în cazuri urgente de către comandanţii de garnizoane, cu obligaţia ulterioară de a raporta comandanţilor de corp de armată şi M.Ap.N
În decembrie 1989, în lipsa prevederilor regulamentare, militarii vor acţiona conform Notei Telefonice nr.39 din 22 decembrie a M.Ap.N, care prevedea: „Comandanţii militari să asi-gure paza obiectivelor civile de importanţă deosebită cu subunităţi înarmate, care să nu tragă decât în situaţia în care sunt atacate de grupuri înarmate cu arme de foc. Pentru stabilirea priorităţilor în asigurarea pazei, comandanţii militari să se pună de acord cu reprezentaţii organelor locale“.
În garnizoana Constanţa s-au manifestat două atitudinii contrare privind aprobarea efectivelor de militari pentru apărarea diferitelor obiective:
*– pe deoparte, s-a manifestat de către comandamentul C.M.M, contraamiralul Iordache
Constantin, o maximă solicitudine la cererile venite de la conducătorii unor obiective sau la sesizarea diferitelor persoane privind trimiterea unor militari pentru pază, apărare şi întervenţie. Nu conta că militarii respectivi erau militari de pe nave sau elevi ai instituţiilor de învăţământ, inclusiv din anul I, care nu executaseră decât o şedinţă de tragere şi care nu aveau nici măcar o vagă pregătire pentru lupta în localitate sau pe timp de noapte;
– pe de altă parte, s-a manifestat o atitudine reţinută a generalului Popa George, comandantul Diviziei 9 Mecanizate, dezavuată la vremea respectivă de către revoluţionarii constănţeni, de a nu trimite în municipiu decât subunităţile strict necesare.
Consecinţele nu au întârziat să apară. Toţi cei 15 decedaţi în Constanţa sunt urmare a incidentelor în care au fost implicaţi militarii marinari aparţinând U.M.02145 şi U.M.02192. Situaţia celor 58 de răniţi se prezintă astfel: 47 au fost răniţi de militarii marinari, cinci de către tanchiştii de la U.M.01347 Basarabi, patru au fost agresaţi de către manifestanţi, iar doi au fost răniţi fără ca autorii să poată fi identificaţi.
În toate garnizoanele dobrogene sunt trimise patrule fără consemne, fără itine-rarii de patrulare precise şi fără semnale de recunoaştere. Multe din ele vor acţiona la indicaţiile unor civili panicaţi.
Paza obiectivelor s-a făcut prin aplicarea sistemului de pază militară dispusă în interiorul obiectivului. Stabilirea sistemului de pază s-a făcut în colaborare cu reprezentanţi ai obiectivului apărarii, ţinându-se cont de specificul fiecăruia. Consemnele sunt stabilite de cei care instalează subunităţile, de multe ori fără a avea pregătirea necesară pentru o astfel de activitate, specifică lucrătorilor dintr-un stat major. Nicăieri nu s-au legalizat aceste consemne prin documente scrise.

De asemenea, subunităţilor de pază nu li s-au stabilit măsuri de cooperare cu subunităţile vecine, sau cu cele care trebuiau să intervină în cazul unui atac asupra obiectivului.
La gara Constanţa, elevii marinari deschid focul împotriva scafandrilor veniţi să-i ajute în lupta cu „teroriştii“ - trei civili vor plăti cu viaţa, iar un altul va fi rănit în acest incident.
Militarilor, care plecau în diferite misiuni în afara cazărmilor, nu li se explica în amănunt specificul misiunii, iar odată plecaţi, nu mai erau informaţi asupra situaţiei reale din Municipiul şi Judeţul Constanta.
Comandanţii garnizoanelor nu coordonează realizarea dispozitivelor unitare de pază şi apărare a unităţilor din subordine. Nu puţine sunt situaţiile când au loc, „dueluri de foc“ pe timp de noapte, între unităţi aparţinând unor unităţi vecine. Exemplific doar cu situaţia din noaptea de 23/24 decembrie când, la Mihail Kogălniceanu, în urma unui astfel de duel de foc între infanterişti şi aviatori, un militar în termen va fi rănit.
Pe platformele unde existau mai multe unităţi militare, fiecare comandant a realizat, de regulă, un dispozitiv de pază circular, în jurul comandamentului. Numai norocul a împiedicat ca în incidentele produse de câini, măgari sau alte animale, să nu-şi piardă viaţa nici un militar.
La Constanţa, abia în ziua de 24 decembrie, după două nopţi tragice, contraamiralul Iordache Constantin adună toţi comandanţii forţelor din municipiu şi stabileşte responsabilităţi clare de pază, apărare şi patrulare - împărţind oraşul în şase zone - precum şi un sistem de indicative, semne şi semnale, toate acestea având consecinţe pozitive şi contribuind decisiv la diminuarea numărului de victime.
În toată această perioadă a funcţionat din plin, contribuind la evitarea unor incidente cu consecinţe foarte grave, conducerea bazată pe talentul, experienţa şi inspiraţia micilor comandanţi. La Nicolae Bălcescu şi Medgidia, prin evitarea deschiderii focului cu armarnent greu asupra unor autobuze şi autodube pline cu civili, s-au prevenit adevărate catastrofe. La Neptun, inspiraţia unui ofiţer, dar şi norocul, au evitat repetarea evenimentelor de pe aeroportul Otopeni.
Preocuparea scăzută pentru asigurarea coordonării neîntrerupte a acţiunilor de luptă ale tuturor subunităţilor militare între ele, dar şi cu celelalte forţe participante, în timp, spaţiu şi pe misiuni, a constituit una din cele mai grave deficienţe manifestate în această perioadă.
Doar astfel pot fi explicate incidentele din portul Mangalia, de la releul de televiziune Tuzla, dar şi cele în care au fost implicate elicopterele U.M.02010 Tuzla.

Comandantul garnizoanei Mangalia nu a luat măsuri de anunţare a tuturor unităţilor din portul militar despre misiunea de patrulare executată de o şalupă apartinând Diviziei 42 Marină, în cursul nopţii de 23/24 decembrie. În aceste condiţii, asupra şalupei 521 se va executa foc cu toate categoriile de armament de pe navele din port, în acest incident maistrul militar Dumitru Stan fiind ucis şi doi militari în termen răniţi.
Comandamentul Marinei Militare ordonă, în noaptea de 23/24 decembrie, ca două subunităţi - una aparţinând U.M.01727 Agigea şi alta aparţinând U.M.02132 Mangalia - să asi-gure paza releului TV de la Tuzla. Militarii din Agigea ajung primii la obiectiv, iar la apariţia militarilor marinari, considerându-i „terorişti“, execută foc asupra acestora. În acest incident, căpitanul de rang III Sercăianu Ion este împuşcat mortal.
În ziua de 23 decembrie, între orele 07.00 - 11.20, elicopterele cu numerele 76, 82 şi 89 - conduse în zbor de maiorul Toma Dumitru, au primit misiunea de a executa cercetarea aeriană şi vânătoarea liberă pe traiectul Tuzla-Platforma de Foraj Marin-Sfîntu Gheorghe-Deltă-Uzlima. Pe timpul executării acestei misiuni, militarii marinari vor trage asupra elicopterelor, fără a le lovi. La întoarcere, elicopterele vor cere aprobarea să aterizeze pe aeroportul Mihail Kogălniceanu pentru aprovizionare cu carburanţi, dar la
apropierea de pista aeroportului, asupra lor se execută foc de către militarii din dispozitivul de pază. Elicopterul cu nr. 82 va fi lovit de nouă gloanţe, iar elicopterul 76, pur şi simplu va fi avariat.

Dezinformarea şi presiunea psihologică

*****************
Dezinformarea presupune existenţa a trei elemente: cei care concep planul dezinformării, care, de regulă, sunt şi beneficiarii acestuia ; cei care îl pun în aplicare; cei asupra cărora se aplică planul dezinformării. La aproape 17 ani de la desfăşurarea evenimentelor din decembrie 1989, se cunoaşte cu certitudine doar asupra cui s-a aplicat acest diabolic plan: Armata Română.
Despre autorii planului, nu se cunoaşte cu certitudine decât că au acţionat din timp. În Nota Telefonică nr.39 din 22 decembrie 1989, putem găsi un indiciu care ne poate duce către ei. În această notă telefonică, întocmită în jurul orei 13.30 şi semnată de generalul Victor Atanasie Stănculescu, se ordona ca subunităţile care vor asigura paza unor obiective „să nu tragă decât în situaţia în care sunt atacate de grupuri înarmate cu arme de foc“. Întrebarea care apare este: de unde ştia domnul general că militarii vor fi atacaţi de grupuri înarmate cu arme de foc?
Planul de dezinformare va fi pus la aplicare de „oameni cu o înaltă calificare profesională2 şi la Constanţa îşi va atinge pe deplin scopul.
Televiziunea publică a jucat cel mai nefast rol în operaţiunea de dezinformare. Profitând de credibilitatea deosebită obţinută prin prezentarea imaginilor legate de fuga dictatorului, de aici au apărut şi, ulterior, s-au amplificat zvonurile legate de teroriştii securişti, de teroriştii arabi - care trag din orice poziţie, care otrăveau apa şi alimentele etc. Tot de aici au fost transmise date şi informaţii neverificate despre coloane de blindate care atacă diferite obiective, despre atacarea Şcolii de Ofiţeri de la Sibiu de către securişti, despre debarcări marine sau desanturi aeriene. Transmiterea unor astfel de ştiri a influenţat hotărâtor moralul militarilor din dispozitivele de pază, determinând deschiderea precipitată sau chiar nejustificată a focului, de multe ori victimele fiind civili care doreau să sprijine acţiunile militarilor.
La rândul său, Comandamentul Marinei Militare transmitea ierarhic informaţii care nu se ştie pe ce căi apăreau la televiziune. Desanturile maritime de la Costineşti şi Vadu, desantul aerian de la Babadag, atacurile asupra aeroporturilor Mihail Kogălniceanu şi Cataloi sunt evenimente care au contribuit la amplificarea panicii la nivelul întregii ţări.
Cetăţenii de bună-credinţă, impresionaţi de ceea ce se transmitea la televizor, vor suna cu sutele, anunţând iminente atacuri teroriste, descoperirea unor „terorişti“ securişti sau arabi şi a locurilor în (din) care aceştia îşi desfăşurau activitatea şi solicitând, cu insistenţă, intervenţia armatei. În toate cazurile în care s-a intervenit la Constanţa, informaţiile s-au dovedit a fi false.
Rapoartele unor comandanţi incompetenţi sau panicaţi au stat la baza multor decizii care s-au soldat cu victime nevinovate. Redau câteva asemenea rapoarte extrase din Jurnalul acţiunilor de luptă ale Marinei Militare:
– 22 decembrie, ora 21.47 - căpitanul de rangul I Stoleru raportează că în zona punctului de comandă Tuzla au fost paraşutaţi securişti;
– 23 decembrie, ora 20.11 - Divizionul 545 A.C. are o informaţie că mai multe elicoptere debarcă tanchete la nord de Midia (Vadu), sunt 23 de elicoptere;
– 23 decembrie, ora 22.27 - Aeroportul Mihail Kogălniceanu a fost înconjurat din trei părţi de desant din circa 30 de elicoptere.
Dar cele mai semnificative sunt rapoartele, ordinele în legătură cu incidentul de la gară (unde elevii militari deschid focul, iniţial, de frică, ulterior, odată cu apariţia scafandrilor, vor trage asupra acestora):
– 23 decembrie
• Ora 18.00 - Dintr-un accelerat din gară se trage;
• Ora 18.29 - Gara Constanţa este ocupată de securitate şi se trage intens;
• Ora 18.30 - Contraamiralul Iordache ordonă colonelului Anghel să trimită la gară
pompieri şi grupe de intervenţie că este un incendiu mare. Centrul de Scafandri să trimită un
pluton la gară;
• Ora 18.41 - Căpitanul de rangul I Plăviciosu informează că nu sunt probleme la gară;
• Ora 19.09 - Contraamiralul Iordache vorbeşte cu colonelul Buriu despre intervenţia la gară a blindatelor;
• Ora 19.30 - Contraamiralul Iordache ordonă Brigăzii 4 Securitate, care a prins un palestinian la gară, să-i urmărească pe ceilalţi 11, care se retrag spre Palas;
• Ora 19.38 - Gara a fost eliberată. S-au prins doi-trei indivizi, de către plutoanele marinei şi de către securitate şi se urmăresc ceilalţi.
Toate aceste informaţii au fost false, iar măsurile ordonate au dus la decesul a trei persoane şi rănirea uneia. La aşa informaţii, aşa măsuri şi aşa rezultate!
Legat de informaţii, ar mai fi de amintit faptul că, în perioada acestor evenimente,
elementele specializate de cercetare - aparţinând Centrului de Scafandri, cercetaşii de la Batalionul 185 Cercetare/Divizia 9 Mecanizată, dar şi cei aparţinând companiilor cercetare de la regimente mecanizate - nu au fost folosite conform pregătirii specifice, ci doar în misiuni de pază, apărare şi intervenţie. Astfel, comandanţii au fost privaţi de informaţii corecte despre ceea ce se întâmplă în realitate pe teren şi nu au cunoscut cu exactitate ce se întâmplă în locurile fierbinţi.
Militari implicaţi în aplicarea planului de dezinformare
Dacă Sergiu Nicolaescu afirmă în lucrarea sa Cartea Revolutiei Române. Decembrie 1989 că, printre cei care au pus in aplicare planul de dezinformare s-ar afla şi „pensionarii Ministerului de Interne şi ai Ministerului Apărării Naţionale, la Constanţa, – din relatările participanţilor la aceste evenimente – se poate deduce o implicare majoră a unor cadre aparţinând Ministe-rului Apărării Naţionale3. Martori din Comandamentul Marinei Militare din Constanţa, dar şi din comandamentul Diviziei 42 Maritimă din Mangalia vorbesc despre asemănarea izbitoare a informaţiilor primite în această perioadă, prin diferite mijloace, cu cele folosite pe timpul aplicaţiei din vara anului 1989 în „planul de difuzare a informaţiilor despre inamic“. Despre conţinutul acestora au cunoştinţă şi ofiţerii de contrainformaţii militare, care au fost implicaţi şi în răspândirea diferitelor zvonuri, care au provocat panică în rândul militarilor. De asemenea, este semnalat faptul că nici nu era instalat bine un telefon - pe fir civil sau militar - că şi începeau să curgă informaţii care mai de care mai alarmante şi mai fanteziste. Ceea ce le părea ciudat celor care le recepţionau consta în faptul că textul unora din acestea, venite de la civili,
cuprindea termeni folosiţi, de regulă, de militari. Astfel, o femeie din zona Tomis-Nord comunica că „bărci pneumatice de asalt“ străbat lacul Techirghiol. O explicaţie probabilă ar consta în faptul că, deşi C.I-ştii erau reţinuţi şi izolaţi, reţelele lor de informatori, formate atât din civili, cât şi din militari, puteau pune în aplicare planul de dezinformare, respectând textele şi termenele stabilite anterior.
S-a constatat, de asemenea, existenţa unei concordanţe între acţiunile unor forţe despre care aveau cunoştinţă doar un număr limitat de cadre din comandamente şi informaţiile care erau transmise către alte elemente aflate în dispozitive de luptă, prin care aceste acţiuni erau atribuite „teroriştilor“. Exemplific informaţia conform căreia trei elicoptere cu „terorişti“ de la Neptun vor ataca Constanţa, acestea erau, de fapt, de la U.M.02010 Tuzla şi executau o misiune ordonată de Comandamentul Marinei Militare.
Indisciplina militarilor este una din cauzele care a dus la apariţia unor incidente soldate cu morţi, răniţi şi pagube materiale. Nerespectarea regulilor de pază s-a soldat cu moartea căpitanului Carp Vasile, comandantul obiectivului C.E.T. Constanţa, în noaptea de 23/24 decembrie, el fiind împuşcat de un subordonat care se afla în post, deoarece nu a comunicat parola solicitată de acesta şi a fost confundat cu un terorist.
Mai mulţi militari în termen - unul de la U.M.01347, unul de la U.M.01295 şi doi de la U.M.02603 - au căzut victime ale nerespectării regulilor serviciului de gardă.
Doi ofileri de la U.M.01527 Basarabi, împreună cu doi militari în termen, părăsesc obiectivul pe care îl aveau în pază, se deplasează în „oraşul de carton“ unde, în urma unei scotociri, rezultă trei civili răniţi.
Un militar în termen de la U.M.01239 , după ce părăseşte postul de pază la C.E.T. Constanţa, împreună cu doi colegi, va fi împuşcat mortal de unul dintre aceştia, în urma mânuirii imprudente a armamentului.
Cele mai multe victime în Constanţa s-au produs la puncte de control instalate de militari împreună cu luptători ai Gărzilor Patriotice şi civili. Neexecutarea ordinelor de către civilii supuşi controlului, dar şi pripeala în deschiderea focului, au provocat nu mai puţin de 26 de victime (şapte decedaţi, 19 răniţi).
Consumul exagerat de băuturi, alcoolice s-a manifestat din plin, atât la nivelul comandamentelor de mari unităţi şi unităţi, cât şi la nivelul subunităţilor. Pe acest fond, la Compania Protecţia Antichimică/Divizia 9 Mecanizată, un ofiţer răneşte un militar în termen, după care se sinucide, iar la Depozitul Codru de lângă Babadag, un luptător din Gărzile Patriotice este împuşcat mortal de către colegii cu care consumase băuturi alcoolice.
La terminarea evenimentelor şi retragerea în cazărmi, în loc să se facă o analiză temeinică a modului cum s-a acţionat cu prilejul acestora, s-a trecut la avansarea la „Exceptional“ a unui foarte mare număr de cadre.
Referitor la acest fenomen, generalul Nicolae Spiroiu declara într-un interviu din 23 aprilie 1998: „Cele peste 7.000 de avansări la Excepţional, în cea mai mare parte nemeritate, au fost făcute fără discernământ.

Nemulţumirile provocate de aceste măsuri abuzive sunt sintetizate de către colonelul (r) Floca Vasile astfel: „O grămadă de cadre ale armatei, care au tras aiurea, au produs victime şi pagube materiale, au fost avansate la Excepţional, primind câte două sau trei grade pe dinafara prevederilor Statutului cadrelor militare si a oricărei logici a bunei-cuviinţe, în timp ce eu, care mi-am pus viaţa şi viitorul familiei în pericol, nu am putut să obţin la termen şi în condiţiile legii gradul următor“.

Din păcate, din evenimentele nefericite ale lui Decembrie 1989 nu s-au tras concluziile cuvenite. Mineriadele din 1990, 1991 şi 1999 au demonstrat odată în plus insensibilitatea factorului politic la posibilelor drame ale militarilor puşi în situaţia de a acţiona într-o situaţie de criză internă.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 1 din 21 ia-nuarie 1999, care ulterior nu va fi dezbătută şi aprobată în Parlament - elaborată sub presiunea unor evenimente dramatice în plină desfăşurare pe timpul mineriadei din ianuarie 1999, nu corespunde, din punctul de vedere al conţinutului, dar şi al formei, multe din prevederi fiind cel puţin necorespunzătoare pentru militari.
Nici până la ora actuală nu a fost elaborată o instrucţiune care să stabilească cu mare claritate cine are dreptul să ordone ieşirea armatei în stradă, documentele care se întocmesc, modul de acţiune şi organizarea cooperării în diferite situaţii, responsabilităţile pe cale ierarhică, precum şi modul de antrenare a militarilor şi subunităţilor, pentru a putea desfăşura astfel de misiuni.
Fără legi, ordine şi instrucţiuni clare, dacă conducerea politică a statului va solicita armatei să restabilească ordinea, este posibil ca evenimentele din decembrie 1989 să se repete.


Marina Militară a României a fost pusă pe timpul evenimentelor din decembrie 1989 în situaţia de a face faţă, pentru prima dată în istoria sa, unei adevărate agresiuni radioelectronice şi psihologice.
Desfaşurată sub forma acţiunilor diversioniste în reţelele radioelectronice şi în cele telefonice controlate de Marina Militară, agresiunea a fost realizată de un inamic necunoscut, care s-a dovedit însă extrem de persuasiv .
Acţiunile au debutat cu câteva zile înainte de dramaticele evenimente din 22 decembrie 1989, când armata a fraternizat cu poporul, iar Nicolae Ceauşescu a decis să fugă din sediul Comitetului Central al P. C. R. sub presiunea puternică a manifestanţilor.În noaptea de 18 spre 19 decembrie 1989 de la vedeta purtătoare de rachete 194, aflată în serviciul de „navă de gardă” în rada Portului Mangalia, s-a transmis primul raport din care reieşea că un grup de ţinte navale se apropie de litoralul românesc. După cum ne informează comandorul (r) Mircea Neacşu:
* „Aşa a început sarabanda informaţiilor false, obţinute prin mijloace electronice, ca urmare a acţiunilor de dezinformare asupra forţelor proprii din compunerea Marinei Militare dispuse la uscat, sau aflate pe mare, ca formă a contraacţiunii electronice executate de forţe ne-cunoscute nouă”
Pentru factorii de decizie din comandamentul Marinei Militare, în contextul derulării evenimentelor pe plan intern, informaţiile primite au dus spre concluzia că dinspre Marea Neagră, România va fi supusă unei mari agresiuni aeronavale.
Declaraţiile a doi comandanţi, cu poziţia cea mai înaltă în comandament, sunt elocvente în acest sens. Astfel, viceamiralul (r) Constantin Iordache, care îndeplinea funcţia de comandant al Marinei Militare**, îşi aminteşte: „Începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, s-a creat o situaţie navală deosebită. Mijloacele de cercetare şi descoperire radioelectronică ne indicau că asupra teritoriului nostru, dinspre mare, se desfăşoară o mare operaţie aeriană şi navală, iar navele comerciale din porturi sunt minate de către scafandrii de luptă”.
Amiralul (r) Gheorghe Anghelescu*** rememorează la rândul său: „Acţiunile noastre au început să se desfăşoare atunci când ne aşteptăm mai puţin. În noaptea de 22-23 decembrie, pe ecranele
radiolocatoarelor sistemului de observare electronic al Marinei şi Apărării Antiaeriene a teritoriului au apărut nenumărate nave, avioane şi
elicoptere, care toate se îndreptau spre litoralul nostru. Prin reţelele radio se primeau cele mai diverse informaţii care confirmau această mare acţiune aeronavală ostilă. Totul părea incredibil. În portul Constanţa navele comerciale aveau indicii că sunt minate de scafandri inamici, de pe litoral, posturile de observare ne semnalau elicoptere, navele civile şi platformele petroliere marine descopereau şi informau despre ţinte aeriene, în reţelele radio se intensifica frecvenţa convorbirilor în limba rusă, arabă şi engleză; toate acestea ne-au făcut să percepem ca reală o agresiune aeronavală”.
Ţintele se îndreptau către plajele Mamaia, Mangalia, Sf. Gheorghe şi Sulina, zone propice efectuării de desantări de trupe. Rapoartele primite înştiinţau prezenţa elicopterelor în largul Mării Negre, în zona platformelor de foraj marin. S-a raportat despre prezenţa scafandrilor de luptă, a submarinelor şi minisubmarinelor, a unor mine derivante menite să pună în pericol securitatea litoralului românesc4. Posibilitatea de selectare a informaţiilor, de verificare ori confirmarea acestora au solicitat, fizic şi psihic, la maxim echipajele navelor. Bunăoară, în noaptea de 23-24 decembrie 1989 de la Poligonul Midia s-a raportat că în zona Vadu se constituise deja un cap de pod din mai multe elicoptere şi maşini blindate. Cercetarea pe timp de zi a zonei nu a relevat nici un indiciu cât de mic al prezenţei mijloacelor respective.
Regizorii acţiunii şi-au atins, cel puţin în primele nopţi, obiectivele. Lipsa de pregătire în domeniul războiului psihologic, tensiunea momentelor, au făcut ca cel puţin în nopţile de 22-23 şi 23-24.
decembrie să se acţioneze de la nivelul factorilor de decizie fără prea mult discernământ. Au apărut disfuncţionalităţi, chiar stări de panică şi timorare, în monitorizarea şi conducerea acţiunilor. S-au transmis unele ordine la unităţi pe baza informaţiilor despre prezenţa inamicului şi a teroriştilor fără a fi verificate.
A fost „în primul rând, o luptă psihologică”. Treptat, scenariul diversiunii radioelectronice a fost înţeles şi s-a acţionat cu toată
responsabilitatea pentru îndeplinirea misiunilor primite. Moralul s-a îmbunătăţit treptat pe masură ce situaţia politică din ţară s-a clarificat.
O întrebare a frământat în acele zile dramatice eşaloanele Marinei: Cine a organizat agresiunea radioelectronică şi psihologică la litoralul românesc şi în ce scop? Nu s-a putut răspunde cu claritate. Le-a rămas istoricilor să cerceteze sursele şi să caute adevărul.
Trebuie precizat că izvoarele istorice românesti, avem în vedere în primul rând pe cele militare, nu au făcut decât să consemneze concis faptele, aşa cum le-au observat pe aparatura aflată în dotare ori pe baza informaţiilor primite prin reţelele telefonice.
Credem că nu numai cercetarea izvoarelor istorice străine atât din ţările limitrofe Mării Negre, cât şi din alte state, ar putea să aducă cercetătorilor informaţii edificatoare. Nu va fi uşor de aflat în actuala fază a studiilor ce forţe străine au fost implicate în agresiunea radioelectronică şi psihologică asupra litoralului românesc.
Se ştie că în Raportul Departamentului Securităţii Statului, datat 1 decembrie 1989, referitor la proiectata reuniune Bush - Gorbaciov de la Malta, se preconiza să se discute problema exercitării de presiuni coordonate asupra acelor ţări socialiste care nu au trecut la aplicarea de reforme reale, fiind avute în vedere îndeosebi R.P Chineză, Cuba şi România”.
În cursul lunilor noiembrie şi decembrie 1989, structurile informative semnalau pregătiri militare specifice unor acţiuni de cercetare – diversiune efectuate de trupe maghiare la frontiera ungaro - română.
Din direcţia U.R.S.S. s-au cules ştiri alarmante privind aplicaţii cu mari unităţi tactice, iar în zona Isaccea, la 19 decembrie 1989, s-a constatat construirea unui cap de pod plutitor.
Pregătiri militare se semnalau şi în Bulgaria, într-un raion din sud-vestul Mării Negre. În sfârşit, după 9 decembrie numărul „turiştilor” sovietici „s-a înmulţit incredibil: de la aproximativ 80 pe zi la peste 1000 în 24 de ore”7.
Toate aceste fapte şi multe altele susţin implicarea factorului extern în Revoluţia din Decembrie 1989.
Scopurile urmărite de cei care au orchestrat agresiunea radioelectronică şi psihologică la litoralul maritim românesc au fost multiple. Având în vedere că perioada de manifestare intensă s-a derulat între fuga cuplului Ceauşescu, procesul şi execuţia dictatorului şi a soţiei sale, principalul scop a fost, în opinia noastră, manipularea şi persuasiunea. S-a dorit în primul rând să se sugereze că Nicolae Ceauşescu era susţinut de forţe externe, care doreau să-l repună în funcţie, iar regimul să fie păstrat. Utilizarea în reţelele radio a convorbirilor în limbile engleză, rusă şi arabă, în scopul bruiajului şi interferenţei pentru a afecta legăturile radio cu navele aflate pe mare, se adaugă argumentelor în favoarea tezei de mai sus.
Desigur, s-au urmărit şi scopuri militare. Testarea reacţiei sistemului de apărare, capacitatea de mobilizare, modalitatea în care s-a acţionat în dispozitivul de apărare a porturilor, hotărârea de a acţiona ş.a., trebuie luate în calcul când se analizează evenimentele.

REPERE DOCUMENTARE PRIVIND MODUL ÎN CARE AU ACŢIONAT EFECTIVELE CENTRULUI DE SCAFANDRI ÎN PERIOADA
17 – 31 DECEMBRIE 1989*
Căpitan-comandor dr. Marian MOŞNEAGU
„DUMINICĂ 17.12.1989

Ora 18.30
S-a primit semnalul „Radu cel Frumos”, s-a pus în aplicare planul de înştiinţare şi aducere a personalului la unitate, precum şi de întărire a pazei şi apărării comandamentului şi unităţilor subordonate.
Ora 19.35
S-a primit ordin de la 140/Comandamentul Marinei Militare (C.M.M.) să se constituie 2-3 patrule formate din patru militari şi un ofiţer, cu armament şi muniţie, gata de acţiune, la ordin.
Comandantul a prelucrat informaţiile primite şi a ordonat:
-distribuirea muniţiei pe militari şi pregătirea armamentului pentru tragere ;
-instalarea a două patrule de militari sub conducerea căpitanului Savin Vasile şi căpitanului locotenent Anghel Marius;
-constituirea subunităţii de apărare civilă, sub comanda locotenentului major ing. Rusu Romulus;
-punerea în funcţiune a aparaturii de cercetare chimică şi de radiaţii;
-ocuparea locurilor de adunare de către subunităţile de comandament;
-verificarea sistemului de transmisiuni şi trecerea în recepţie pe reţeaua de garnizoană;
-sistarea concediilor (mai puţin cele medicale) şi a permisiilor, chemarea cadrelor aflate în răspândiri.

LUNI 18.12.1989
Ora 03.15
S-a primit prin calculator ordinul comandantului Marinei Militare în legătură cu noi măsuri ce trebuie luate în situaţia creată şi anume:
-muniţia să fie grupată pe subunităţi, la companie şi distribuţia numai la primirea misiunii de luptă;
-muniţie au asupra lor: garda, patrulele şi cadrele la primirea misiunilor;
-ofiţerii pe timpul executării misiunilor în afara unităţii poartă pistol cu cartuşe;
-toţi din concediul de odihnă să fie chemaţi la serviciu (expediaţi telegramele cât mai discret);
-funcţiile unicat să fie în unităţi, chiar dacă sunt în economie (naţională – n.n.);
-companiile cu 3 (trei) plutoane să aibă cel puţin 3 (trei) ofiţeri;
-comandanţii de companie de orice fel să fie aduşi în unitate, chiar dacă sunt în economie;
-militarii care primesc misiuni în exteriorul unităţii să aibă asupra lor harnă rece;
-subunităţile care pleacă în misiuni să aibă staţii radio, dublate de agenţi;
-când se are de-a face cu demonstranţi să se facă prin toate
mijloacele avertizări puternice;
-să se execute somaţiile legale; la nesupunere sau atac execută foc la picioare;
-tehnica militară pentru intervenţie să evite capetele de coloană, întrucât au fost împinşi copii, bătrâni (să fie luate lateral);
-unităţile de armă să fie pregătite să intervină ca infanterişti;
-patrulele în oraş vor fi compuse din 4 (patru) militari înarmaţi, conduse de un ofiţer.
Semnează: p. Comandantul Marinei Militare, contraamiral Iordache Constantin.
Comandantul Centrului de Scafandri a ordonat următoarele:
1. trimiterea a câte un exemplar din ordinul comandantului Marinei Militare la U.M. 02020, U.M. 02018, U.M. 02014 şi U.M. 02133;
2. muniţia se aduce grupată la companie;
3. la subunităţi au fost numiţi următorii comandanţi de plutoane:
- la Compania Aprovizionare, Pază, Transmisiuni: comandant Plutonul 1 căpitan Chenaru Valere, comandant Plt. 2 căpitan Savin Vasile, comandant Plt. 3 căpitan Costăchescu Vladimir;
- la Centrul de Transmisiuni: căpitan Văleanu Petre;
- la Cursul de Scafandri: comandant Plt. 1 căpitan de rangul 2 Munteanu Ion, comandant Plt. 2 căpitan locotenent Anghel Marius.
Ora 10.55
S-a primit de la 151/C.M.M. următoarea comunicare telefonică:
- raportaţi situaţia operativităţii navelor;
- raportaţi care este situaţia chemării cadrelor din concediu de odihnă;
- P.m.c. va executa program normal;
- la terminarea programului, personalul civil poate pleca acasă, cu condiţia să fie găsit în orice moment la domiciliu, cei necesari pot fi opriţi în unitate;
- orice informaţie privind neregulile constatate de patrule, să fie raportată imediat la 151/C.M.M.;
- întocmiţi o situaţie cu subunităţile ce se pot constitui pentru misiuni, conform pct. 14 din Ordinul comandantului Marinei Militare;
- la intrarea şi ieşirea din serviciu a turelor, se va raporta la: Statul Major 151/C.M.M.; serviciul tehnic, serviciile şi medicul şef la 152/C.M.M. (comunică căpitan de rangul 3 Benţa Ştefan, primeşte maior Costiniuc Vasile).
Ora 13.05
S-a raportat la 151/C.M.M. despre problemele cerute la ora 10.55 .
Ora 15.05
S-a primit de la 151/C.M.M. următoarea comunica comunicare telefonică: „Coloanele de maşini pentru alarmă să fie pregătite în remize şi gata de a acţiona imediat”.
MARŢI 19.12.1989
Ora 08.30
S-a primit ordin de la 151/C.M.M. (comunică căpitan de rangul 3 Leahu Dan):
- din ordinul contraamiralului Iordache Constantin, raportaţi până la ora 12.00, nominal, toate cadrele şi P.m.c. (personal muncitor civil - n.n.) care nu s-au prezentat din concediu.
Ora 08.15
Escortorul 283 (actuala navă ,,MIDIA”) a plecat de la cheu către platformele de foraj marin (la bord se află comandantul Centrului de Scafandri, contraamiralul ing. Ilie Ştefan).
************************************************************************

CRONOLOGIE

*Ora 21.30 – Contraamiralul Constantin Iordache a ordonat ieşirea tuturor navelor în mare;
*Pe străzile Constanţei a început „să se tragă”;
*Au fost reluate cursele cu navele de pasageri pe linia Tulcea - Galaţi;
24 decembrie 1989
ora 10.00 – La Casa Armatei din Constanţa au fost convocate toate cadrele din armată, miliţie, justiţie din municipiul Constanţa;
*În noul cotidian „Cuget liber”, Consiliul Judeţean al Frontului Salvării Naţionale a publicat un nou Apel către populaţie;
*La Constanţa au avut loc alegerile pentru Frontul Salvării Naţionale;
*Între localităţile Viile şi Oltina a fost doborât un elicopter aparţinând M.Ap.N;
*A fost lansată „informaţia” potrivit căreia forţe teroriste străine intenţionau debarcarea pe litoral, între Mamaia.

**************************************************************************************
MIERCURI 20.12.1989
Ora 17.35
S-a primit de la 151/C.M.M. (căpitan de rangul 3 Tănăsache Ion) următoarea comunicare: „În această noapte să se ia măsuri suplimentare pentru întărirea pazei şi apărării unităţilor şi comandamentului. Militarii care execută măsurile suplimentare de întărire a pazei şi apărării să aibă asupra lor armament şi muniţie. În punctul de comandă să se afle în permanenţă comandantul sau unul din locţiitori” (primeşte maior Costiniuc Vasile).
Şeful de Stat Major al Centrului de Scafandri ordonă: ,,Deplasarea cadrelor la domiciliu pentru rezolvarea problemelor p
N.M.S. „EMIL RACOVIŢĂ” pleacă la platforme, la cererea ,,PETROMAR”.
Ora 14.55
Din ordinul şefului de stat major al Centrului de Scafandri, o grupă de scafandri formată din: căpitan locotenentul Jalobă Tudor, trei scafandri civili, un tehnician de scufundare şi un medic, au executat o misiune de căutare în zona Lacului Taşaul. Nu s-a constatat nimic deosebit.
Ora 18.30
Escortorul 283 acostează la cheul de staţionare permanentă.
Ora 19.45
120/C.M.M. a cerut telefonic să se raporteze situaţia stării reale a instalaţiilor de avertizare-efracţie magazii speciale.
Ora 23.05
120/C.M.M. solicită telefonic valorile câmpurilor magnetice ale navelor din Centrul de Scafandri, aflate în eficienţă.
MIERCURI 20.12.1989
Ora 17.35
S-a primit de la 151/C.M.M. (căpitan de rangul 3 Tănăsache Ion) următoarea comunicare: „În această noapte să se ia măsuri suplimentare pentru întărirea pazei şi apărării unităţilor şi comandamentului. Militarii care execută măsurile suplimentare de întărire a pazei şi apărării să aibă asupra lor armament şi muniţie. În punctul de comandă să se afle în permanenţă comandantul sau unul din locţiitori” (primeşte maior Costiniuc Vasile).
Şeful de Stat Major al Centrului de Scafandri ordonă: ,,Deplasarea cadrelor la domiciliu pentru rezolvarea problemelor personale se face numai pe timp de zi”.
JOI 21.12.1989
Ora 03.30
De la 191/C.M.M. s-au primit următoarele precizări în legătură cu desfăşurarea de adunări ale personalului, cu următorul conţinut:
„În ziua de 21.12.1989 în comandamentele de mari unităţi, unităţi şi formaţiuni vor avea loc adunări, în care să se condamne faptele grave care au avut loc în municipiul Timişoara. Activitatea se desfăşoară cu întregul efectiv al unităţii. Adunările vor fi deschise de către comandanţi, care vor prezenta în spiritul cuvântării tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretarul general al P.C.R., rostită în seara zilei de 20.12.1989 la posturile de radio şi televiziune, caracterul fascist, naţionalist, iredentist şi şovin al evenimentelor grave care au avut loc la Timişoara.
În cadrul adunărilor vor lua cuvântul 5-7 participanţi - ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, militari în termen şi P.m.c., care vor exprima:
a. Adeziunea deplină la politica statului nostru exprimată în cuvântarea tovarăşului Nicolae Ceauşescu transmisă la radio şi televiziune,
Ora 10.05
N.M.S. „EMIL RACOVIŢĂ” pleacă la platforme, la cererea ,,PETROMAR”.
Ora 14.55
Din ordinul şefului de stat major al Centrului de Scafandri, o grupă de scafandri formată din: căpitan locotenentul Jalobă Tudor, trei scafandri civili, un tehnician de scufundare şi un medic, au executat o misiune de căutare în zona Lacului Taşaul. Nu s-a constatat nimic deosebit.
Ora 18.30
Escortorul 283 acostează la cheul de staţionare permanentă.
Ora 19.45
120/C.M.M. a cerut telefonic să se raporteze situaţia stării reale a instalaţiilor de avertizare-efracţie magazii speciale.
Şeful de Stat Major al Centrului de Scafandri ordonă: ,,Deplasarea cadrelor la domiciliu pentru rezolvarea problemelor personale se face numai et imp de zi”.
JOI 21.12.1989
Ora 03.30
De la 191/C.M.M. s-au primit următoarele precizări în legătură cu desfăşurarea de adunări ale personalului, cu următorul conţinut:

„În ziua de 21.12.1989 în comandamentele de mari unităţi, unităţi şi formaţiuni vor avea loc adunări, în care să se condamne faptele grave care au avut loc în municipiul Timişoara. Activitatea se desfăşoară cu întregul efectiv al unităţii. Adunările vor fi deschise de către comandanţi, care vor prezenta în spiritul cuvântării tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretarul general al P.C.R., rostită în seara zilei de 20.12.1989 la posturile de radio şi televiziune, caracterul fascist, naţionalist, iredentist şi şovin al evenimentelor grave care au avut loc la Timişoara.

În cadrul adunărilor vor lua cuvântul 5-7 participanţi - ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, militari în termen şi P.m.c., care vor exprima:
a. Adeziunea deplină la politica statului nostru exprimată în cuvântarea tovarăşului Nicolae Ceauşescu transmisă la radio şi televiziune în seara zilei de 20.12.1989 privind apărarea cuceririlor revoluţionare, a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale României socialiste, condamnarea fermă a actelor teroriste, fasciste, provocatoare, produse de grupuri huliganice aflate în slujba cercurilor reacţionare imperialiste, iredentiste, şovine, prin care se urmăreşte destabilizarea vieţii social-politice, dezmembrarea teritorială a României, distrugerea patriei noastre socialiste;
b. Să se sublinieze faptul că armata a acţionat în urma atacurilor violente împotriva unităţilor militare, săvârşite de elemente huliga-nice şi teroriste, în conformitate cu prevederile Jurământului militar, Constituţiei, îndeplinindu-şi cu cinste datoria faţă de patrie, partid şi popor;
c. Să se exprime hotărârea fermă a întregii armate, de la general la soldat, de a acţiona împreună cu întregul popor pentru a apăra, chiar cu sacrificiul vieţii, independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a R.S.R., a hotărârii de a îndeplini măreţele programe de dezvoltare a patriei noastre pe calea socialismului şi comunismului adoptate de marele forum al comuniştilor – Congresul al XIV-lea al P.C.R. În încheierea adunărilor se vor adopta moţiuni, în care se vor exprima angajamentele personalului de a sluji patria, de a apăra cu fermitate şi consolida cuceririle revoluţionare socialiste ale poporului român. În aceste moţiuni se va sublinia hotărârea neabătută de a acţiona strâns uniţi în jurul partidului, al secretarului său general, în făurirea şi apărarea României Socialiste.
Indicaţii:
1. La M.U. şi U. care au subordonaţi, textul se transmite până la Divizion Corp aparte. Când s-a terminat de transmis acest text în toate unităţile subordonate, se raportează la 191/C.M.M. numărul locurilor în care s-a transmis acest text şi ora la care vor avea loc adunările (indicaţia este să se înceapă cât mai de dimineaţă);
2. Cuvântul comandantului să dureze circa 10 minute şi să se dea orientarea pentru ceilalţi vorbitori, să fie cât mai mobilizator;
3. Pentru cuvânt să fie selecţionaţi cei mai buni oameni (cuvântul acestora să fie pregătit împreună cu activiştii de partid, U.T.C. şi comandanţi).„ Activitatea se va pregăti în această noapte”. Semnează secretarul Consiliului Politic al Marinei Militare, căpitan de rangul 3 Popa Constantin. Transmite locotenent Spălăţelu Iulian. Primeşte căpitan de rangul 2 Munteanu Ion.

Ora 04.00
În baza aprobării comandantului Marinei Militare şi a Planului de ieşire în mare ce se anexează, submarinul 609 execută manevra de plecare de la cheu şi iese din port. La bord se află comandantul Centrului de Scafandri, contraamiralul ing. Ilie Ştefan, întrucât submarinul 609 predă misiunea „S-2”.
Ora 11.10
S-a raportat la 191/C.M.M. (maior Ţincu Ovidiu) următoarele:
În cadrul comandamentului şi unităţilor subordonate s-au desfăşurat adunări cu întregul personal. Au participat 700 ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, militari în termen şi personal muncitor civil. Au luat cuvântul 12 ofiţeri, opt maiştri militari, patru subofiţeri, cinci P.m.c. şi patru militari în termen.
Ora 11.20
191/C.M.M. a ordonat ca întregul efectiv al comandamentului şi unităţilor subordonate să vizioneze la televizor adunarea populară din Capitală, începând cu ora 12.20.
Ora 14.40
S-au primit de la 191/C.M.M. (căpitan locotenent Bordeianu) măsuri privind cunoaşterea şi înfăptuirea tezelor, ideilor şi orientărilor rezultate din cuvântările tovarăşului Nicolae Ceauşescu din zilele de 20 şi 21.12.1989:
1. Secretarii organelor şi organizaţiilor de partid vor asigura în cursul zilei de astăzi şi în continuare studierea aprofundată a cuvântării secretarului general al partidului noastru, tov. Nicolae Ceauşescu din data de 20.12.1989 şi aplicarea temeinică a poziţiei partidului şi statului nostru faţă de evenimentele ce au avut loc la Timişoara în perioada 14 – 17.12.1989;
2. Prin întregul sistem al muncii de partid, organizatorice şi politico-educative se vor prezenta marile realizări obţinute de ţara noastră în anii socialismului şi cu precădere după Congresul al IX-lea al partidului, concepţia partidului şi statului nostru privind făurirea socialismului cu poporul şi pentru popor;
3. Să fie larg popularizate măsurile hotărâte de conducerea superioară de partid în cursul zilei de azi privind creşterea nivelului de trai al oamenilor muncii din ţara noastră;
4. Organele şi organizaţiile de partid vor acţiona cu fermitate şi spirit revoluţionar pentru asigurarea pregătirii de luptă şi politice, pentru apărarea cuceririlor revoluţionare ale poporului nostru.
Semnează – Secretarul Consiliului Politic al Marinei Militare, căpitan de rangul 3 Popa Constantin. Primeşte: căpitan locotenent Tianu Gheorghe.

CRONOLOGIE

***********************************************************************************
Constanţa
cu privire la interzicerea circulaţiei cu maşini proprietate personală între
orele 17.30-6.30 în vederea facilitării „organelor de ordine în reglementarea şi controlul deplin ale situaţiei actuale, demascarea celor care mai încearcă să compromită cuceririle revoluţionare”;
*„Cuget liber” a continuat publicarea atât a Apelurilor Consiliului Judeţean al Salvării Naţionale cât şi a adeziunilor; în nr. 4 au fost publicate cele ale Procuraturii, ale cadrelor din Se-uritate, Miliţie, ale magistraţilor şi avocaţilor;
*Apelurile Consiliului Judeţean al F.S.N. Tulcea sunt publicate în „Tulcea liberă”;
*Au fost readuse în portul Constanţa navele ieşite în larg;
627 decembrie 1989 – 5 ianuarie 1990
*Asigurarea fără incidente majore a pazei şi apărării obiectivelor politico-– administrative şi industriale ale judeţului;
29 decembrie 1989
*Publicarea Decretului-lege privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi a consiliilor teritoriale ale Frontului Salvării Naţionale;
5 – 10 ianuarie 1990
*Retragerea treptată a dispozitivelor militare care au asigurat paza obiectivelor civile;

*****************************************************************************

SÂMBĂTĂ 23.12.1989
Ora 05.40
De la 140/C.M.M. s-a comunicat telefonic că submarinul 609 a plecat din rada Eforie către Constanţa.
Începând cu ora 20.00/22.12.1989, s-au încredinţat misiuni de pază şi apărare Centrului de Scafandri, după cum urmează:
- Sediul Securităţii şi Radio Coastă: căpitan locotenent Georgescu Ştefan + 13 militari (Radio Coastă) şi căpitan locotenent Anghel Marius + 17 militari (sediul Securităţii);
- Începând cu ora 11.35/23.12.1989, locotenentul major Cruceru Vasile şi 10 militari, merg la Casa Armatei Constanţa.
- Începând cu ora 12.25, căpitanul locotenent Paţa Dănuţ + 10 militari se deplasează la Gara Constanţa;
- Începând cu ora 20.30, maistrul militar clasa 1 Saviuc Dumitru + 3 militari asigură paza şi apărarea Întreprinderii Piscicola.
La ora 20.15, două grupe de scafandri de luptă formate din câte un ofiţer, un maistru militar şi un militar în termen au plecat pentru verificarea plajei.
Ora 10.45
S-a primit Dispoziţiunea prim-adjunctului ministrului Apărării Naţionale şi şef al Marelui Stat Major:
1. Pentru ziua de 23 decembrie şi în continuare toate unităţile armatei, organele şi unităţile de miliţie, formaţiunile de gărzi patriotice,vor pregăti şi executa următoarele măsuri:
- Organizarea de patrule militare şi mixte, care să execute misiuni în garnizoanele de reşedinţă, în scopul restabilirii ordinii. Toate persoanele suspecte vor fi verificate şi dacă este cazul vor fi reţinute şi depuse în locuri sigure, bine amenajate şi păzite;
- Scotocirea practică a zonelor unde au acţionat grupurile teroriste până în prezent şi în special a locurilor care sunt mai mult frecventate noaptea, folosind în acest scop şi informaţiile obţinute de la cetăţenii patrioţi (sic!);
- Refacerea capacităţii de luptă sub toate aspectele (aprovizionare cu carburanţi muniţie, alimente, întreţinerea armamentului şi tehnicii din dotare) a tuturor unităţilor care au dus acţiuni de luptă;
- Analizarea tuturor lipsurilor care s-au manifestat pe timpul misiunilor primite şi luarea tuturor măsurilor pentru intensificarea pregătirii trupelor, astfel încât acestea să poată acţiona în timp scurt,atunci când situaţia o impune;
- Sporirea măsurilor de pază a obiectivelor militare şi a obiectivelor vitale din fiecare localitate.
2. Comandanţii de garnizoane vor lua legătura cu comandanţii unităţilor de securitate şi miliţie care au fost recunoscute de către noile organe ale puterii de stat pentru ca acestea, împreună cu unităţile militare, să acţioneze în comun şi să restabilească ordinea desăvârşită în toate localităţile ţării.
s/s Prim-adjunct al M.Ap.N. şi şef al Marelui Stat Major, general-maior Ştefan Guşă.
Informaţii primite:
Ora 18.00
Căpitan locotenent Georgescu Ştefan raportează: Focuri de armă de la Podul Agigea şi dinspre Cumpăna.
Ora 18.20
S-a primit prin telefon de la PETROMAR cererea de ajutor la Gara CFR Constanţa.
Se întăreşte paza şi apărarea Gării CFR cu două grupe a câte 15 militari de la U.M. 02018 şi U.M. 02020, conduse de locotenent major Micu Dorel şi locotenent major Tudor.
Ora 20.30
De la cetăţeni civili s-a primit informaţia că grupuri suspecte, posedând arme, se află în incinta Liceului 10.
Căpitanul de rangul 3 Luca Gheorghe, locotenentul Dospinescu Virgil, maistrul militar clasa a 2-a Creţu N., maistrul militar clasa a 2-a Calen Gheorghe şi plutonierul Daneţ Mihai, sunt trimişi în intervenţie la Liceul 10. (Informaţia nu s-a confirmat – apreciem zvonul fals – n.n.).
Ora 20.20
Am primit informaţia că subunităţile care au în pază şi apărare Inspectoratul Ministerului de Interne pot fi atacate de diversionişti dinspre mare. (Informaţia nu s-a confirmat).
Ora 22.50
Două grupe scafandri de luptă, conduse de căpitan locotenent Cucu Victor şi căpitan locotenent Stănimir Ion, execută misiune de recunoaştere şi cercetare pe plaja Modern.
DUMINICĂ 24.12.1989
Ora 02.00
S-a primit ordin să se controleze navele „BAZIAŞ”, „SEBEŞ”, RÂMNICU VÂLCEA” şi „HAŢEG”.
La ora 03.20, căpitanul de rangul 3 Mihai Cornel raportează că panica produsă la aceste nave se datorează Ora 08.25
S-a primit de la 151/C.M.M. telefonic următoarele: ,,Avioane şi elicoptere proprii de la aeroportul Alexeni vor survola litoralul. Unităţile din port nu vor deschide focul”.
Ora 11.00
O echipă de cinci scafandri de la nava „GRIGORE ANTIPA”, condusă de căpitanul locotenent Iftimie Dumitru, a executat controlul unor nave comerciale. Nu s-a constatat nimic deosebit.
Ora 15.00
A fost reţinut în unitate pentru cercetări cetăţeanul Nasso
Kedri, având paşaport de turist expirat la 28.10.1989 (sirian).
Ora 16.05
Grupa de intervenţie a unităţii a verificat un camion care staţiona în dreptul SRNTL. Nu s-a constatat nimic deosebit.
Ora 16.25
S-a primit de la 140/C.M.M. semnalul: „Elicoptere dinspre Cernavodă-Medgidia se îndreaptă spre Constanţa. Nu se cunoaşte numărul sau apartenenţa acestora.”
Ora 17.00
Grupa de intervenţie permanentă a unităţii, condusă de căpitanul de rangul 3 ing. Petru Aron, a executat o misiune de verificare la blocul turn de la Gara CFR, pe baza sesizării unui civil. Nu s-a constatat nimic deosebit.
Ora 17.20
Reprezentantul E.M.I. din port a transmis că navele „RABUNION” au la bord muniţii pentru terorişti. Informaţia s-a dovedit falsă.
Ora 17.40
De la 140/C.M.M. s-a primit semnalul: „Alarmă aeriană. Se deschide focul împotriva oricărui elicopter care zboară la joasă înălţime”.
Ora 17.48
S-a primit de la Antrepriza portuară informaţia că în dreptul farului staţionează un tir turcesc, suspect. S-a controlat şi nu s-a constatat nimic deosebit.
Ora 19.20
S-a primit informaţia de la un civil că în zona Sălii ,,Portul”s-au observat terorişti. S-a controlat zona cu o grupă condusă de căpitan locotenent Paţa Dănuţ, maistru militar clasa 1 Saviuc Dumitru şi P.m.c. Nicola Valentin. Nu s-a constatat nimic deosebit. Informaţia o apreciem falsă.
Ora 19.25
S-a primit informaţia că în blocul I2 din Str. 1 Decembrie 1918, la apartamentul colonelului (r) Salomir s-au văzut mişcări suspecte. S-a controlat informaţia cu o grupă condusă de căpitan locotenent Stănescu Dorin, plutonier Simion Viorel şi doi militari în termen. Informaţia s-a dovedit falsă.
Ora 20.45
S-a primit semnalul că apa este contaminată în portul Constanţa şi în zona Gării C.F.R.. Zvonul a fost infirmat de analize.

Pentru data de 24.12.1989, efectivele Centrului de Scafandri au asigurat paza şi apărarea următoarelor obiective, astfel:

1. Obiective permanente de apărat:
- Sediul Inspectoratului M.I. – căpitan locotenent Anghel
Marius, cu 16 militari în termen;
- Radio Coasta Agigea – căpitan locotenent Georgescu Ştefan, cu 17 militari în termen;
- Casa Armatei – locotenent major Cruceru Vasile, cu 10 militari în termen.
2. Grupe de intervenţie în zona de responsabilitate:
- Pentru paza şi apărarea cazărmii: căpitan de rangul 3 ing. Petru Aron, locotenent major ing. Slămnoiu George, P.m.c. ing. Beiu Vasile, locotenent major Zaman Constantin, locotenent major Tomescu Emil;
- Pentru intervenţii în afara unităţii: 3 grupe x 6 cadre, conduse de locotenent major ing. Slămnoiu George, locotenent major Tomescu Emil, locotenent major Zaman Constantin.
LUNI 25.12.1989
Începând cu 25.12.1989, ora 07.00 se execută pază şi patrulare, după cum urmează:

1. Obiective permanente de apărat:
- Sediul Inspectoratului M.I. – căpitan locotenent Anghel
Marius, cu 16 militari în termen;
- Radio Coasta Agigea – 1 cadru + 10 militari în termen;
- Miliţia municipală – 1 cadru + 14 militari în termen;
- Redacţia ,,Dobrogea Nouă” – 1 cadru + 5 militari în termen;
- Întreprinderea Piscicolă – 1 cadru + 2 militari în termen;
- Staţia C.F.R. Constanţa – 1 cadru + 25 militari în termen.
2. Patrulare în zona de responsabilitate:
- Direcţia 1 – traseul I.G. Duca – Casa de Cultură: asigură U.M. 02018;
- Direcţia 2 – Casa de Cultură – I.C.I.L. – Filimon Sârbu până la Policlinica CFR: asigură U.M. 02014;
- Direcţia 3 – Policlinica CFR – Autogară – asigură U.M. 02021;
- Direcţia 4 – Staţia CFR – Şoseaua Mangaliei – asigură U.M. 02020;
- Direcţia 5 – B-dul 1 Mai – Gară – asigură U.M. 02020.
Ora 04.00
S-a transmis de la 151/C.M.M. ordinul de verificare cu o patrulă a zonei ,,Egreta”, de unde se transmit semnale luminoase către mare. S-a verificat, informaţia nu s-a confirmat.
Ora 04.55
S-a primit semnalul că se transmit semnale luminoase cu o lanternă roşie, din 2 în 2 ore, de la etajele VI-VII din blocul turn, semnale ce sunt probabil recepţionate de o navă din port. Informaţia nu s-a confirmat.

Ora 09.30
Căpitanul de rangul 1 Plăviciosu a solicitat o grupă de scafandri pentru verificarea navei „SOLARA”, aflată în dana 36, de unde s-au semnalat indicii de lăsare a unui obiect la apă. Informaţia nu s-a confirmat.
Ora 09.50
S-a primit de la 145/C.M.M. (căpitan de rangul 3 Vasile) următorul ordin: „Reţinuţii de către grupele de intervenţie şi patrule se pot transporta la miliţia municipală Constanţa (str. Cuza Vodă – n.n.), unde s-au asigurat spaţii de arest şi este prezent un procuror”.
Ora 11.30
În zona Piaţa Griviţei sunt „forţe de ordine”, probabil bişniţari, care opresc cetăţenii, verifică acte şi percheziţionează. Nu s-a informat dacă au arme.
Ora 11.50
S-a primit de la 151/C.M.M. (Căpitan Petre) următoarea informaţie:
- „La Punctul termic de lângă unitatea dvs. s-au oprit muncitori care nu au acces. Să fie verificaţi şi să nu se permită decât accesul celor care fac serviciu.”
- „La Abator, bişniţarii fac pe „oamenii de ordine”. Luaţi măsuri pentru „interzicerea acestei activităţi.”
Ora 12.45
S-a primit de la 140/C.M.M. ordinul ca toţi militarii ce execută misiuni în Constanţa, să nu mai primească alimente de la populaţie.

Ora 15.15
S-a primit informaţia de la căpitan locotenent Georgescu Ştefan că la intersecţia str. I.G. Duca cu B-dul Lenin se află Policlinica Miliţiei, care este atacată de borfaşi. Se solicită sprijin cu efective pentru verificarea informaţiei. Informaţia nu s-a confirmat.
Ora 20.10
Şeful de Stat Major, căpitanul de rangul 1 Dumitrescu Eugeniu ordonă ca în ziua de 26.12.1989 – ora 09.00, efectivele aflate în pază la sediul Securităţii din B-dul Lenin să fie aduse la sediul Centrului de Scafandri, urmând a fi transferate la sediul Miliţiei municipale.
Ora 21.45
S-a primit informaţia de la maiorul (r) Andronescu că la blocul J2 A, Sc. C, ap. 47, de pe B-dul 1 Mai, locuieşte un miliţian dispărut de la domiciliu, iar în apartamentul său sunt alţi bărbaţi dubioşi. Se solicită intervenţia. S-a verificat informaţia cu grupa de intervenţia condusă de căpitanul de rangul 3 ing. Petru Aron şi nu s-a constatat nimic deosebit.
MARŢI 26.12.1989
Se menţin aceleaşi obiective de apărat, în sarcina unităţilor menţionate în ziua de 25.12.1989. De asemenea, serviciile de patrulare în zona de responsabilitate.

Ora 10.25
Din ordinul şefului de Stat Major – căpitanul de rangul 1 Dumitrescu Eugeniu –, mais-trul militar principal Enică Tănase + 6 militari în termen a primit misiunea să se execute paza şi apărarea Consulatului Turc Constanţa.
Ora 16.05
Şeful de Stat Major a primit de la I.J.T.L Constanţa comunicarea că o maşină de miliţie, dotată cu electromegafon, invită cetăţenii la miting. S-a raportat la 140/C.M.M. S-a verificat informaţia cu o grupă condusă de căpitan locotenent Dospineanu Virgil, care s-a deplasat cu ARO la locul indicat. Informaţia nu s-a confirmat în totalitate.
MIERCURI 27.12.1989
Se menţin aceleaşi obiective de apărat, în sarcina unităţilor menţionate în ziua de 25.12.1989, la care se adaugă apărarea Consulatului Turc şi serviciile de patrulare în zona de responsabilitate.
Ora 02.25
S-a primit de la M.Ap.N., prin C.M.M., o telegramă telex către comandantul U.M. 02145, prin care se arată că: „ În numele poporului nostru, pentru libertate şi fericire, în scopul redresării grabnice a economiei naţionale, ca urmare a dezastrului provocat de clica Ceauşescu, conducerea Marinei Militare propune tuturor cadrelor şi P.m.c. din Marină ca fondul de prime să fie donat în contul ,,Libertatea”. Semnează comandantul Marinei Militare.
Ora 07.50
Din ordinul comandantului Centrului de Scafandri, maistrul militar clasa a 2-a Partaş, maistrul militar clasa a 3-a Prună şi P.m.c. Maxim, au plecat sub comanda căpitanului de rangul 1 Roja la Cernavodă, pentru o intervenţie la o vedetă torpiloare ce are cârma blocată.
Ora 11.05
Grupa de intervenţie condusă de căpitanul de rangul 3 ing. Petru Aron a cercetat din nou blocul J2 A. Nu s-a constatat nimic deosebit.
Ora 12.35
Plutonierul Brabete, ajutorul ofiţerului de serviciu la Punctul de Control de la Centrul de Scafandri, a informat că se desfăşoară activităţi suspecte cu o maşină Dacia 1300 roşie, în apro-pierea unităţii noastre. S-a intervenit cu grupa de intervenţie şi nu s-a constatat nimic deosebit.
Ora 14.30
Începând cu data şi ora prezentată, se trece la paza şi apărarea sediului Poştei centrale şi al Poştei Vechi. Asigură U.M. 02020 şi U.M. 02145.
Ora 15.00
P.m.c. Stroe informează că în str. Mircea nr. 152, bl. MD-12B, sc. A, et. 7 există o garsonieră în care au intrat trei cetăţeni, cărând cu ei nişte lăzi care par a fi aparate. S-a verificat informaţia cu o grupă condusă de maistrul militar principal Vasiliu Mihai. Nu s-a constatat nimic deosebit.
Ora 21.30
S-a primit informaţia de la căpitanul locotenent Chiron Paul că la ieşirea din Constanţa spre Ovidiu, pe partea stângă, la penultimul bloc, se află autoturismul 1-CT-991, din care a ieşit un individ suspect, probabil un retardat care nu s-a arătat şi s-a ascuns în acest bloc. S-a raportat
informatia la 140/C.M.M.

JOI 28.12.1989
Ora 02.00
Căpitanul de rangul 1 Mândru a raportat că în zona Poarta 3 Port s-a executat foc asupra patrulei. Nu sunt victime.
Ora 02.10
Colonelul Andrieş/C.M.M. solicită intervenţia pe B-dul 1 Mai nr. 42-45, unde un grup de oameni neînarmaţi se bat. S-a intervenit cu grupa de intervenţie şi s-a făcut ordine. (Căpitan de rangul 3 Petru Aron).
Ora 12.05
Căpitanul de rangul 1 Ţigănaş comunică faptul că la Gară (fântâna din parc) ar exista un depozit de armament şi muniţie subteran. Informaţia este verificată de o grupă condusă de căpitanul de rangul 1 Păduraru Mihai. Nu s-a confirmat.
Ora 12.10
Căpitanul locotenent Dospineanu Virgil, cu o grupă formată din 5 militari, a verificat informaţia primită privind activităţi suspecte în blocul AR 2 de pe B-dul Lenin. Nu s-a constatat nimic deosebit.
Ora 15.25
Căpitanul de rangul 1 Oprea Dumitrache/C.M.M. ordonă să se pregătească subunitatea de intervenţie, formată din 20 militari, care să acţioneze la ordin.
Ora 17.55
S-a verificat fântâna hidrocinetică (subsolul) din parcul Gării, de către o grupă de intervenţie formată din: căpitan locotenent Dospineanu Virgil, locotenent (r) Bucur L. şi 6 militari în termen. Nu s-a constatat nimic deosebit. Apreciem informaţia falsă.
Ora 19.45
S-a primit informaţia de la un civil (familia Voinea), că pe Str. Cuza Vodă, la bloc AC 1 s-au semnalat focuri de armă din podul clădirii. S-a informat miliţia municipală (Căpitan Gheorghe).
VINERI 29.12.1989
Ora 11.00
S-a primit o informaţie de la o persoană civilă neidentificată despre activităţi suspecte pe B-dul Republicii, la blocul AR 2. S-a verificat informaţia cu o grupă de militari formată din: căpitan locotenent Dospineanu Virgil, căpitan locotenent Şogodel şi P.m.c. Beiu Vasile şi s-a constatat că la etajul III al blocului amintit (familia Cutieru) se găsea fiica cetăţeanului, cu doi străini: Musli Musli, care avea paşaportul expirat la 01.12.1989 şi un alt cetăţean, care nu avea acte; nu s-a găsit armament sau alte obiecte suspecte.
Ora 12.20
140/C.M.M. anunţă că elicopterele de la Tuzla execută un zbor către platformă, începând cu 12.30. S-a comunicat informaţia la unităţile subordonate.
Ora 15.20
Căpitanul de rangul 1 Oprea Dumitrache/C.M.M. ordonă să se pregătească subunitatea de intervenţie formată din 20 militari, care să acţioneze la ordin.
Ora 16.20
165/C.M.M. transmite: „Din ordinul comandantului Marinei Militare, toate M.U.(U) să ia măsuri de prevenire a efectelor de înzăpezire, astfel încât toate subunităţile să iasă rapid la îndeplinirea misiunilor pe care le vor primi”. S-au luat măsuri de transmitere a informaţiei la toate subunităţile subordonate.
Ora 20.30
Cu aprobarea căpitanului de rangul 1 Dumitrescu Eugeniu, se transferă 6 militari în termen din paza Inspectoratului M.I. de pe B-dul Lenin, în subordinea grupei care apără Consulatul turc şi Arhivele Statului. La Inspectoratul M.I. paza se execută cu 9+1 militari în termen, comandaţi de către căpitan locotenent Anghel Marius.
SÂMBĂTĂ 30.12.1989
Ora 02.45
S-a primit informaţia de la căpitan locotenent Sasu Cristache că în zona sa de responsabilitate, autoturismul Dacia 1300 cu nr. 1-CT-507 nu a răspuns la somaţia de a opri. S-au tras două focuri de avertizare. Întrucât zona era aglomerată, nu s-a tras asupra autoturismului, existând pericolul de ricoşeu spre apartamentele blocurilor vecine.
Ora 07.30
Căpitanul de rangul 1 Dumitrescu Eugeniu ordonă ca, începând cu data şi ora respectivă, să se asigure paza şi apărarea Întreprinderii Pisciola şi pe timp de zi.

Ora 10.50
Din ordinul căpitanului de rangul 1 Dumitrescu Eugeniu, la cererea Consiliului Judeţean al F.S.N., o grupă condusă de maiorul Boagiu Constantin şi trei meseriaşi intervine la Primărie pentru deblocarea unor uşi, fişete.
Ora 11.45
Cu aprobarea căpitanului de rangul 1 Dumitrescu Eugeniu, o grupă de scafandri condusă de căpitan locotenent Iftimie Dumitru, execută un control la nava „BUCŞANI” (PETROMAR).
Ora 20.55
În conformitate cu Ordinul S-1352 din 30.12.1989, în avanportul Constanţa se execută patrulare astfel: 21.30-22.30; 23.30-00.30; 01.30-02.30; 03.30-04.30; 05.3006.30; 17.30-18.30; 190.30-20.30. Şalupa are la bord echipajul complet şi 160 lovituri pentru fiecare ţeavă de instalaţie artileristică.
Ora 21.50
De la 151/C.M.M. s-a transmis ordinul contraaniralului Anghelescu Gheorghe2 să se întărească vigilenţa, măsurile de pază şi apărare.
DUMINICĂ 31.12.1989
Ora 09.45
De la 151/C.M.M. s-a transmis ordinul comandantului Marinei Militare, care cere să se atragă atenţia militarilor, ca pe timpul îndeplinirii misiunilor, să nu consume băuturi alcoolice şi să nu tragă nejustificat, să se întărească vigilenţa în unităţi pe timpul îndeplinirii misiunilor.
Ora 10.15
S-a primit informaţia de la un civil, căruia nu i s-a reţinut numele, că pe str. Şoseaua
Viilor nr. 47 sunt ascunşi doi securişti înarmaţi. Informaţia a fost verificată de o grupă formată din căpitan locotenent Dospineanu Virgil, căpitan locotenent Şogodel, locotenent major Gonţ Ion şi locotenent major Băluţă. Nu s-a constatat nimic deosebit. Informaţia o considerăm falsă.
Ora 11.05
S-a primit de la 151/C.M.M. următorul ordin: „Comandanţii de unităţi şi subunităţi care vor sta de vorbă cu militarii din patrulă şi paza obiectivelor, să dea dovadă de multă vigilenţă în executarea atribuţiunilor, să fie atenţi la obiceiurile din seara de Revelion şi să circule pe
mijlocul străzilor, la depărtare de clădiri, deoarece se obişnuieşte să se arunce sticle, pahare, sau alte obiecte care fac zgomot. Să se dea dovadă de mult tact în folosirea armamentului”. S-au luat măsuri de transmitere a ordinului la unităţi şi obiectivele de apărat.
Ora 14.35
Începând cu ora 16.00, se instituie în Gara C.F.R. Constanţa dublura impegatului de gară (ofiţer).
Ora 19.20
Din ordinul comandantului Centrului de Scafandri, se transmite la unităţi şi la toate obiectivele semnalul să se întărească vigilenţa şi măsurile de autoapărare.Asta in timp ce in Bucuresti se aplicau urmatoarele:
Se cerea sa :
„1. se păstreze calmul, liniştea, obiectivele de importanţă vitală.
2. S-a format şi acţionează un comitet de organizare şi apărare a bunurilor sociale, bunuri aparţinând întregului popor. În acest scop, este necesar să acţionăm uniţi, cu responsabilitate patriotică toţi cetăţenii judetuţui Constanţa, cetăţeni ai României, pentru ca libertatea cucerită să se transforme într-un act viabil al întregii naţiuni.
Cetăţenii sunt rugaţi să sprijine delegaţii comitetului pentru apărarea următoarelor obiective de importanţă vitală, între care:
- telefoanele, spitalele, centralele electrice, CET-ul, Exploatarea Apă-Canal, Banca Naţională;
- să păzim şi să păstrăm cu grijă toate unităţile comerciale şi de alimentaţie publică, care ne vor asigura produse şi hrană pentru următoarele zile; securităţii, miliţiei, stării civile si închisorilor.
Toţi cetăţenii din toate unitătile de producţie să-şi desfăsoare sau să-şi reia activitatea după programul normal de lucru;
- să se organizeze în întreprinderi grupe de autoapărare, care să vegheze la desfăşurarea normală a activităţii de producţie;
- să se evite folosirea forţei şi răzbunările personale;
- să se evite abuzurile de orice fel;
- vinovaţii de abuzuri vor fi traşi la răspundere de la instaurarea ordinii normale.
Avem toate garanţiile că armata este de partea poporului. Nu va face nici un uz de arme şi nu va acţiona decât pentru ca să-şi asigure ordinea de drept în condiţii paşnice depline“.
De asemenea, pe străzile oraşului erau împărţite manifeste cu următorul conţinut:
,,Români! Ieşiti pe străzi şi manifestati paşnic! Ajutaţi sprijinirea Revoluţiei! A sosit ceasul când trebuie să dovediţi că sunteţi adevăraţi români!“
Noaptea a fost albă şi agitată pentru toţi cei din sediu. Tot albe au fost şi următoarele două. Cu multe activităţi. S-au întocmit legitimaţii pentru membrii Comitetului Provizoriu, pentru colaboratori. Primele legitimaţii au fost preluate de Ia gărzile patriotice. S-a şters antetul cu Republica Socialistă sau PCR şi s-a scris numele şi prenumele persoanei respective. S-au format echipe care s-au deplasat la centrele de importanţă majoră ale oraşului: Spital, Chimpex, Integrata, Fabrica de gheaţă, Midia, Zona Industrială, Depozitul de petrol-port, Pompele de apă -Cişmea, Poştă, Bănci, CEC şi altele. Au fost alcătuite liste cu civili care trebuiau să rămână la aceste unităţi ca forţe de pază şi de ordine. Acestea au fost organizate de muncitori în fiecare unitate, din iniţiativa proprie. Echipele de pază trebuiau să asigure legătura cu sediul. În acest sens, au fost împărţite staţii portabile de emisie-recepţie, aduse de la Securitate. Toate acestea s-au desfăşurat fără incidente. Reprezentanţii echipelor anunţau eventualele greutăţi survenite şi problemele îşi găseau rezolvarea. Astfel, la „Chimpex“, echipa trimisă a găsit la faţa locului, paza, anterioară Revoluţiei, neclintită. Aceasta era asigurată de militarii în termen ai trupelor de Securitate. Au existat suspiciuni. Dilema a fost rezolvată just. În cele din urmă, conducerea Comitetului provizoriu a optat pentru ei. Raţionamentul era bine cântărit. Aceştia erau mai competenţi şi în cunoştinţă de cauză.
În data de 23 decembrie, generalul Popa George a pus la dispoziţie celor de la „Casa Albă“ patru transportoare militare, taburi şi militari înarmaţi. Taburile au fost aşezate în faţa intrărilor, la sediu. Două la Intrarea principală, cu faţa către b-dul Tomis, unul la cea cu faţa către str.Traian şi, în fine, ultimul către parcul arheologic. Militarii înarmaţi au fost distribuiţi la intrări şi în exterior, la fiecare etaj. Toate intrările, de acum, erau păzite de armată. Nimeni nu mai putea pătrunde în sediu, decât cu ajutorul legitimaţiilor. Pentru aceasta au fost executate la Tipografie legitimatii noi. De asemenea, au început să se trimită trupe înarmate, echipe de militari-studenţi de la Institutul de Marină şi Şcoala de maiştri, la centrele de importanţă majoră, menţionate mai sus.


"ISTORIA NE VA JUDECA PE TOTI !"

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

sursa:http://www.irrd.ro/caiete/Caiete6.pdf.
http://translate.google.ro/translate?hl=ro&langpair=en%7Cro&u=http://www.featurepics.com/photos-images/military%2Bdiver%2Bmission.htm
http://www.presidency.ro/static/probl_rev/revimg/index.htm

2 comentarii:

Anonim spunea...

Am fost martor la o mare parte din evenimente....cred ca maturitatea unor factori de decizie ne face sa ne bucuram de cei din jurul nostru

Tanko spunea...

Am fost martor la o mare parte din evenimente...am fost militar la constanta la revolutie...De vina pentru tot ce s-a intamplat si se intampla in Romania suntem noi , muritorii de rand , pentru ca nu ne opunem cat de putin nedreptatii . In loc sa iesim in drum sa le dam foc averilor talharilor care au jefuit tara iar pe ei sa-i spanzuram in pietele publice cu odraslele lor cu tot , ii votam in continuare . Bravo lor !