miercuri, decembrie 8

" NU II FACE DUSMANULUI TAU AZI TOT RAUL, PE CARE I-L POTI FACE, PENTRU CA MAINE POATE VETI FI PRIETENI BUNI ! "






"The Copenhagen School of security studies is a school of academic thought with its origins in international relations theorist Barry Buzan's book People, States and Fear: The National Security Problem in International Relations, first published in 1983. The Copenhagen School places particular emphasis upon the social aspects of security. Theorists associated with the school include Barry Buzan, Ole Wæver and Jaap de Wilde. Many of the school's members worked at the Copenhagen Peace Research Institute. The most prominent critic of the Copenhagen School is Bill McSweeney.

The primary book of the Copenhagen School is Security: a new framework for analysis written by Barry Buzan, Ole Wæver and Jaap de Wilde."

The concept of regional security complexes covers how security is clustered in geographically shaped regions. Security concerns do not travel well over distances and threats are therefore most likely to occur in the region. The security of each actor in a region interacts with the security of the other actors. There is often intense security interdependence within a region, but not between regions, which is what defines a region and what makes regional security an interesting area of study. Buffer states sometimes isolate regions, such as Afghanistan's location between the Middle East and South Asia. Regions should be regarded as mini systems where all other IR theories can be applied, such as Balance of Power, polarity, interdependence, alliance systems, etc."

În esenţă, şcoala de la Copenhaga pleacă de la constatarea firească a faptului că noile date de experienţă impun renunţarea la conceptul de cauzalitate mecanică şi al determinismul clasic, impunând deci o nouă interpretare. Este drept că anumite formulări imprecise au lăsat să se întrevadă o tendinţă de a identifica determinismul în general cu cel mecanic, cauzalitatea în general cu cauzalitatea mecanică. De aici, poate, şi denumirea relaţiei stabilite de Heisenberg ca “relaţie de nedeterminare” sau “relaţie de imprecizie” ori “relaţie de incertitudine”. Prima denumire viza mai cu seamă raporturile ontice[1], celelalte două relaţia dintre procesul cunoaşterii şi relaţiilor reale.

Rolul crescând al factorilor întâmplători apărea clar mai ales prin reliefarea faptului (tipic pentru şcoala de la Copenhaga) că legile statistice sunt esenţiale în mecanica cuantică. Toate acestea s-au concentrat într-o interpretare ce se declara indeterministă, pentru că la temelia sa era aşezat comportamentul întâmplător al microobiectelor. În spirit indeterminist, legea statistică era teoretizată ce lege a întâmplătorului total, opusă determinismului (atât în explicarea localizării particulelor elementare, cât şi a momentului dezintegrării atomice).

Ca o reacţie la interpretările indeterministe au apărut tendinţele deterministe în diverse variante, fie aceea a reînvierii determinismului tradiţional în fond (L. de Broglie, J.P. Vigier, D. Bohm), fie tendinţa de a dezvălui aspectele complexe de determinare, de ordine, dar într-o împletire reală cu cele de hazard, de dezordine, într-un determinism statistic, cu încercarea de a teoretiza, alături de semnificaţiile deterministe ale legii statistice, şi pe cele ale cauzalităţii statistice.

**********************************************************************

De acord cu aceasta teorie, dar oare mai are vreo relevanta in noul context geostrategic?
Voi incepe cu Rusia:
-luna noiembrie 2010.

* Centrala nucleară Belene şi South Stream, proiecte importante pentru Bulgaria.
* Rusia intenţionează să-şi întărească poziţiile pe piaţa armamentului.
"Rusia ţine cont de toate riscurile posibile la adresa securităţii în regiunile în care se livrează arme şi niciodată nu va întreprinde paşi care ar putea să distrugă echilibrul de forţe”, a spus Putin."
* Kosaciov: Rusia îşi va apăra cetăţenii impotriva georgienilor.
* Relaţiile ruso-israeliene trebuie să atingă un nou nivel, a declarat preşedintele Adunării Federale, Serghei Mironov la conferinţa de la Tel Aviv, consacrată împlinirii a 20 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice bilaterale. Mironov a menţionat că Rusia şi Israel ocupă poziţii asemănătoare în privinţa luptei împotriva terorismului, xenofobiei şi fascismului. Rusia îşi va aduce aportul şi pe viitor în problema reglementării conflictului arabo-israelian, însă succesul va depinde de înţelepciunea şi voinţa politică a Autorităţii Palestiniene şi Israelului, a declarat Mironov.
*Gazprom şi Transgaz vor decide dacă South Stream va trece prin România .
*Moscova îndeamnă SUA să ratifice Tratatul START.
*23.noiembrie 2010.-"Astăzi la Geneva încep tratativele referitoare la colaborare între Uniunea Vamală a Rusiei, Belarus şi Kazahstan şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb. La aceste tratative Rusia este reprezentată de ministrul dezvoltării economice Elvira Nabiullina. Ţelul dialogului constă în încheierea unui acord cu privire la comerţul liber, care va include asemenea capitole precum comerţul cu mărfuri şi servicii, investiţiile, achiziţiile de stat, ocrotirea proprietăţii intelectuale, concurenţa."
* 28.noiembrie 2010-Rusia și Ucraina pregătesc Tratatul referitor la relațiile strategice.
* Medvedev va vizita Israelul la începutul anului viitor.

SURSA:http://azumix.ablog.ro/
*********************************************************************

* Avioane militare ruseşti au perturbat manevre aeriene comune ale Statelor Unite şi Japoniei.

"Conform presei japoneze, exerciţiile au fost suspendate temporar din cauza acestei intruziuni petrecute luni, dar autorităţile ruse au anunţat că "Rusia nu a comis nici o încălcare a regulilor internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian sau a regulilor de zbor".

Statele Unite şi Japonia au început vineri cele mai importante manevre militare comune pe care le-au organizat vreodată, pe fondul tensiunilor din peninsula coreeană."

Un purtător de cuvânt al Flotei ruse din Pacific, Roman Martov, a declarat pentru agenţia Interfax că "avioanele Il-38 menţionate în articole din presa străină (...) efectuau zboruri planificate în cadrul activităţilor cotidiene ale flotei". "Rusia nu a comis nici o încălcare a regulilor internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian sau a regulilor de zbor", a subliniat el."
Japonia şi Rusia au avute divergenţe în ultimele săptămâni pe tema a patru insule din Kurilele de Sud, la extrema nordică a Japoniei, pe care armata sovietică le-a cucerit la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi pe care Tokyo continuă să le revendice."

Sursa: http://www.mediafax.ro/externe/avioane-militare-rusesti-au-perturbat-manevre-aeriene-comune-ale-statelor-unite-si-japoniei-7791069.

******************************************************************************
UN NOU CUI AL LUI PEPELEA S-A NASCUT !
Daca doar Rusia e de vina, sa vedem cat de cuminti sunt toti ceilalti actori internationali...

Coreea de sud, de exemplu..

*******************************************************************************
*Armatele americană şi sud-coreeană vor efectua noi manevre militare comune, în contextul unor tensiuni puternice în regiune, după bombardarea "deliberată şi ilegală" a unei insule sud-coreene de către Nord, au anunţat miercuri, la Seul, şefii de Stat Major american şi sud-coreea.

Amiralul Mullen efectuează o vizită de două zile la Seul, pentru a reafirma susţinerea Statelor Unite faţă de Coreea de Sud, după bombardamentul de la 23 noiembrie.

Mullen a apreciat că regimul de la Beijing trebuie să ceară Phenianului să dea dovadă de reţinere. "China are o influenţă unică (asupra Coreei de Nord), iar din această cauză are o responsabilitate unică", a declarat amiralul, într-o conferinţă de presă.

Discuţiile de miercuri au avut loc în contextul în care Phenianul pare că a efectuat noi exerciţii militare. Potrivit armatei sud-coreene, miercuri au fost auzite explozii dinspre teritoriul nord-coreean.

"S-au auzit cel puţin una sau două explozii, provenind de pe teritoriul nord-coreean. Noi credem că acolo se desfăşoară exerciţii militare", a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major sud-coreean.

Statele Unite şi Coreea de Sud au efectuat, deja, de la 28 noiembrie şi până la 1 decembrie, cele mai importante manevre comune pe care cele două ţări le-au organizat vreodată, o demonstraţie de forţă vizând, potrivit Washingtonului, să "consolideze disuasiunea contra Coreei de Nord.
Statele Unite dispun de peste 28.000 de militari în Coreea de Sud."

Cea mai importantă piesă a dispozitivului a fost portavionul nuclear George Washington."
http://www.mediafax.ro/externe/statele-unite-si-coreea-de-sud-anunta-noi-manevre-militare-comune-7791174/

***********************************************************************

PREVAD CA, IN CEL MAI SCURT TIMP OALA CU MAGIUN VA DA IN CLOCOT !
Acest clocot, va fi intretinut cu indarjire ,antrenand rase diferite,puteri si capacitati inegale.
Acesta va fi RAZBOIUL TITANILOR, IN CARE SE VA vorbi SI RUSESTE !
Asta in timp ce, Pentagonul afirma ca relatiile SUA cu alte tari, sufera intr-o oarecare masura din cauza dezvaluirilor WikiLeaks.

***********************************************************************
Colonelul Dave Lapan, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că documentele dezvăluite de WikiLeaks le oferă informaţii sensibile inamicilor Statelor Unite.

"Am aflat, prin mijloacele pe care le avem, că adversarii noştri încearcă să pună mâna pe aceste informaţii", a precizat Lapan.

"Ştim că adversarii noştri folosesc aceste informaţii, dar este greu de spus în ce mod vor schimba tacticile", subliniază purtătorul de cuvânt al Pentagonului."

-sursa:http://www.mediafax.ro/externe/pentagon-schimbul-de-informatii-intre-sua-si-alte-tari-afectat-de-dezvaluirile-wikileaks-7791420/.

*************************************************************************

Hmm, oare sa fie alianta SUA-Coreea de sud UN INTREG PROCES DE AUTOAPARARE,O DISPERARE TOT MAI MARE MENITA SA ANIHILEZE "DUSMANUL" INAINTE DE A PUNE MANA PE TOT CEEA CE EL DEJA DETINE CA INFORMATIE??!

*************************************************************************
Referitor la acest scandal Viena riposteaza :"Cancelarul Werner Faymann (SPOe) nu este nici el tratat mai bine. "A devenit clar că Faymann nu are niciun interes personal în ceea ce priveşte politica externă", scriu diplomaţii americani. La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Michael Spindelegger (conservator, OeVP), se concentrează, înainte de orice, asupra promovării economiei austriece în străinătate, mai apreciază aceştia.

Diplomaţii se declară "extrem de dezamăgiţi", chiar "îngrijoraţi", cu privire la interlocutorii lor austrieci. Ei vorbesc despre "o prăpastie între imaginea pe care Austria o are despre rolul său în lume şi importanţa sa reală, care este din ce în ce mai modestă".

Telegramele relevă mai multe subiecte conflictuale între cele două ţări, cum ar fi refuzul Vienei, contrar altor 13 membri ai Uniunii Europene (UE), de a găzdui un deţinut de la Guantanamo sau relaţiile întreţinute de întreprinderi austriece (ca gigantul petrolier OMV sau banca Raiffeisenbank) cu Iranul sau Coreea de Nord, în ultimii ani.

Un purtător de cuvânt al Cancelariei, citat de agenţia APA, a vrut să minimizeze importanţa acestor telegrame, care reflectă doar "opinii ale unor diplomaţi".

"Un stat neutru ca Austria ia hotărâri în mod suveran şi nu se schimbă în funcţie de interesele unei părţi sau alteia", a declarat el.

sursa:http://www.mediafax.ro/externe/viena-iritata-dupa-criticile-americane-dezvaluite-de-wikileaks-7783286/
*****************************************************************************
Pe acest fundal "Statele Unite au abandonat ideea de a obţine o suspendare a colonizării israeliene în Cisiordania cu scopul relansării negocierilor în Orientul Mijlociu şi vor încerca, de-acum, să ajungă la un acord de pace concentrându-se pe "problemele centrale" ale conflictului."

******************************************************************************

Schimbare de vant si de directie, acum cautam ALIATI ACOLO UNDE SE GASEAU DUSMANII !
SA CREADA OARE SUA IN PROVERBUL TURCESC : "NU-I FACE TOT RAUL PE CARE I-L POTI FACE DUSMANULUI TAU CACI MAINE S-AR PUTEA SA DEVENITI PRIETENI"??

VAD CA NU E SINGURUL CARE FACE ASTA...

Ce parere aveti despre Iran?
*******************************************************************************

"Iranul a jucat un rol în recunoaşterea recentă a statului palestinian de către unele ţări din America Latină, a afirmat marţi o sursă din cadrul formaţiunii palestiniene Fatah, informează agenţia de analiză STRATFOR."
"Problema a fost discutată de preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, cu omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, în cursul vizitei acestuia la Teheran în mai.

Potrivit sursei Fatah din cadrul Autorităţii Palestiniene, alte ţări latino-americane, în special Venezuela, ar urma să recunoască statul palestinian.

O altă sursă, din cadrul mişcării palestiniene Hamas, a declarat însă că formaţiunea nu este interesată de recunoaşterea statului palestinian, notează STRATFOR. Recunoaşterea Palestinei nu va convinge Israelul să pună capăt construcţiei de colonii şi să reia negocierile, a apreciat sursa citată.

Recunoaşterea nu schimbă realitatea din teren, iar Israelul va recurge la măsuri unilaterale dacă preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, proclamă statul palestinian."

http://www.mediafax.ro/externe/iranul-a-jucat-un-rol-in-recunoasterea-statului-palestinian-de-tari-din-america-latina-7791361/.

**************************************************************************

Security, Oil Production and a Possible Peace in Sudan.
December 8, 2010 0056 GMT
Sudan is preparing itself for the possibility of Southern Sudanese independence, in part by increasing oil production in the north to make up for the possible loss of oil revenue from the south.

sursa:http://www.stratfor.com/


Aici numai despre pace si petrol ,instrument,motivatie si cale de urmat.
Se pare ca invatam, sa culem merele din pom si fara sa-l taiem !

***************************************************************************

Dupa cum vedem, exista un haos organizat, bine motivat cu schimbari de tactica si strategie.
La acest sfarsit de an, singura regula care se aplica, este cea a "orientarii" in functie de slabiciuni si potential.
Despre scoala de la Copenhaga, va las pe dumneavoastra sa trageti concluziile necesare.
Daca mai are sau nu, o aplicabilitate in noua tendinta in care se afla inteligence-ul mondial, inca constituie un subiect de reflectie,cel putin in ceea ce ma priveste.

Pe data viitoare,

****************************************************************************
ALTE SURSE:.www.poze.haioase.ro
cssas.unap.ro
http://en.wikipedia.org/wiki/

Niciun comentariu: