marți, decembrie 28

DE LA PERSUASIUNE LA VOR V ZAKONE
























Eu cred ca pot...



****************

Comportamentele pe care le asteptam din partea noastra si a celorlalti au sanse mai mari sa se manifeste in realitate. Atunci cand crezi (esti aproape sigur) ca "clientul" va cumpara de la tine, cel mai probabil o va si face.
Legea asteptarii "beneficiaza" de exemple foarte interesante in viata de zi cu zi sau chiar la nivel istoric.

In medicina, efectul Placebo este o reactie demonstrata statistic si arata cum
reactioneaza organismul pentru a se adapta la felul in care gandim la un moment dat. Razboiul din Corea a confirmat acest efect atunci cand multor raniti li s-au dat pastile de zahar in loc de morfina (stocurile de morfina se epuizasera). Conform rapoartelor, 25% dintre ranitii care au primit pastile de zahar au manifestat o scadere semnificativa a durerii, fara nici un motiv de natura medicala.

Mai in gluma mai in serios, se spune ca unul dintre fondatorii Programarii Neuro Lingvistice a vrut chiar sa scoata pe piata un produs numit Placebo, insa initiativa nu a fost aprobata de guvernul SUA.

Un alt exemplu al efectului pe care asteptarile il genereaza la grupuri de oameni a fost dat in primul razboi din Golf. Cetatenii israelieni au primit masti de gaze la inceputul anului 1991 pentru a se proteja in fata armelor chimice. Cand s-au lansat rachete SCUD din Irak, pe 16 ianuarie 1991, zeci de israelieni au mers la spital. Ei prezentau simptome similare celor despre care se spunea ca sunt provocate de armele chimice. Interesant este ca nu se folosise nici un fel de arma chimica...

Asadar, asteptarile pe care mintea umana le genereaza au efecte asupra intregului organism si asupra comportamentelor. La scara individuala acest lucru poate fi probat in fiecare zi atunci cand oamenii folosesc afirmatii de genul:

"Nu cred ca pot..."
"Ma indoiesc ca voi fi in stare sa..."

Fara sa ne dam seama, cand folosim aceste expresii ne reducem statistic sansele de a reusi pentru ca intregul organism tinde sa se adapteze la mesajele mentale (auto)transmise.




Legile persuasiunii
*******************

Persuasiunea este procesul prin care tu convingi interlocutorul sa faca ceva. Este o activitate umana care decurge natural. Fiecare dintre noi convingem sau influentam mai mult sau mai putin, asa cum fiecare dintre noi comunicam mai intens sau mai superficial.

Indiferent ca ai dobandit abilitati de convingere sau esti inca novice, este bine sa stii ca persuasiunea eficienta are caracteristici bine definite si se bazeaza pe un set de legi. In scopul de a deveni mai convingator, este important sa cumosti aceste legi care fac din influentare o tehnica ce poate fi invatata pas cu pas. Atunci cand stapanesti legile persuasiunii, poti prezice rezultatele comunicarii tale cu cei din jur. Legile sunt universale. Ele se aplica in vanzari si in relatiile interpersonale, in comunicarea cu o persoana sau cu un grup, in comunicarea fata in fata sau prin telefon sau in scris, etc.

Ce anume determina caracterul de lege al mecanismelor persuasiunii? Comportamentele invatate de timpuriu si adanc inradacinate in felul nostru de a fi. Ele ne determina sa reactionam repetitiv si previzibil. O alta explicatie este data de mecanismele psihologice ale perceptiei. Dezvoltam un anumit mod de a privi realitatea si anumite asteptari, iar atunci cand observam lumea din jur cautam elementele care sa ne confirme asteptarile. O a treia explicatie este data de nevoile noastre profunde, pe care cautam in mod inconstient sa le satisfacem (nevoia de siguranta, de recunoastere, de apartenenta la grupuri, etc.).

Cele 10 legi ale persuasiunii sunt caramizile fundamentale cu care se construieste eficienta in comunicare. Iata o foarte scurta trecere in revista a acestora:

1. Legea reciprocitatii se refera la dorinta de a da ceva in schimb, pe care o simtim atunci cand primim ceva semnificativ pentru noi.

2. Legea contrastului se refera la perceptie: doua obiecte diferite par si mai diferite daca sunt plasate unul langa celalalt.

3. Legea prietenilor arata ca ne lasam mult mai usor convinsi de cei care ne demonstreaza ca au in vedere propriile noastre interese (de cei care se comporta ca niste prieteni adevarati).

4. Legea asteptarilor spune ca avem tendinta sa performam la nivelul asteptarilor celor pe care ii respectam.

5. Legea asocierii spune ca tindem sa apreciem produse sau servicii sustinute de oameni pe care ii apreciem (de ce ar fi Nadia Comaneci invitata sa faca reclama la lapte?).

6. Legea consecventei: cand o persoana sustine un punct de vedere in scris sau oral, va apara acel punct de vedere chiar in fata unor probe contrare foarte puternice.

7. Legea penuriei: apreciem la o valoare mai ridicata lucrurile despre care percepem ca se gasesc in cantitate limitata.

8. Legea conformismului: avem tendinta de a accepta propunerile pe care majoritatea oamenilor le considera la randul lor acceptabile.

9. Legea puterii: suntem investiti cu putere de catre ceilalti in masura in care ei percep ca avem autoritate, forta sau experienta.

10. Legea timpului: comportamentele noastre difera in functie de orientarea preponderenta a atentiei: in trecut, in prezent, respectiv in viitor.

Decalogul pe care l-am descris mai sus este rezultatul multor ani de cercetari pe care psihologii le-au efectuat in domeniul influentarii, manipularii, convingerii sau persuasiunii (ex: Dr. Robert Cialdini, Dr. Kevin Hogan). Cele 10 legi au in comun principiul fundamental al utilitatii. Simplu spus, legile au fost incluse in acest decalog pentru ca functioneaza si sunt usor de aplicat, iar nu pentru motive pur stiintifice. Ele au fost verificate in diverse contexte: vanzari, negocieri, influentare politica, marketing, relatii interpersonale, etc.

Legile persuasiunii isi arata forta maxima daca sunt aplicate in contextul potrivit. In sectiunea Articole iti voi arata cum se aplica fiecare lege si ce masuri de siguranta trebuie avute in vedere. Exemplele pe care le voi prezenta iti vor da posibilitatea sa vezi unde poti aplica tu insuti aceasta informatie puternica. De asemenea, vei sti cum sa eviti sa fii manipulat.

Legea contrastului
*******************
Cand doua articole sunt relativ diferite unul fata de celalalt, ni se vor parea si mai diferite daca le plasam alaturi in spatiu si timp.

Cu alte cuvinte, creierul va percepe contrastul dintre doua obiecte atunci cand acestea pot fi comparate si sunt diferite. Decizia de a alege un obiect este luata pe baza observarii acestui contrast.

Legea reciprocitatii
*********************
Cand cineva iti da ceva de valoare perceptibila, reactionezi imediat prin dorinta de a-i da ceva in schimb.

Altfel spus, de fiecare data cand primesti ceva semnificativ pentru tine, simti o dorinta interna de a da ceva in schimb. Mai mult, daca nu dai curs acestei dorinte, ea va continua sa "functioneze". Astfel, "te simti dator(are)" sau "te simti obligat(a)" sa echilibrezi balanta in relatiile tale cu cei din jur.

Exemplu:
"Legea reciprocitatii este atat de puternic inradacinata in comportamentul social, incat a determinat o tara de dimensiuni mici cum este Islanda sa ofere cetatenie americanului Bobby Fisher (campion mondial la sah) cu riscul compromiterii relatiilor diplomatice cu SUA.
Fischer a devenit "persona non grata" in SUA din cauza atitudinii sale extrem de critice la adresa politicii guvernului american. In 1972, el l-a provocat pe campionul mondial al momentului, Boris Spassky, la o partida de sah contand pentru campionatul mondial, joc disputat la Reykjavik, Islanda.

La acea vreme disputa dintre Fischer si Spassky a fost denumita "meciul secolului", poate si pentru conotatiile sale politice (un american detrona suprematia sovietica in domeniu) . In 1992, revansa acestui joc s-a disputat in Iugoslavia. Fischer a incalcat prin participarea sa sanctiunile internationale la adresa Iugoslaviei si a devenit astfel din erou fugar, fiind cautat pentru a fi pus sub acuzare.

Arestat in Japonia pentru nerespectarea regimului pasapoartelor, el a fost eliberat la inceputul acestui an pentru ca a devenit cetatean islandez.

Conform rapoartelor din presa, islandezii au dorit sa tolereze persoana controversata care este Bobby Fischer pentru ca prin acel eveniment ultramediatizat din 1972, el a reasezat Islanda pe harta internationala.

Asadar, aparent fara nici o legatura, dupa mai bine de 30 de ani, islandezii sunt foarte dispusi sa rasplateasca favorul pe care Fischer l-a facut disputand acel joc in capitala tarii lor.

Aceasta este forta legii reciprocitatii."


Virusi de limbaj
******************
Mecanismul de "raspandire" a cuvintelor periculoase este foarte asemanator cu cel al virusilor. In primul rand, un virus se va instala pe un teren fertil. Astfel de terenuri fertile sunt copiii atunci cand preiau prin imitatie tiparele de limbaj de la parinti. Mai tarziu, la virsta matura, subordonatii preiau de la sefi virusi de limbaj, spectatorii de la vedete, rudele unele de la altele, etc.

Fara sa ne dam seama, ajungem sa preluam in vocabularul nostru cuvinte nefolositoare sau chiar periculoase. Primul si cel mai important pas pe care il putem face pentru a evita virusii de limbaj este constientizarea.

Iata cateva dintre cele mai nocive cuvinte virus:

Dar ...
Incerc ...
(Sa) nu ...!

Sa le luam pe rand:

Dar ...
Acest cuvant pur si simplu anuleaza tot ce s-a spus inaintea lui. De exemplu: "Vreau sa vin pe la tine dar nu pot". Aceasta fraza inseamna mai curand: "Nu vreau sa vin pe la tine".

Sugestie: Elimina cuvantul "dar" si inlocuieste-l cu cuvantul "si".

Incerc ...
Incerc actioneaza ca un virus pentru ca presupune esecul. Este o sugestie subtila de a esua in oricare ar fi actiunea care urmeaza cuvantului. De exemplu, in fraza "Voi incerca sa vin pe la tine" mesajul impotent este "Voi incerca, dar nu voi si reusi".

Sugestie: Elimina cuvantul incerc din comunicare. Spune "voi face" in loc de "voi incerca".

(Sa) nu ...!
Aceasta negatie apare atunci cand unul dintre interlocutori vrea sa evite un anumit lucru. Mecanismul pe care "sa nu...." il induce in creierul partenerului este acela de a crea mai intai o imagine a lucrului de evitat.

Apoi, aceasta imagine va fi anulata sau radiata de catre creier, asemanator semnelor de circulatie cu semnificatia "interzis". Din nefericire, imaginea creata initial este in multe cazuri prea puternica pentru a mai putea fi eliminata. Astfel, ii atragi persoanei atentia exact asupra lucrului pe care vrei sa il evite.

Sugestie: Inlocuieste "sa nu" cu alte cuvinte care se refera la ceea ce vrei sa obtii din conversatie, nu la ceea ce vrei sa eviti. Cel putin, adauga imediat dupa propozitia cu "sa nu", o fraza care sa sugereze ceea ce vrei sa obtii de fapt.

Exemplu: Cred ca ar fi bine sa ne grabim ca sa nu intarziem... si sa ajungem la timp pentru a prinde inceputul filmului...


Virusi deghizati
****************
Motivul principal pentru care cuvintele virus trec neobservate este faptul ca in anumite cazuri ele nu par chiar atat de nocive. In plus, ele sunt omniprezente in limbajul cotidian si acest lucru poate da impresia ca nu merita efortul sa iti cureti limbajul de ele...

De exemplu, cuvantul incearca poate avea doua sensuri diferite:

a. Incearca sa .... (inveti, faci ordine, cumperi, vii pe la mine, etc.)
b. Incearca sacoul acesta si costumul acesta...

In primul caz, daca spui "incearca sa..." persoana din fata ta va intelege ca vei face acel lucru, cand tu de fapt ai spus ca vei incerca... ceea ce nu inseamna in mod necesar ca vei si face. Aici apare efectul de virus al cuvantului incearca.

In al doilea caz, sensul cuvantului "incearca" este de fapt "alege". Aici cuvintul incearca nu are efect nociv si poate fi utilizat fara riscuri.

Ca regula generala, evita cuvintele virus ori de cate ori iti atrag atentia. Chiar si in situatiile cand ele nu au potential negativ. In aceste fel nu mai trebuie sa iti incarci memoria cu diverse variante de aplicare.

Mecanismul de aparare
Cel mai bun mecanism de aparare este preventia. In momentul in care ai devenit constient care sunt cuvintele riscante, poti face doua lucruri:

1. Sa elimini efectul nociv asupra creierului tau atunci cand le auzi
2. Sa eviti sa le folosesti atunci cand te surprinzi ca esti pe cale sa le rostesti

Desi al doilea lucru pare mai greu de realizat, practica demonstreaza ca e nevoie de numai cateva exercitii constiente pentru a-ti scoate cuvintele virus din vocabular. Primul pas consta in a le auzi dupa ce le-ai rostit, ceea ce provoaca o oarecare frustrare.

Aceasta frustrare va creste probabil in pasul doi, cand auzi cuvintele aproape in timp ce le rostesti sau chiar cand ele sunt procesate in creier insa nu ai timp sa le opresti. Senzatia este aproape amuzanta – iti vine sa iei cuvintele cu mainile si sa le pui inapoi in gura.

In pasul trei intervine bucuria reusitei: auzi cuvintele in timp ce compui in creier mesajul pentru a-l verbaliza si reusesti sa le inlocuiesti cu altele mai putin nocive.
Acesta este momentul cand ti-ai dezvoltat complet anticorpii pentru virusii limbajului.

In pasul patru te surprinzi cum folosesti degajat cuvintele potente iar cele nocive nu mai sunt prezente in vocabularul tau.

Legea timpului.
***************
Oamenii iau decizii pe baza experientelor trecute. Cand oamenii isi schimba perspectiva temporala, li se schimba sentimentele referitoare la anumite lucruri si deciziile pe care le iau in privinta acestor lucruri.

Motivul este tocmai balastul de emotii negative pe care persoana respectiva il poarta cu sine. Majoritatea oamenilor au trait experiente neplacute in relatia cu vanzatorii si din aceasta cauza sunt reticenti cand cineva incearca sa le vanda ceva (fie si o idee).

Este suficient ca ceva din comportamentul tau sa ii aminteasca de astfel de situatii neplacute din trecut pentru a refuza din start ideile tale.

Asadar, pentru ca nu putem controla trecutul emotional al interlocutorului, avem nevoie de o metoda prin care sa ne indepartam de aceste emotii negative. Aceasta metoda se numeste schimbarea perspectivei temporale.

Modificarea perspectivei temporale
– o tehnica pentru cresterea sanselor de convingere

Schimbarea perspectivei temporale inseamna sa il ajuti pe interlocutor sa se desprinda de "greselile" trecutului privind lucrurile din perspectiva viitorului.

Concret, ii propui interlocutorului sa priveasca decizia pe care urmeaza sa o ia, cu ochii unei persoane care a depasit momentul deciziei.

Iata doua exemple:

Vanzatorul:
Ati fi interesat de unul din serviciile noastre financiare?

Clientul:
Nu stiu ce sa va spun...
Cealalta investitie pe care am facut-o nu mi-a adus beneficiile asteptate!

Vanzatorul:
Inteleg! Este firesc sa fiti circumspect in aceste conditii... Spuneti-mi, nu ar fi interesanta o investitie care in 5 ani sa se dovedeasca foarte profitabila? Ar fi pacat sa ratati o astfel de oportunitate cand piata se afla in crestere...

Sau, in cazul implicarii unui angajat intr-un proiect nou:

Manager:
Avem acest proiect interesant pe care m-am gandit sa ti-l incredintam.

Angajat:
Am mai facut un proiect asemanator cand eram la firma X si nu l-au folosit la nimic. A fost munca irosita.

Manager:
Inteleg ce simti. Cred ca si eu m-as simti la fel in locul tau. Peste 6 saptamani, cand proiectul va fi gata te vei bucura de felul cum va fi pus in practica. Daca iti pot garanta ca proiectul va fi implementat, te implici?

Practic, in ambele exemple de mai sus, atentia persoanei este mutata de la spectrul emotional negativ generat de trecut. In locul lor imaginea viitorului aduce cu sine emotii pozitive.

Aceasta modalitate de a oferi o imagine vie a viitorului este extrem de valoroasa in stiinta persuasiunii.

Nu are nici un rost sa polemizezi cu interlocutorul pe tema perceptiilor sale trecute pentru ca pur si simplu nu dispui de suficienta informatie. Este posibil ca respectivii comercianti sa fi fost excelenti profesionisti, si totusi clientului tau sa nu-i fi placut. Este posibil ca managerii de la firma X sa fi avut motive intemeiate sa nu continue proiectul. Important este ca in creierul interlocutorului tau aceste experiente pot fi reinviate cu usurinta. Iar tu NU doresti acest lucru!

De aceea, ca un mic exercitiu de final, gandeste-te cum ai putea sa formulezi o propunere pentru a iti mari sansele de convingere. Ce fraze ai putea folosi astfel incat sa zugravesti o imagine vie a viitorului, suficient de atractiva pentru interlocutor?

Rezultatele s-ar putea sa te uimeasca in asemenea masura, incat sa iti doresti sa repeti experimentul si cu alti cunoscuti!


Nota personala:
***************
Cautand materiale din surse deschise,pe care sa le criticati ca fiind doar un copy-paste,am dat peste ceva foarte interesant...
Interesant, pentru ca are legatura cu perceptia umana asupra puterii si asupra a ceea ce poate insemna un anumit lucru .

Am ales pentru a edifica, tot ceea ce am prezentat mai sus urmatoarele:

*********************************************************************
""Vor v zakone" este o notiune intraductibila, nascuta odata cu Uniunea Sovietica, care nu are echivalent in niciuna dintre limbile fostului imperiu sovietic sau ale lumii in general. "Vor v zakone" este un criminal de grad superior, un rege al lumii interlope, care are un statut similar cu statutul unui sef de stat, deoarece este responsabil pentru respectarea codului de legi al clanului, pentru organizarea bandei, pentru judecarea celor care incalca disciplina, pentru colectarea, evidenta si distribuirea veniturilor. Fiind cunoscuta severitatea regimului sovietic si imputernicirile sistemului KGB, regimul comunist nu a reusit decat sa cimenteze si sa intareasca acest sistem al lumii interlope. Istoricii spun ca institutia de "vor v zakone" nu a fost distrusa doar pentru ca a existat o cooperare foarte stransa intre liderii comunisti si aceste clanuri. Dupa destramarea URSS, fiecare tara postsovietica si–a primit ca mostenire "vorii" sai. Moldova, ca tara de hotar a fostului imperiu sovietic, este acum vestita pentru export de lideri ai lumii interlope catre Uniunea Europeana.

Notiunea de "Vor v zakone" prezinta o categorie speciala de criminali, care au statut, legi si traditii elaborate doar in limba rusa. Odata cu destramarea Uniunii Sovietice, toate fostele republici socialiste au primit mostenire — traditia bandelor criminale, conduse de un lider, care a preluat in limba rusa codul de legi al mafiei sovietice. In haosul de stabilizare a statelor independente de la inceputul anilor '90, liderii lumii interlope din spatiul ex–sovietic au preluat controlul total asupra economiei, vanzarilor, privatizarilor si redistribuirii zonelor de influenta a fostului imperiu. Moldova s–a ales cu legendele sale in domeniul vietii interlope, scrise in baza faptelor catorva barbati cu trecut criminal, cum ar fi Bulgaru, Mavsar, Malhaz, Jaka, Zelionii, Makena, Sket si cercurile politice de la Chisinau s–au aranjat dupa schema creata de "bratva". Nici unul dintre cei trei presedinti pe care i–a avut Moldova nu a reusit decat sa mute cu locurile aceste nume si sa isi faca niscaiva publicitate prin arestarea sau eliberarea vreunuia dintre liderii mari si adevarati ai lumii subterane. Azi, clanurile moldovenesti si–au extins activitatile spre UE. Acolo, bande bine structurate controleaza businessul si banii milionului de cetateni plecati la munci peste hotare. Afacerea lor acolo e impartita pe domenii stricte: transportarea oamenilor din Moldova in UE, colectarea taxelor pentru angajare la munca, organizarea activitatii localurilor de prostitutie, organizarea grupurilor de estorcare a taxelor neoficiale, furturi din bancomate, furturi de masini, furturi din apartamente, furturi din hoteluri sau piete. Astazi, practic nu exista pe glob o zona cu oameni bogati, fie si pe cea mai indepartata insula oceanica, unde sa nu fi ajuns "vori v zakone" made in URSS, moldovenii fiind si ei printre cei mai mari "activisti".

Incursiune in istorie
**********************

In Rusia postsovietica au aparut mai multe carti care descriu aparitia si istoria bogata a acestui fenomen. Primele clanuri criminale au aparut dupa 1917, ca protest la etatizarea fortata a capitalului privat. Cei care nu au dorit sa se supuna orbeste regimului totalitar sovietic colectivist, aparut dupa 1917, si–au creat retele care se supuneau unor legi stabile: nu colaborau in nici un fel cu autoritatile, nu respectau legile sovietice. Cu timpul, acesti protestatari au facut lege comuna cu cei mai profesionisti criminali. Astfel, comunitatile "subterane" au inceput sa se intretina printr–o lege mai noua, numita "obsceak" — ofranda obligatorie a fiecarui membru al comunitatii, care nu putea proveni in conditiile sovietice, decat din furturi.

Au aparut pe parcurs alte atribute, cum ar fi un limbaj special, tatuaje, porecle, gesturi, si o culegere de "folclor" care contine cantece si versuri ale lumii interlope. Luptele interminabile dintre clanuri au dus la necesitatea delimitarii unor conducatori superiori. Astfel, au aparut autoritatile supreme in lumea hotiei, numiti "vori v zakone" care decideau soarta si dezvoltarea acestor comunitati.

In perioada sovietica, "castelele" regilor lumii interlope erau inchisorile. Autoritatea unui lider crestea direct proportional cu numarul de ani petrecuti in celula. Pana si astazi, in inchisorile din Moldova sunt respectate cu strictete legile instituite candva de autoritatile criminale ale fostului imperiu. Liderii de clanuri o duceau la inchisoare aproape ca la Karlovy Vary: alcool, tutun, femei, televizor, radio, legatura telefonica cu intreaga Uniune, iar principalul — patul de langa geam, departe de "parasa" inchisorilor sovietice suprapopulate. Pe langa aceste elemente ale traiului civilizat, hotii dispuneau de adjuncti, cu responsabilitati stabilite: culegerea informatiei despre canalele de aprovizionare, despre detinuti, despre gardieni. Sclavia ramane si azi o forma de confirmare a autoritatii acestor lideri, de aceea in fiecare celula exista un "petusok" sau "obijenii" care spala veceul, face curat si este batjocorit oricand ii vine autoritatii sa se manifeste. "Infrangerea" sclavilor se face prin metode inumane: un fir este tras de la priza intr–o cratita cu apa si cel mai slab dintre detinuti va fi bagat cu capul in cratita pana cand acesta va alege sa traiasca spaland veceele, decat sa moara electrocutat. Autoritatile inchisorilor cunosc aceste fapte, dar tot in perioada sovietica s–a format o lege nescrisa: sefii penitenciarelor nu intervin si nu se opun regulamentelor instituite de patronii criminali.

Mult sange de lideri criminali s–a varsat in inchisorile marelui imperiu sovietic. In efortul si interesul de a invinge aceasta forta, securitatea rusa organiza "cazarea" in aceeasi camera de inchisoare a diferitor lideri criminali, care se triau prin omoruri socante, dar in acest fel clanurile interlope nu faceau decat sa isi adapteze legile la noile provocari ale puterii sovietice, supravietuind cu noi forte. Conditiile economice ale uniunii sovietice nu au facut decat sa favorizeze interesul clanurilor pentru "protejarea" activitatilor economice ilegale.

Reuniunile sefilor de clanuri sunt vazute acum ca evenimente istorice, de rand cu congresele PCUS, fiind organizate in cele mai mari orase sovietice: Moscova — 1947, Kazani — 1955, Krasnodar — 1956. La intrunirile de la Moscova si Krasnodar cativa dintre liderii lumii interlope au fost condamnati de comunitate pentru incalcarea legilor si pedepsiti cu moartea. Intrunirea din 1979 de la Kislovodsk a adus lumii interlope un mare beneficiu economic, caci hotii au decis sa adune cate 10 la suta din veniturile "speculantilor".

Militia devine politie
**********************
La inceputul anilor '80 "hotii" s–au adunat la Tbilisi pentru a lua o decizie istorica: preluarea puterii politice. De la primii lideri, nescolarizati si inculti din anii '20 ai secolului trecut, clasa interlopa s–a maturizat si a acumulat maniere, prinzand si gustul vietii publice, dupa ce, prin cooperari secrete cu unii lideri ai puterii sovietice, au adulmecat mirosul elevat al vietii de politician. Desi multi dintre "hotii" traditionali erau categoric impotriva unei cooperari cu puterea, cei mai snobi dintre ei au decis ca anii de inchisoare care reprezinta CV–ul unui "vor v zakone" pot fi schimbati cu ani frumosi de activitate publica.

Tot din anii '80, militia sovietica, devenita intr–un deceniu politie a statelor independente, a pornit campanii rusinoase de combatere a fenomenului gruparilor criminale. Nici in Rusia, nici in Moldova, nici in alte state–surori ale CSI, nu sunt cunoscute cazuri cand un "vor v zakone" ar fi fost judecat pentru ……(Ceva).

******************************

MOSCOW — It is unclear why they gathered. A police statement said it was to discuss "escalating problems of the criminal world." Some insiders spoke of a conflict between Moscow crime bosses and of a looming mob war reminiscent of the bloody battles of a decade ago.

Whatever the reason, the police said that when leaders of Russia's criminal elite convened on a yacht in the Moscow River recently, the authorities moved swiftly. In black masks, with weapons drawn, commandos pounced from a hovering helicopter onto the roof of the yacht, setting off a media frenzy when they briefly detained 37 men they said belong to the Vory v Zakone, or Thieves in Law.

A mobster caste forged in the Soviet gulags, the Vory v Zakone maintains a hallowed place in Russia's criminal lore, akin to that of the Cosa Nostra in Italy.

Though the Vory's influence appears to have waned somewhat in recent years, Russians have long had an affinity for the group, perhaps because it has come to symbolize opposition to the country's often arbitrary political and legal practices, experts said.

After the Soviet Union collapsed, the Vory v Zakone "hit platinum," said Andrei Konstantinov, a journalist and novelist who has written about criminal subcultures.

"Everyone started to sing about this topic, to talk about it, to make television series, write books," he said. "It became fashionable."

Today the Vory has spread around the world, to Madrid, Berlin and New York. The group is involved in everything from petty theft to billion-dollar money-laundering while also acting as unofficial arbiter among conflicting Russian criminal factions.

The Vory was born of Stalin's prison camps and grew into a group of criminal barons who kept order in the gulags and governed the dark gaps in Soviet life beyond the reach of the KGB. While the Communist Party had a steadfast grip on government and society, the Vory had something of a monopoly on crime.

With its own code of ethics, hierarchy and even language, the Vory formed a society in opposition to rigid Soviet conformity, surviving on theft and black market dealing when not in prison.

When the Soviet Union fell, the Vory emerged to exploit the legal chaos, experts say. It infiltrated the top political and economic strata while taking command of a burgeoning crime network that spread murderously through the post-Soviet countries.

The Russian media covered the raid on the yacht this month with apparent delight. The major television channels showed footage of commandos marching the handcuffed men single file to awaiting buses.

Most of those arrested were released for lack of evidence. The authorities did not explain why they had conducted the raid without reasons to bring charges against those they detained.

Some speculated that a major crime boss, Tariel Oniani, had organized the meeting to discuss a conflict with a rival, Aslan Usoyan. The rift, reports said, threatened to erupt into a full-scale mob war.

"There will be war and there will be blood," said the operator of VorVZakone.ru, a Web site that monitors the activities of the Vory. He requested anonymity because of the sensitive nature of his work.

In an interview with the newspaper Vremya Novostei, Usoyan denied rumors of impending violence.

"We are peaceful people and don't bother anybody," he said. "We are for peace, in order to prevent lawlessness."

To be inducted into the Vory's society involves a life devoted to crime and, traditionally, an adherence to a strict ethical code, said Aleksandr Gurov, an expert on the Vory who headed the organized crime units of the Soviet Interior Ministry and the KGB, and who now serves as chairman of the Commission on Ethics in Parliament.

Unlike the Cosa Nostra, Gurov said, the Vory has "less rules, but more severe rules." Members must have no ties to the government, meaning they cannot serve in the army or cooperate with officials while in prison. They must also have served several jail sentences before they can claim the distinction. They should not marry.

Ethnicity has rarely determined whether someone can join the club, and today most members, even those active inside Russia, are from other post-Soviet countries and are not ethnic Russians.


"People like Djaba Ioseliani and Tengiz Kitovani exploited their reputation on and know-how of the school of the street to recruit their paramilitary units. These veterans of underworld and street culture found it much easier to convince (multiethnic) street authorities of their cause than nationalist agitators with no experience or social weight in the terms of the street. According to some veterans of the street, this first phase of the civil war was a clash between good lads and mummies boys with no knowledge of real life."




Sursa:http://www.persuasiune.ro/ro/concepte/legile_persuasiunii.html
http://azumix.ablog.ro/2008-10-02/vor-v-zakone.html
http://i.imagehost.org/0254/Vor_V_Zakone2.jpg
http://www.nytimes.com/2008/07/29/world/europe/29iht-moscow.4.14865004.html?_r=1
http://www.oei.fu-berlin.de/en/projekte/cscca/downloads/jk_pub_schoolofthestreet.pdf

Niciun comentariu: