miercuri, noiembrie 3

UN FEMINISM DEDICAT MORTII



















Este ora 02:35 si ma amuz ..."cineva spune ca femeia ideala are pisica".
Inseamna ca eu ies din acest format ,nu ca mi-ar pasa prea tare...
La tv canta unu ce seamana cu Florin Piersic Jr,dar nu conteaza, mie imi fuge gandul la stirea cu cele 3 atentate teroriste.
Hmm, parca nu reusesc sa inteleg motivatia...incerc sa pun pariu cu mine ca si de data asta tot AL'Qaida le va revendica.
Incercand sa patrund in tainele ideologiei feministe, am dat peste urmatoarele:

"Vicepreşedinta Margot Wallström şi secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, au prezidat astăzi la sediul Comisiei Europene o conferinţă la nivel înalt privind femeile, pacea şi securitatea.La conferinţă au participat prim-vicepreşedinta spaniolă Maria Teresa Fernández de la Vega şi fostul secretar de stat al SUA, Madeleine Albright, alături de reprezentanţi ai societăţii civile, oficialităţi militare, responsabili politici la nivel înalt şi martori.Participanţii au ajuns la concluzia că toate operaţiunile aflate sub comanda UE sau NATO trebuie să respecte rezoluţiile ONU privind femeile, pacea şi securitatea şi trebuie susţinute prin formare, educaţie şi mecanisme de monitorizare şi evaluare adecvate.

„Salut din toată inima îmbunătăţirea cooperării cu NATO în domeniul femeilor, păcii şi securităţii, precum şi angajamentul nostru comun de a face presiuni pentru punerea în aplicare a legislaţiei internaţionale existente.Numai prin colaborare – internaţională, regională şi cu societatea civilă – vom fi capabili să combatem marginalizarea femeilor, care reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii mondiale”, a declarat Catherine Ashton, Înalt Reprezentant al UE şi vicepreşedintă a Comisiei Europene.

„Am ajuns să îmi dau seama că securitatea femeilor reprezintă cel mai bun indicator pentru securitatea unei naţiuni.Dacă nu sporim drepturile şi responsabilităţile femeilor la nivel mondial, obiectivele noastre de politică externă vor rămâne de neatins, iar cele pe care reuşim să le atingem se vor dovedi a fi lipsite de durabilitate.Dispoziţiile ONU ne asigură un cadru juridic puternic pentru abordarea violenţei îndreptate împotriva femeilor.A venit vremea să transformăm vorbele în fapte”, a declarat Margot Wallström, vicepreşedintă a Comisiei Europene.

După cum a subliniat Maria Teresa Fernández de la Vega, prim-vicepreşedinta guvernului Spaniei, „în zonele de conflict, multe lupte se poartă fără arme. Femeile se află adesea în linia întâi a acestor lupte pentru asigurarea unor condiţii de viaţă decente pentru gospodării şi comunităţi. Unul dintre obiectivele preşedinţiei spaniole a UE este promovarea rolului femeilor în dezvoltarea durabilă şi în consolidarea păcii.”

Conform secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, „trebuie să susţinem femeile şi să înfruntăm victimizarea dacă vrem să răspundem cu succes la provocările de securitate ale secolului 21. Aceasta nu este doar o misiune pentru NATO, ci o provocare la care Alianţa, Uniunea Europeană şi actorii societăţii civile trebuie să răspundă împreună. Mă simt încurajat de abordarea comună la care am asistat astăzi”.

Conferinţa, organizată împreună cu Agenda pentru securitate şi apărare, reprezintă un eveniment de sensibilizare înaintea celei de-a zecea aniversări a Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate ONU privind femeile, pacea şi securitatea şi a atras aproape 500 de participanţi. A avut loc un schimb de opinii între personalităţile prezente la dezbatere şi participanţi din sală în legătură cu modalităţile de a se pune capăt impunităţii, de a se conferi femeilor drepturile care li se cuvin şi de a se pune în aplicare legislaţia existentă. Personalităţile prezente la dezbatere au fost de acord că actorii internaţionali, precum NATO, UE şi ONU joacă un rol important în integrarea deplină în acţiunile lor a perspectivelor privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.

În vederea conferinţei ministeriale ONU de revizuire privind femeile, pacea şi securitatea, din luna octombrie 2010, conferinţa a concluzionat că este nevoie de eforturi mai susţinute din partea comunităţii internaţionale pentru asigurarea punerii în aplicare depline a Rezoluţiei ONU 1325 şi a legislaţiei ulterioare. Aceasta înseamnă înteţirea eforturilor de protejare a femeilor în zone de conflict şi de întărire a rolului femeilor în operaţiuni de menţinere a păcii şi procese de consolidare a păcii prin îmbunătăţirea reprezentării femeilor în posturi administrative importante, prin consolidarea utilizării de consultanţi privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi în cadrul misiunilor şi operaţiunilor şi prin susţinerea activităţilor societăţii civile în aceste domenii."

Sursa:http://ec.europa.eu/romania/news/conferinta_ue_nato_ro.htm

Citind acestea un gand imi sfredeleste mintea, ca un surub care se incapataneaza sa se infiga intr-o suprafata prea dura...
Ma gandeam, ca o asemenea directie de implicare feminista este necesara, sau absolut necesara deoarece in terorism femeile s-au implicat singure fara prea mare ezitare.

"Cuvantul „terorism" a fost mentionat in urma cu peste 200 ani (1798), in suplimentul Dictionarului Academiei Franceze. Intr-o carte consacrata acestui fenomen, Walter Laqueur, istoric si comentator de politica externa american, aprecia ca intre 1936 si 1981 au fost date peste 100 de definitii ale terorismului, dar nici una nu este suficient de cuprinzatoare. Britanicii – printre primii care au reactionat fata de recrudescenta fenomenului terorist, in a doua jumatate a secolului trecut – il defineau intr-o lege din 1974, astfel: „Folosirea violentei in scopuri politice, incluzand orice recurgere la violenta in scopul de a plasa publicul sau orice sectiune a publicului intr-o stare de teama".

Teorii cu aplicabilitate devastatoare din pacate.

Ce este sau cine este teroristul?

Un manipulat dar si un "demiurg al razbunarii",care in ceea ce priveste femeia kamikaze reprezinta -UN SACRIFICIU ALTRUIST .
Un sacrificiu ce presupune anormalitate,ura si razbunare.
O lege a talionului dusa la extreme, adaptata unor revendicari sangeroase.Alta definitie a cuvantului kamikaze..

"Termenul „kamikaze", astfel fiind numiti pilotii japonezi care intrau, cu avion cu tot, in tintele inamice. Mai cunoastem cazuri in care infanteristi ai armatei sovietice se asezau, cu grenada la piept, in calea tancurilor germane. Kamikaze pot fi considerati si unii luptatori ai Rezistentei, ori copiii din „Hitlerjugend"... Desigur printre luptatorii-sinucigasi s-au aflat, de fiecare data, recunoscut fiind curajul (sau ... nebunia) lor, femeile."

Simpla antrenare a unei femei intr-o astfel de actiune – atata vreme cat ea trebuie sa ceara voie pentru orice deplasare in afara caminului – constituie, dupa legea musulmana, o insulta la adresa barbatilor din familie. Paradoxal, femeile kamikaze sunt tot mai mult angajate in cursa mortii liber consimtite. La prima vedere, s-ar putea crede ca avem de-a face cu fiinte primare, inculte, indobitocite sau drogate, folosite drept „carne de tun", ca ultima solutie, disperata, de catre rudele lor masculine. Nimic mai fals! Sa luam un exemplu notoriu, care nu constituie exceptie de la regula: palestiniana Hanadi Darajat era studenta la Drept, visa la un birou propriu de avocatura si avea 28 de ani. In octombrie 2003, cu o zi inainte de sarbatoarea evreiasca Yom Kippur, a detonat cele 15 kilograme de explozibil, cu care isi infasurase trupul, intr-un vestit restaurant din Haifa. Decizia ei a insemnat moartea a 19 civili si ranirea altor 30.

Si asta se intampla, in momente in care se vorbeste despre complementaritate intre sexe,inlocuind ideea de egalitate.

Ce relevanta poate avea asa ceva?

Poate nici una, insa mi se pare ca ne dezvaluie o altfel de realitate, in ceea ce priveste statutul femeii in islamul zilelor noastre.

"Ce poate determina o femeie sa se incinga cu o centura de dinamita, pe care sa o detoneze intr-un loc aglomerat ? Ce o poate face sa priveasca in ochi cativa copii pe care ea n-o sa-i aiba niciodata sau pe care se pregateste sa-i paraseasca ? Sa priveasca alte femei, batrani ? Sa declanseze iadul ?... Doar speranta ca dincolo e „raiul"?

Jurnalistul Ciprian Stoianovici, care semneaza un excelent reportaj pe aceasta tema in revista „Elle", incearca sa gaseasca raspunsul patrunzand in lumea tenebroasa a sufletului acestor „Eve" defeminizate. Raisa Ganiev este o „vaduva neagra" din Cecenia, sora celor doua femei care au facut parte din comandoul sinucigas anihilat de trupele antitero in atacul din octombrie 2002 asupra unui teatru din Moscova. In familia Ganiev au fost zece frati si surori. Acum mai sunt in viata doar patru. Trei dintre cei morti sunt victimele celei de-a doua campanii rusesti in Cecenia."

In august 2003, dupa aproape un an de cand surorile ei au fost omorate impreuna cu tot comandoul cecen si aproape 130 de oameni care venisera sa vada o piesa de teatru in capitala rusa, Raisa se afla la Moscova, in fata cladirii FSB-ului (Serviciul secret rusesc), privind catre cei care i-au decimat familia. Decizia ei a fost una neobisnuita: s-a predat FSB-ului! Autoritatile militare rusesti i-au promis protectie fata de luptatorii ceceni si, mai ales, fata de fratele sau, Rustam, subordonat direct al lui Samil Bassaiev, cel care isi adusese surorile in gruparea „Vaduvelor negre". Pretul acestei protectii este usor de dedus. Familia a mai pierdut doi copii, morti unul pentru celalalt si amandoi pentru restul lumii. Unul este terorist, celalalt este... tradator. Alternativa nu exista, constata, cu durere, comentatorul terifiantului fenomen. „Daca in alte zone sociale emanciparea femeilor ramane un simplu deziderat (mai ales in aceste regiuni ale lumii), in mod stupid, ea tinde sa devina realitate pe front: tot mai mult, femeile si barbatii au drept egal la moarte".


COMPLEMENTARITATE IN ACTIUNI, DAR DREPT EGAL LA MOARTE !


"Serviciile specializate cauta solutii pentru a contracara la timp actiunile unor insi pentru care obsesiile tin loc de ratiune, iar prejudecatile, de idei politice. Este o profesie a regulilor stricte, a reactiilor avute in fractiuni de secunda, a rationamentelor-fulger. Poti gresi doar o data, cu riscuri fatale uriase. Nu ai timp nici macar pentru pareri de rau. Antrenamente de o severitate si o duritate de neinchipuit, un stil de viata auster si, mai ales, acceptarea situatiei de a fi, la o adica, un erou anonim, cu viata oferita pe tava, insa fara a fi beneficiarul recunostintei publice, iata biografia-standard a unui luptator de elita antitero. Daruiti meseriei lor, oamenii cu cagule nu sunt, cum s-ar crede, niste automate programate pentru a ucide. Sunt oameni care isi exerseaza, zi de zi, calitatile morale, fizice, intelectuale. Se pregatesc continuu pentru ca e posibil ca o data, candva, ora H sa vina si pentru ei. Momentul in care nu ai dreptul sa mori degeaba! Clipa in care trebuie sa-ti motivezi statutul si sa-ti platesti pretul. Antiteroristul nu e un actor, nu e un model, nu e un om de succes. El e cel mai disimulat ins din lume. Discret, invizibil, atent. Personajul fara drept la glorie! Nimeni nu-i va inchina poeme, nimeni nu-i va da medalii, putini vor avea timp sa-i multumeasca."


Sa gasesti explicatii,sa contracarezi o logica pe care doar ei o pot intelege. Sa cuprinzi multitudinea de posibile cai de abordare?
Cred ca niciodata nu se va putea realiza asta.

"Se poate spune ca terorismul este un factor perturbator al relatiilor interstatale si interetnice si un parazit al lumii contemporane. "


Gandul imi fuge in trecut,si mi se pare ca totul se repeta la infinit si nu invatam nimic.Ma tot gandesc la civilizatiile infloritoare, care s-au distrus incet dar sigur,si vizualizez inca o data in memorie imaginile vazute pe canalul de stiri .
Da,asta trebuie sa fi fost si in trecut ,suntem o rasa distructiva plina de ura si resentimente.
Si domnii se vor revolta ,zicandu-si in sinea lor:
-Pana si ele,femeile sunt capabile de moarte nu mai vor sa dea viata?!

Cred ca e o problema de alegere,toti alegem sa traim pentru ceva, si poate ca multi dintre noi murim pentru ceva.
Cand zic asta ma gandesc la eroii necunoscuti, care mor fara ca nimeni sa le acorde onoruri in lupta cu terorismul.
Daca tot se vorbeste de complementaritate in actiuni si egalitate in moarte,nu vad de ce nu ar putea femeile sa se implice activ, in ceea ce inseamna securitatea tarilor din care fac parte,plecand de la preocuparea pentru siguranta copiilor si pana la proiecte indraznete in care sa se implice cu aceeasi indarjire ca a unui barbat.

Cred ca pacifismul si campaniile pacifiste, ar trebui sa fie sustinute de cat mai multe femei,care sa vrea sa se instruiasca in abordarea problematicilor, ce tin de aceste domenii covergente securitatii si echilibrului intern si regional.
Cred ca fusta si misoginismul constructiv al barbatilor nu ar trebui sa va impiedice, asa cum "burka" nu o impiedica pe terorista sa se sacrifice pentru viitoarele generatii,asta.. daca e sa ma iau, dupa anumite studii consacrate in domeniu.

Pentru mine toti oamenii sunt la fel,se deosebesc singuri unii de ceilalti prin alegerile pe care le fac.
Iar in momentul in care actiunile lor, au ca rezultanta masacre din motivatii in care cred pana la autodistrugere,atunci ajung la o dezumanizare care nu ii poate plasa nici macar in regnul animal.
Animalele ucid sa se apere,sa se hraneasca si sa isi apere teritoriile ,insa OMUL ESTE o specie CARE UCIDE DIN PLACERE.

Necesitatea a devenit obisnuinta si mai apoi placere .

Cat despre femela speciei,in terorism poarta si denumirea de vaduva neagra si shahidka(in cecenia).
Dupa cum putem vedea:
" Nu este prima dată când vedem astfel de cazuri, în care femeile sunt cele care se aruncă în aer pentru o cauză pe care o consideră “sfântă”, fie că e una religioasă, fie că e naţionalistă. Atentatele se pare că au fost revendicate de separatişti ceceni, pe care autorităţile le-au suspectat de la bun început.

Terorismul cecen are astfel de precedente, în care femeile sunt cele care duc la capăt acţiuni teroriste. Teroristele cecene au, de altfel, o denumire specifică: shahidka, femininul rusesc de la cuvântul arab “Shahid”, martir. In 2000 două fete cecene, de 16 şi 22 de ani, se aruncau în aer la un post de control rus, luând cu ele alte patru vieţi. Tot în 2000, altă tânără cecenă, Aiza Gazuyeva, se arunca în aer cu o grenadă, ucigând un general rus pe care îl acuza de moartea soţului său, în detenţie."

Tot în 2003, două atentatoare sinucigaşe îl vizau pe preşedintele pro-rus Ahmad Kadyrov la Iliskhan-Yurt, fără succes. La Mozdok, o femeie îmbrăcată în halat medical ucidea 17 persoane într-un atac ce viza un autobuz al aviaţiei ruse. În decembrie 2003, o văduvă de război se arunca în aer în Piaţa Roşie din Moscova, ucigând şase persoane. Şi în atacul de la metroul moscovit din august 2004, tot o femeie a fost responsabilă pentru atacul cu explozibil care a ucis 10 persoane. În atacul precedent, din luna februarie, nu ştim dacă atentatorul a fost femeie.Şi în septembrie 2009, la Groznâi, tot o femeie se arunca în aer la un post de grănicieri.

Dacă vă aduceţi aminte cutremurătoarele imagini de la teatrul din Moscova, din 2002, între atacatori se aflau şi femei cu centuri cu explozibili prinse la mijloc. De obicei, este vorba de văduve, sau fete care şi-au pierdut părinţii în conflictul ruso-cecen."

Da, aici e vorba de psihologia victimei, a celui/celei ramas/e in urma, care isi plange mortii si vrea razbunare , aici se poate incadra intr-o anormalitate patologica, care insa din punctul meu de vedere nu poate fi motivat si iertat.

Cred ca tocmai suferinta ,durerea si moartea celor dragi, ar trebui sa ne aduca mai aproape de divinitate,si cred ca asta cauta intr-un fel sau altul aceste victime ale razboiului.
Cred ca tine de psihologia femelelor care isi pierd partenerul,sa devina ca o fiara insetata de sange...
Uneori cautam linistea si pacea in razbunare,cati dintre noi nu si-au jurat ca isi vor lua revansa...Poate ca ati facut-o, insa cand este vorba de lucruri marunte,consecintele nu sunt de impact (probabil...)

Cautand parca o fraza de incheiere, am dat peste un articol in care se vorbeste, despre terorist ca "de un zombi."
Interesanta denumire, insa vin si va intreb :

-Cui apartine acest zombi,cine l-a realizat,cine il animeaza zi de zi?
Cine poate raspunde?Cert este ca, autorul ii considera pe teroristi oameni maleabili,o fi nu zic nu, ca prea zice cu litere mari si negre pe o coala alba virtuala.

Maleabili in mentinerea asimetriei atacurilor si cam atat,adaug eu, insa nu pot sa nu ii dau dreptate in cele ce urmeaza,nu de alta ,dar imi creste un pic inima cand vad ca nu m-am inselat cand spuneam ca sunt normali in plina stare de anormalitate.
Las pe cei consacrati cu nume celebre sa va confirme, si nu uitati femeile ideale sunt alea care nu va omoara,nu va mananca si va face concurenta,si uneori poate avea o pisica...

"Din contră, „unul dintre cele mai de temut lucruri este că teroriştii sunt în mod remarcabil nişte oameni normali, cu o bună educaţie şi nu dau dovadă de nici un fel de tulburare mintală în felul în care relaţionează cu lumea“, afirmă David Canter, director la Centrul de Psihologia Crimei de la Universitatea din Liverpool, citat de site-ul BBC News. Psihologul a prezentat de curând rezultatele unui studiu inedit dedicat profilului psihologic al teroriştilor. Cercetarea sa a inclus interviuri cu 49 de terorişti."

Pe data viitoare,


Sursa:www.presamil.ro
http://old.cotidianul.ro/psihologia_teroristilor_nu_sunt_zombi_ci_oameni_maleabili-57794.html

Corectura va surveni pe parcurs...

4 comentarii:

Anonim spunea...

Oricum femeile sunt carne de tun oriunde in lume.

ADYSURRY spunea...

Depinde ceea ce intelegi prin asta!
De felul meu nu sunt misandra dar pot deveni de dragul unora.

Anonim spunea...

Oare , rezistenta franceza si trupele de partizani , sovietice si cele ale lui Tito , dar si comandourile formate din romanii prizonieri la rusi , antrenati si apoi parasutati in liniile germane , pot fi acuzati de acte asociate terorismului ?

ADYSURRY spunea...

Istoria ii va judeca pe fiecare in parte,cat despre substratul intrebarii dumneavostra voi spune ca:"drumul spre iad este pavat cu intentii bune!"
sper sa vina vremea in care pacea va fi un aspect global dorit de toata lumea si nu impus de catre "cineva".
Lupta pentru libertate si drepturi imbraca si o haina criminala atunci cand exista implicari "externe".