luni, iulie 11
ROMANIA SI RUSIA -O COMPLEZENTA CORIGENTA IN DIPLOMATIE SAU "DISPRETUL INSEAMNA DE ATATEA ORI NUMAI NEPUTINTA DE A PRETUI!
"1.Politica inseamna in primul rind onoare, loialitate si patriotism
Politica este in primul rind o chestiune de onoare, scopul fiind sa faci sa fie bine pentru cei multi.In limba latina ministru inseamna servitor. Ce-i puternici trebuie sa fie generosi , ce-i bogati trebuie sa se gindeasca si la cei saraci. Puterea insemna responsabilitate in primul rind fata de ce-i multi , slabi si saraci. Loialitate insemna sa fi fidel intereselor tarii tale chiar si atunci cind interesele tale personale sunt serios amenintate. Iar patriotismul este ce poti face tu pentru tara si nu ce poate tara face pentru tine.Gradele, medaliile , functiile trebuie sa fie o recunoastere a loialitatii tale fata de tara si nu o cale de a fi sigur ca tara face ceva pentru tine. Exemplul regelui Carol I ne poate indruma. Desi german si desi optiunile sale personale il indrumau in 1914 inspre o alianta cu Puterile Centrale, a respectat decizia elitelor politice romanesti si interesul national, optind pentru neutralitate si facilitind ulterior alianta cu Antanta.Regele Ferdinand , urmasul sau, i-a continuat politica.
Fara onoare, loialitate si patriotism vulnerabilitatile Romaniei, saracia si coruptia, se vor agrava permitind acelor state adversare sau chiar inamice sa-si intensifice actiunile, insistind in special pe dizolvarea noastra morala .
2.Politica poate insemna compromis daca el este facut in interes national"
9. Evolutia relatiilor internationale este cruciala pentru Romania
O tara de dimensiuni medii ca a noastra intotdeauna a depins de mersul relatiilor internationale.In plus, in ultimii ani, importanta acestui factor a crescut mult datorita globalizarii.Sistemul international este din ce in ce mai complex si ascunde multiple incertitudini.Prin integrarea in NATO si UE Romania, pe linga misiunile de interes national isi va asuma si misiunile viitoare ale NATO si UE. Si este din ce in ce mai clar ca una din principalele misiuni ale celor doua organizatii este si va fi gestionarea globalizarii.Prosperitatea si securitatea statelor membre NATO si UE depind de viitorul globalizarii, in cadrul acestei agende regasindu-se probleme precum Iranul, proliferarea nucleara, terorismul si crima organizata sau incalzirea globala.In egala masura este importanta pastrarea credibilitatii si relevantei acestor organizatii.Nu in ultimul rind viitorul Romaniei va depinde de evolutia relatiei trans-atlantice.Este de sperat ca legatura strinsa si speciala dintre SUA si aliatii europeni se va mentine."
10.Separarea politicii de intelligence
Politica are regulile ei proprii si este doar pentru politicieni in timp ce intelligence-ul este doar pentru ofiterii de informatii.Securitatea nationala cere o strinsa cooperare intre cele doua domenii dar fara interferente reciproce. Politicul si intelligence-ul trebuie sa evite capcana de a se amesteca in treburile celuilalt sau de a apela la celalalt pentru rezolvarea propriilor probleme.Serviciile de informatii pot ajuta o guvernare buna sa fie si mai buna dar nu pot impiedica o guvernare prosta sa dea faliment.Pe de alta parte oricite avantaje ar oferii politicul si oricit de mare ar fi bugetul oferit zonei intelligence-ului, acestea nu inlocuiesc performanta profesionala iar informatiile se string numai prin mijloace specifice si profesionalismul propriilor subordonati. O tara poate fi guvernata prin intermediul ofiterilor de informatii, fie ei acoperiti sau nu, dupa cum o dovedeste Rusia. Dar modelul rus are doua mari dezavantaje.El poate administra relativ bine ceea ce ai deja, dar nu poate aduna energiile pozitive ale unei tari si nu le poate cataliza in favoarea accelerarii dezvoltarii tarii. In plus modelul rus inseamna prosperitate doar pentru aparatul birocratic si cei care orbiteaza in jurul lor, marea masa a cetatenilor ramanind sa lupte cu saracia si bolile.In relatia politic-intelligence Romania trebuie sa respinga modelul rusesc si sa aleaga modelul occidental, care insemna mai putine privilegii si putere pentru serviciile de informatii dar o mai mare legitimitate si onorabilitate a acestor institutii in paralel cu remodelarea rolului lor.Ca si in Occident , marile averi trebuie sa provina din afaceri serioase si firme de succes si nu din intersectia politicului cu intelligence-ul.Reforma serviciilor trebuie sa includa si interdictia folosirii ofiterilor sub acoperire ca membrii ai Parlamentului sau Guvernului.
DA,AVETI PERFECTA DREPTATE INSA NU CONSIDERATI CA TEHNICILE DIN INTELIGENCE POT AJUTA IN DIPLOMATIE?!
EU CONSIDER CA DA, PENTRU CA DIPLOMATIA PURA TRANSFORMATA IN TEHNICA O PUTEM GASI DOAR IN ACTIVITATEA DE INTELIGENCE!
ASTFEL CA...
"Consilierul prezidențial Iulian Fota consideră că România nu are o relație rea cu Rusia, dar afirmă că aceasta nu este nici una perfectă.
Consilierul lui Traian Băsescu pe probleme de securitate națională s-a referit și la reacțiile venite de la Moscova, ca urmare a declarațiilor lui Traian Băsescu referitoare la mareșalul Ion Antonescu, precizând că ziariștii au tratat greșit acest subiect. ”Este foarte mult de discutat dacă reacţia noastră, ulterior acelui comunicat, ca ţară şi ca lideri politici şi ca mass-media, a fost cea corectă. Poate că trebuie să schimbăm anumite atitudini. Am văzut ulterior comunicatului dat de Ministerul de Externe, în anumite părţi ale presei din România, anumite persoane transformându-se în cutii de rezonanţă ale acelui comunicat. Eu cred că trebuia tratat altfel. Eu cred că unii ziarişti au procedat nu foatre fericit. Eu cred că atunci când cineva dezvoltă un anumit joc nu trebuie susţinută partea adversă, chiar dacă noi aici suntem foarte nemultumiţi. Când vine vorba de relaţii internaţionale nu cred că trebuie să luăm politica noastră internă să o transferăm pe dimensiune internaţionlă”, a afirmat Iulian Fota la Realitatea Tv.
Traian Băsescu a declarat, recent, că ar fi procedat la fel ca mareșalul Ion Antonescu, care, în 1941, a dat ordin ca soldații români să treacă Prutul pentru a elibera Basarabia de sub URSS. Moscova a reacționat față de afirmațiile lui Traian Băsescu, pe care le-a catalogat ca fiind inadmisibile. ”O astfel de declaraţie a preşedintelui român este cu atât mai tristă pentru că intervine la 70 de ani de la Războiul pentru Apărarea Patriei, în care şi-au pierdut viaţa 27 de milioane de ruşi. O astfel de declaraţie nu poate fi justificată nici de circumstanţe actuale de politică internă, nici pusă pe seama întrebărilor provocatoare ale jurnaliştilor. Este absolut evident că o astfel de bravadă neruşinată, care justifică agresiunea fascistă şi profanează memoria milioanelor de victime ale nazismului, este inadmisibilă şi merită o reacţie adecvată din partea Europei civilizate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici.
La rândul său, președintele rus Dmitri Medvedev l-ar fi criticat pe Traian Băsescu în timpul summitului Rusia-NATO. ”Dmitri Anatolevici Medvedev l-a atacat dur pe românul Băsescu pentru afirmaţiile sale revoltătoare privind 1941. Mă bucur că preşedintele m-a susţinut în această privinţă. Nu l-am auzit niciodată pe preşedinte vorbind atât de dur”, a declarat un înalt oficial rus, citat de Moskovsky Komsomoleţ."
DAR IA SA VEDEM CE ZICE PARTEA RUSA IN ACEASTA PRIVINTA...
Rusia este indignată de recentele declaraţii ale preşedintelui României Traian Băsescu, potrivit cărora, "dacă el ar fi fost mareşalul Ion Antonescu, în 1941, el, de asemenea, ar fi trimis soldaţii români peste Prut", pentru a participa la acţiunile agresive ale Germaniei naziste împotriva URSS.
"O astfel de declaraţie, mai ales făcută în ziua de doliu cu ocazia aniversării a 70 de ani de la declanşarea Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în cursul căreia pierderile umane ale poporului nostru au constituit 27 de milioane de vieţi, nu poate fi explicat nici prin circumstanţele politice interne din momentul actual, nici prin referirile la caracterul provocator al întrebărilor jurnaliştilor", se menţionează în declaraţia Ministerul de Externe al Rusiei. Potrivit surselor din cadrul ministerului din Federaţia Rusă, "o astfel de bravadă neruşinată, care justifică agresiunea nazistă şi profanează memoria milioanelor de victime ale nazismului, este inacceptabilă şi trebuie evaluată adecvat de către Europa civilizată".
SAU ASCULTATI AICI!
http://echo.msk.ru/snd/2010-01-05-48minut-2107.mp3
ORICE AFIRMATIE DIN PARTEA MEA AR PUTEA FI CONSIDERATA ACT DE TRADARE IN ACESTE CIRCUMSTANTE..INSA ,NU POT SA NU MA INTREB URMATOARELE:
DACA RELATIA DIPLOMATICA CU PARTEA RUSA NU ESTE TOCMAI PERFECTA..OARE NU NE-AM PIERDUT RESPECTUL ?!
TOATA LUMEA ABORDEAZA PROBLEMATICA TEZAURULUI AFLAT LA MOSCOVA...TRAIM INCA INTR-UN TRECUT PE CARE INCERCAM SA IL ARUNCAM IN AER .
CITITORII SAU DOMNUL IULIAN FOTA AR PUTEA CONSIDERA CA SUNT ANTI-PRESEDINTE NU CA LE-AR PASA DANSILOR DE OPINIA MEA,INSA TIN SA MENTIONEZ URMATOARELE:
1.UN PRESEDINTE TREBUIE RESPECTAT PENTRU CEEA CE REPREZINTA PENTRU TARA.
2.ISTORIA INTOTDEAUNA LASA LOC DE INTERPRETARI SI DE VERDICTE CARE POT CAPATA CONOTATII COLORATE IN FUNCTIE DE INTERESELE GLOBALISTE.
3.ISTORIA IN SINE TREBUIE RESPECTATA PENTRU CA NE ADUCE AMINTE IN PRIMUL RAND DE GRESELILE PE CARE NU TREBUIE SA LE MAI REPETAM.(ESTE VORBA DE ACEA CICLICITATE DESPRE CARE VORBESTE DOMNUL I.FOTA STUDENTILOR ..LA "GLOBALIZARE SI GLOBALISM")
4.RELATIILE DIPLOMATICE DIN CATE AM INVATAT EU SERVESC TARILOR CARE LE DEZVOLTA PENTRU O BUNA COLABORARE SI PARTENERIAT,ORI INTRE ROMANIA SI RUSIA DUPA CUM VAD EXISTA DOAR O COMPLEZENTA MENTINUTA DE INTERESE.
"CACI LUCRURILE INCOMPATIBILE CU ALTE LUCRURI, POT FI COMPATIBILE INTRE ELE"...
Pe data viitoare,
majusculele si lipsa unor virgule nu sunt act de sfidare a cititorilor..
SURSA:http://echo.msk.ru/
http://www.noi.md/md/news_id/4048
http://www.e-politic.ro/Palatul-Cotroceni/Iulian-Fota-crede-ca-relatia-Romaniei-cu-Rusia-nu-este-perfecta_120576_8.html
http://www.rightwords.ro/citate/autor/nicolae-iorga--11/dispret--251
http://www.rightwords.ro/citate/autor/edward-a-murphy--843
http://iulian-fota.blogspot.com/
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
15 comentarii:
Nici nu stiu ce se poate spune, referitor la cele de mai sus.
Ideea este una, suntem si vom ramane vecinii unui stat mare si puternic, care participa din plin la concertul global, mai putin noi. Din punctul meu de vedere, a fost o mare gafa politica, ca in ziua comemorarii victoriei "Marelui razboi pentru Aprarare Patriei" cum denumesc rusii al 2-lea razboi mondial, sa faci asemenea declaratii. Sunt convins, ca Romania are inca potential diplomatic (asa cum a avut-o dintotdeauna) si ar trebui sa si-l puna in valoare imediat, iar impulsurile de moment, a unuia si altuia, ar trebui grabnic temperate, nu fac bine.
Sunt de acord cu dumneavoastra!
Multumesc!
cine draqu ne vorbeste de politica externa, asta cumva
http://youtu.be/GFrlZR8arRg
proaste subiecte alegi mai draga
Subiectele sunt interesante, problema este ca acestea sunt gestionate defectuos, de la cel mai inalt nivel.
Aici nu este vorba de un singur om, daca s-a sculat cu fata la cearceaf, ori nu, este vorba de destinele a 20 de milioane, otara mijlocie a Europei.
Din pacate istoria noastra e plina de asemenea exemple, cand unul si altul a confundat tara cu propria ograda, iar in diplomatie si in probleme de siguranta nationala sunt multi chemati, putini alesi.
Asa este ,ceea ce nu am spus ,despre protagonistul acestui subiect ,este FAPTUL ca are o scara de evaluare AIURISTICA in ceea ce II priveste PE STUDENTI.
Eu abia astept sa il intreb cu tot respectul de ce mi-a dat 5 la examenul de Globalizare si Globalism, la care mi s-a spus ca nu e bine sa fac contestatie ca ma pun rau cu dansul.
EU NU MA VOI LASA CATALOGATA TAMPITA SI MEDIOCRA ,PENTRU CA NU SUNT!
Cat despre subiectele mele "proaste"sau despre gestionarea lor gresita de catre emitentii de drept,eu nu am cum sa reanalizez aceste teorii chiar daca as avea o anumita viziune despre ele.
"Cat despre subiectele mele "proaste"sau despre gestionarea lor gresita de catre emitentii de drept,eu nu am cum sa reanalizez aceste teorii chiar daca as avea o anumita viziune despre ele."
Scuze, eram sigur ca voi fi inteles gresit. Mai exact era vorba de gestionarea relatiilor cu vecinii, in cazul nostru cu rusii, ca despre ei e vorba si ma refeream la nivelul prezidential. In alta ordine de idei, o nota nu reflecta neaparat pregatirea unui student. Am avut colegi care in vremea studentiei au repetat cate un an, apoi eu i-am cunoscut ca oameni de mare probitate profesionala, mi-e dor de ei.
Mult succes in continuare.
Multumesc frumos pentru urari.
Cat despre abordarea prezidentiala seamana cu furculition,cutition..."
hai k m-ai facut sa ”ma rad” ca sa spun asa, Mai surry draga, tu esti submedioacra si habarnista nu te supara; hai sa vedem, ne poti scrie un post fara sa te apuci de copy/paste, uite alege tu un subiect si dezvolta-l asa cum crezi tu, fara surse, sau scrie si tu ceva asa din vita de zi cu zi.
nu esti in stare sa dai si tu o fata comerciala asa-zisului blog, arata ca draqu, pardon ca tine...o mare vraiste.
Multumesc pentru comentariu si vizita domnule "AS"!
BUNUL SIMT MA OBLIGA SA ITI INTORC CALDELE URARI DE BINE!
CE IMI DORESTI TU MIE SA ITI DEA DUMNEZEU TIE!
SANATATE...
Inceputul spune tot: "Politica este in primul rind o chestiune de onoare, scopul fiind sa faci sa fie bine pentru cei multi."
La noi, nu cred ca se face politica atunci. Se urmaresc doar niste interese personale........... din pacate.
"majusculele si lipsa unor virgule nu sunt act de sfidare a cititorilor.."
poti scrie cu bold sau cu rosu ce vrei sa spui mai "apasat", dar te tog..doare la ochi, si arata oribil, ca si cum ar fi blogul unui analfabet
Fondul vad ca nu este asa prioritar pentru dv.
In alta ordine de idei eu scriu pe blog din pasiune,in el se oglindeste cum gandesc..si ce cred.
Majusculele ..hmm ce sa zic ,sincer uneori mi-as dori sa fiu analfabeta,mediocra,tampita,stupida sau oricum va place dv sa ma catalogati.
La cate lucruri urate mi s-au spus de cand exist sub acest pseudonim, ceea ce ma "sfatuiti" dv este un compliment.
Anyway,eu va multumesc pentru vizitele repetate si pentru faptul ca ma criticati.o zi buna stimate domn si va mai astept..
ps.nu uitati sunt eu si atat ,si nu ma voi
schimba...
Cand salcia se pleaca prea tare la pamant ,radacinile sale sufera..
Cand suferi prea mult tinzi sa iti usuci seva sufletului...
Prefer sa raman la fel fara sa fiu nevoita sa imi sacrific fiinta si crezurile..
pace si lumina,stimate domn maryus.
nu e nevoie sa fie atat amar de teatru pentru o mica sugestie, nu? Pana la urma in nici un fel de scoala nu se invata a scrie texte cu majuscule. Pentru a scoate ceva in evidenta (din cate am putut eu observa in umila mea prostie) se scrie mai ingrosat =bold sau cu o alta culoare= eventual rosu.
Nu consider ca am facut un atac la persoana prin postul meu, era doar un sfat amical. Pe bune, arata ...in fine. Bunele maniere pe internet spun ca scrisul cu majuscule = strigat iar eu prefer blogurile in care se face conversatie, mai invatam ceva, etc. De strigat sau tipat sunt satul. Ajunge sa pornesc televizorul...
cu stima,
maryus315
in lumea asta e nevoie si de teatru ..
pentru alte lucruri va rog folositi adresa de e-mail surrysipluta@yahoo.com
Trimiteți un comentariu