marți, iunie 28

ISRAELUL SI PALESTINA,INTIFADA FACEBOOK...SPIONAJ LA CAIRO...RACHETE !










Palestinienii își vor cere recunoașterea ca stat la ONU. Pe 20 martie, negociatorul șef palestinian, Saeb Erakat, a declarat pentru AFP că va fi înaintată la ONU cererea de recunoaștere ca membru a statului Palestina în teritoriile sale, Fâșia Gaza și West Bank, în granițele din 1967 și având capitala în estul Ierusalimului. Nu a fost preconizată nicio dată, dar se crede că inițiativa va avea loc în luna septembrie.

Unii diplomați israelieni au cerut guvernului lor recunoașterea statului palestinian, în granițele provizorii, înainte de solicitarea Palestinei către ONU. În același timp palestinienii au respins ideea unui stat cu granițe provizorii. Ministerul de externe de la Tel Aviv a declarat că palestinienii ar putea fi contracarați cu lovituri militare în cazul declarării independenței. Informația a fost oferită fără alte explicații. AFP notează că ministerul de externe israelian și-a însărcinat trimișii la ONU să avertizeze pe membrii organizației internaționale cu privire la acest fapt.

ASTA IN TIMP CE PE FACEBOOK SE INCERCA O A TREIA INTIFADA.

CE INSEAMNA "INTIFADA"?
"Intifada" este un termen arab care literalmente înseamnă "scuturare" și se referă la revolta violentă și terorism împotriva persoanelor civile ca o modalitate politică legitimă, acceptată și adoptată de instituțiile oficiale palestiniene. Intifada a provocat reacții militare care au dus la importante pierderi de vieți omenești precum și la pagube materiale notabile suferite de palestinieni, fără ca aceste sacrificii să le fie utile cu ceva.

Palestinienii.
************

Grupurile militante implicate în violență includ Hamas, Palestinian Islamic Jihad, Frontul Popular de Eliberare a Palestinei (PFLP) și brigăzile Al-Aqsa.
Ei au dus o campanie de gherilă cu atacuri sinucigașe împotriva Israelului. Echipamanetele militare sunt în cea mai mare parte importate, cum ar fi o mare parte din grenade și din centurile explozive, puști de asalt și rachete Qassam. Masini de bombe au fost deseori folosite împotriva "civililor" și a obiectivelor, cum ar fi jeep-urile blindate israeliane si punctele de control.
Recent au început utilizarea copiilor ca sinucigași. Spre deosebire de cele mai multe atacuri sinucigașe, utilizarea copiilor a fost condamnată nu numai de Statele Unite dar si de organizații precum Amnesty International, dar și din multe organizașii palestiniene și o mare parte din Orientul mijlociu. Cel mai tânăr palestinian sinucigaș a fost de 16 de ani, Issa Bdeir, un elev de liceu din satul Al Doha, care și-a șocat prietenii și familia, atunci când el însuși a explodat într-un parc din Rishon LeZion, ucigând un băiat, o adoleșcentă și un om în vârsă.
Cel mai tânăr copil care a avut o tentativă de sinucidere cu bombă a avut doar 14 ani. El a fost capturat de soldați la Huwwara înainte de a-și face nici un rău.

SI ASTA PENTRU CA IN CADRUL CELEI DE A DOUA INTIFADE ISRAELUL A FOST CONSIDERAT CA :

" urmărește, de asemenea, o politică de "asasinate orientate", uciderea de militanți și în special a unor lideri care sunt implicate în săvârșirea atacurile împotriva israelienilor, pentru a elimina iminente amenințări și pentru a descuraja altele.[necesită citare] Aceasta practică a fost condamnată ca extra-judiciară de către unele organizații internaționale în domeniul drepturilor omului și de Organizația Națiunilor Unite, în timp ce altele (cum ar fi Statele Unite) o vede ca o măsură de auto-apărare împotriva terorismului. Israel a fost criticat pentru utilizarea de elicoptere gunship și rachete pentru asasinate în zonele urbane, care de multe ori sau soldat cu victime civile. Israelul, la rândul său, a criticat ceea ce el descrie ca o practică de ai ascune pe liderii militanților in zonele civile, astfel transformânduse fără să știe în scuturi umane."

PAGINA A FOST STEARSA CA URMARE A UNEI ADRESE OFICIALE DIN PARTEA MINISTRULUI DE RESORT ISRAELIAN.

ASTA IN TIMP CE EVREII ASKENAZI SPUN :"Curtea supremă a Israelului e fascistă"..


"În jur de 120.000 de evrei ultrareligioşi au protestat ieri, la Ierusalim şi Bnei-Brak, împotriva intervenţiei Curţii supreme de justiţie în probleme religioase. Curtea supremă a decis interzicerea segregaţiei între copiii aşkenazi şi copiii sefarzi. Ca urmare a deciziei, 40 de cupluri au decis să îşi retragă fetele de la şcoală, părinţii fetelor fiind condamnaţi la două săptămâni de închisoare, pentru rasism."
Părinţii aşkenazi s-au apărat spunând că nu sunt rasişti, ci doresc pur şi simplu să nu fie amestecaţi copiii lor cu aceia ai evreilor sefarzi, întrucât aceştia din urmă nu sunt suficient de religioşi.

CARE ESTE DIFERENTA DINTRE EVREII ASKENAZI SI AVREII SEFARZI?

Evul Mediu a dat naştere la două forme de iudaism, fiecare distingându-se prin stilul de viaţă, literatură şi filosofie, având însă unul singur şi acelaşi Iehova. Un stil de viaţă a dominat din 600 până în 1500 e.a. Celălalt a căpătat ascendent în sec. XVI. Primul a fost numit sefard, iudaismul spaniol, al doilea aşkenaz, iudaismul german.

Dintre cele două, iudaismul sefard era cel mai vechi şi cel mai sofisticat. Un amestec de Tora şi Talmud, Aristotel şi Averroes*, metafizică şi ştiinţă, lietaratură eclesiastică şi laică. Un stil de viaţă distilat prin civilizaţiile babiloniană, persană, greacă, romană şi islamică. Din 900 şi până în 1500 e.a., evreii sefarzi au fost aceia care au stabilit normele culturii ebraice în privinţa îmbrăcămintei, manierelor, moralei şi educaţiei ştiinţifice.

Cadrul aşkenaz al vieţii iudaice a evoluat între coordonate distincte către sfârşitul sec. XVI. Evenimentele istoriei i-au împins pe evrei din vestul Europei spre răsăritul ei, astfel că noile condiţii de viaţă au impus un nou model cultural pentru evrei. Lumea sefardă nu s-a grăbit; evreii au avut vreme să scrie poezie elegiacă şi să exploreze secretele spiritului şi ale materiei. În noul univers aşkenaz, nu mai era timp pentru peozie, nici nevoie de ştiinţă. Religia trebuia pusă în serviciul păstrării vieţii. Este adevărat că talmudismul a regresat spre formele sale arhaice şi a devenit preocupat de detaliile vieţii cotodiene, dar i-a ajutat pe evrei să supravieţuiască. Sefarzii şi-au lărgit orizonturile în sferele limbilor spaniolă, franceză şi italiană. Aşkenazii şi-au întărit frontierele tot mai restrânse, cu ajutorul limbii ebraice, al Torei şi al Talmudului, prin aceasta fortificându-se pe ei înşişi în faţa ofensiviei botezătorilor.

* Averroes a fost cărturarul cel mai important al lumii islamice, pe care creştinii medievali nu l-au studiat niciodată, din pricină că Biserica i-a anatemizat scrierile.

"Sabra" (in ebraica "tzabar") este numele fructului unei specii de cactus si -- utilizat pentru descrierea unei persoane -- indica un evreu nascut in Israel, cu alte cuvinte un evreu israelian nativ. Este un termen utilizat in contrast cu termenii "ole" (masc.) si "ola" (fem.) care sunt folositi pentru a indica un evreu nascut in afara Israelului si care a venit ulterior in Israel ca emigrant.
Evreii sefarzi sunt evrei de origine spaniola sau originari din nordul Africii.


DACA IN CADRUL ACELEASI RELIGII APR DISENSIUNI GRAVE ATUNCI CAND VINE VORBA DE O ALTA RELIGIE INSEAMNA CA INCEPE RAZBOIUL.
NUMEROASI ANALISTI CONSIDERA CA RELIGIA STA LA BAZA CONFLICTULUI DINTRE ISREAL SI PALESTINA,CA MAI APOI SA EXISTE SI ALTE CAUZE SECUNDARE.


ASTA PRNTRU CA:
"
Trei sferturi din conflictele majore ale lumii au o componentă culturală. În fața acestei realități, secretarul general ONU a făcut apel recent în Rio de Janeiro la o „dezvățare" a stereotipurilor culturale, religioase, rasiale.

Prezent la cel de-al treilea forum al Alianței Civilizațiilor, o inițiativă hispano-turcă ce cuprinde 100 de state, Ban Ki-moon a punctat „cele mai urgente probleme" ale civilizației contemporane: „Cum construim societăți inclusiviste? Cum întărim educația, cum punem femeile în drepturi? Cum putem înăbuși sunetul sirenei care deturnează tinerii spre extremism?"


Liderul ONU a pus accent pe educație dintr-o perspectivă diferită, aceea de dezvățare a unor stereotipuri. „Educația înseamnă mai mult decât a învăța. Uneori ea înseamnă și dezvățare. Ar trebui să renunțăm la stereotipia monolitică „ceilalți". Trebuie să punem un capăt etichetărilor care mai mult despart decât să definească."

Etichetările respective au fost identificate fără echivoc: „În acele comunități unde simbolurile minorităților religioase sunt respinse sau temute, este nevoie de o continuă implicare", a subliniat secretarul general ONU. „În acele locuri unde oamenii sunt discriminați din pricina rasei, credinței sau chiar a numelui lor, avem mai mult de făcut."

În ceea ce privește globalizarea, o tendință care deopotrivă unește dar și alienează, secretarul ONU a menționat faptul că „temeri și uri pândesc la doar un click distanță". În multe părți ale lumii există temeri în fața globalizării care au ca efect izolarea. Ban Ki-moon a atras atenția că există mari riscuri atunci când o societate proclamă că „felul nostru de a fi e cel mai bun" sau „nu există nicio altă cale mai bună decât a noastră". Un recent sondaj din Anglia a arătat că 58% dintre britanici asociază islamismul cu extremismul, iar 50% asociază religia respectivă cu terorismul. Pe de altă parte, occidentul și civilizația dezvoltată este văzută în alte părți ale lumii ca o societate secularizată, opresoare sau păcătoasă.

Secretarul ONU a lăudat acțiunile Alianței Civilizațiilor. Între acestea se numără dialogul extins între tinerii de diferite etnii din Burundi, o locație care a fost timp de decenii scena unor violențe în care au murit mii de tineri; medierea și rezolvarea unor conflicte din sudul Asiei; consilierea și integrarea emigranților în Europa; găsirea de locuri de muncă pentru tineri în Orientul Mijlociu și Africa de nord. „Toate acestea sunt impresionante. Dar este numai un început. Alianța este un proces, o lucrare în desfășurare", a conchis Ban Ki-moon.


DAR , :

"Cairo acuză SUA şi Israelul că alimentează violenţele religioase

Vicepremierul egiptean, Yehya El Gamal, a acuzat SUA şi Israelul că alimentează violenţele religioase, pentru a slăbi Egiptul, potrivit presei arabe.

"SUA şi Israelul se află în spatele problemelor religioase din Egpt, pentru că şi-au dat seama că acesta este singurul mod de a diviza ţara", a spus el, citat de El Gamal. La începutul lunii iunie, oficialii egipteni au arestat un israelian născut în SUA, care se dădea drept jurnalist, având asupra sa un laptop şi trei telefoane mobile ce conţineau informaţii top secret.

Presupusul spion israelian este suspectat de implicare în eforturi pentru incitare la tensiuni religioase la Cairo în cursul revoltelor.
Sambătă, noi violenţe între musulmani şi creştini s-au soldat cu trei răniţi.

SI CA TORTUL SA AIBA SI "CIREASA" :

"Iranul spune că rachetele sale pot lovi bazele SUA din Afganistan şi orice zonă din Israel

Rachete iraniene pot lovi bazele americane din Afganistan, precum şi orice zonă din teritoriul Israelului, a declarat marţi un comandant al Gardienilor revoluţiei din Iran.

"Rachete noastre au fost concepute pentru a viza potenţiale ameninţări din partea SUA şi regimului sionist", a spus comandantul departamentului aerospaţial, citat de Irna.

Iranul ar fi testat rachetele balistice Shahab-3, cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, ce ar putea lovi orice parte din Israel.

"Raza de 2.000 de kilometri este obiectivul nostru, nu vrem şi nici nu avem nevoie de o rază de acţiune mai mare", a subliniat comandantul.




Pace si lumina..
pe data viitoare..



sursa:

http://dvartora.ro/raspunsuri/israel/limba-ebraica/3010-care-este-deosebirea-dintre-termenii-sabra-evreii-sefarzi-si-acei-oameni-care-se-numesc-si-goimi.html
http://evreii.blogspot.com/2010/02/iudaismul-sefard-si-iudaismul-askenaz.html
http://www.semneletimpului.ro/stiri/Diferentele-culturale---miezul-a-75--dintre-conflictele-planetei-761.html
http://www.semneletimpului.ro/stiri
http://ro.wikipedia.org/wiki/Intifada_de_la_Al-Aqsa
http://www.cnn.com/2008/WORLD/meast/12/29/gaza.israel.strikes/index.html
http://www.dw-world.de/dw/function/0,,82222_cid_15192411,00.html
http://www.dw-world.de/dw/function/0,,82222_cid_15193851,00.html

3 comentarii:

Anonim spunea...

bataie! bataie! bataie!

Anonim spunea...

anonim cu capu plin!

marcus spunea...

@Surry; excelent materialul, insa definitia terorismului luata ad-literam, cred eu ca ar trebui nuantata. Spre exemplu, NATO si lumea "civilizata" i-a considerat pe sarbi teroristi si i-a taxat ca atare, in timp ce in Spania sau irlanda, "baietii" isi faceau de cap cum vroiau 'mnealor. In ww2, luptatorii din Rezistenta sau partizanii, erau numiti de nemti teroristi in timp c popoarele lor ii tineau si-i respecta de eroi. "Luptatorii anticomunisti" din Romania anilor 5o, care s-au impotrivit cu arma, au fost considerati de autoritatile de atunci teroristi iar acum sunt ridicati la rang de eoi nationali. Asa ca, draga Surry, zi-mi si mie, de pe ce pozitie sa privesc "teroristii" :)
sa fii iubita
marcus