luni, octombrie 18

A FI SAU A NU FI PEACEKEEPER SAU NEANTUL VALAH ASIMILAT DE SCUTUL ANTIRACHETA ??









"ORGOLIUL UNUI OM NASCUT INTR-O CULTURA MICA ESTE INTOTDEAUNA RANIT"
(Cioran).






Sunt foarte multi aceia care au scris, despre acest rol de sustinator al pacii/ de pastrator al echilibrului.
Sa fie oare Romania pusa in postura de "pastrator"?

In toate studiile de geostrategie regionala pe care le-am rasfoit, se vorbeste despre putere si interese ca principale intrumente de sustenabilitate .
Diferentele economice dintre state creeaza tocmai cheia succesului in aceasta lupta continua pentru pace si monopol.
Spun monopol, pentru ca mi se pare a fi sinonim cu globalizarea ,care in opinia mea inseamna monopol absolut. Dar sa revenim la conceptul de securitate din perspectiva posibilului rol pe care l-ar avea in cadrul NATO.

Se stie ca toata "lumea inteligence" este in plina AGITATIE AVAND IN VEDERE POSIBILITATEA AMPLASARII RACHETELOR PE TERITORIUL ROMANESC.

Multi vin ca studenti si sfarsesc ca fiind agenti,altii vorbesc stalcit romana dar stiu araba pura,altii nu vorbesc romaneste dar scriu foarte bine in ruseste si lista poate continua....

Cert este ca in *lumea invizibila a agentilor* e mare "vanzoleala" din cauza acestei posibilitati.

Cu ce ne afecteaza pe noi, sau de ce trebuie sa fim noi tara, in care se va amplasa *vestitele* rachete?


"Amplasarea de rachete americane în România nu va îmbunătăţi securitatea în regiune, dar oficialii americani şi români nu par prea interesaţi de acest aspect, Washingtonul dorind cu orice preţ să amplaseze rachete cât mai aproape de Rusia, comentează site-ul Pravda.ru."


Tinand cont, ca inca din vremuri de demult noi, am fost aici pentru a pazi pe unii de ceilalti, de ce nu s-ar intampla si acum.
Cum ? Se stie ca securitatea unei tari, tine in primul rand de securitatea si echilibrul regiunii in care se afla.

Pe scena internationala,in cadrul reuniunilor la nivel inalt se disputa si se negociaza puterea, ierarhia,"responsabilii" si nu in cele din urma ROLUL ACTIV AL FIECARUI PARTICIPANT IN PARTE.

Redistribuirea de roluri in cadrul sistemului de state, a avut loc in special in functie de extinderea aliantelor militare si a structurilor suprastatale.
Factorul geografic, este un motiv suficient, de a ramane intr-o alianta militara si de a-ti asuma responsabilitatea survenita prin semnarea acordului in sine.

Dupa caderea comunismului, Romania a jucat rolul unei tari lipsite de resurse financiare, neajutorate ,etc,asta pana cand, ajutorul a sosit, aducand insa schimbarea, obligatiile si indatoririle, ca de drepturi nu vorbeste absolut nimeni, alea nu conteaza pentru foarte multi dintre romani.
Dar, asta este o alta "marie cu alta palarie"...
Plasarea unui "statut" defavorizant, a favorizat insasi conturarea unei noi realitati, a unor noi "misiuni"in cadrul international.
A aparut implicarea activa, in proiecte militare de anvergura pe care le-am desfasurat cu succes semnand, in cartea de onoare a istoriei cu sangele militarilor romani morti in teatrele de lupta.

Rolul de peacekeeper ("pastrator al pacii "in traducerea mea) presupune, tocmai aceasta asumare a misiunii si a realitatilor cu care ne confruntam, fiind pe deplini constienti de situarea strategica, din punct de vedere geografic.
Pentru ca acest rol, sa fie pe deplin asumat este necesar indeplinirea unor conditii-cheie care au rolul de sustine procesul de implementare a notiunii.
Pentru ca asta sa se intample, avem nevoie sa ne rezolvam problemele de identitate,sa aflam cine suntem si ce vrem de la timpul in care traim,sa invatam sa ne asumam responsabilitatile.

Sa incercam sa facem mai mult, pentru o imagine favorabila, in fata celorlalte tari si sa incercam sa ne "lepadam",de haina ponosita a uraciunii si a mizeriei umane, pe care ne-am straduit sa o afisam peste tot in lume.

Conditiile externe presupun in primul rand sa ne respectam angajamentele,sa ducem la indeplinire sarcinile impuse/asumate cu seriozitate si profesionalism.La aceasta se adauga disponibilitatea si flexibilitatea in cadrul unor "momente cheie".

Dand dovada de etica,seriozitate,profesionalism si deschidere in asumarea unor responsabilitati la nivel regional si nu numai ,vom dovedi ca suntem de neinlocuit,ca suntem un pion cu care se poate castiga multe "batalii".
Insa repet, este nevoie de asumare,flexibilitate,etica si multa seriozitate in atingerea scopului propus.
Romania are mai multe recomandari pentru acest rol,atat din trecut cat si din prezent.

De ce?

Romania si-a castigat dealungul vremii calitatea de tara pacifista.De asemenea in conflictele in care a fost implicata,a incercat sa isi rezolve potentiale agresiuni si conflicte pe cale diplomatica.
Romania a acceptat participarea, in toate misiunile de mentinere a pacii,cu un bilant din cele mai bune care au recomandat-o si o recomanda, pentru capacitatea de asumare a acestui rol de Peacekeeper .

A avut cel mai mic numar de pierderi umane comparativ cu misunile "angajate" in rolul de pacificator.A dovedit deasemenea si abilitatea de adaptare in medii conflictuale detinand o pleiada de experti bine pregatiti in toate domeniile.

Integrarea Romaniei in Nato a facut ca aliatii, sa isi poata extinde controlul si asupra regiunii de vest al Marii Negre.Fapt care i-a determinat pe unii analisti americani, sa genereze conceptul de "ORIENT MIJLOCIU MARE" in a carui arie se gaseste inclusa si tara noastra.


Ce ii ramane de facut Romaniei?

Asumarea tuturor celor prezentate mai sus precum si finalizarea reformei militare precum si dobandirea statutului de economie de piata functionala .



Pana acum tara noastra nu isi poate exprima pozitia, decat prin ceea ce ar vrea sa faca si nu prin ceea ce deja a realizat privitor, la cele doua aspecte prezentate un pic mai sus.


"Batalia pentru Romania nu este tributara nici unei retorici .Prezentul ne aseaza in fata unei alternative unice : "A FI SAU A NU FI IN ISTORIE !"

Daca la dilema hamletiana vom raspunde "absent",statutul de invinsi nu ne va oferi ,pentru o lunga si dureroasa perioada de timp ,decat trairea tragica intr-un spatiu pe care l-am numi inca o data Neantul Valah"


(A.Nastase:"Batalia pentru viitor"p.355,Bucuresti,2000).



Sursa: "Infosfera",
"Locatia geopolitica a Romaniei" .
Asistent .univ.Anca Dinicu.
http://www.mediafax.ro/externe/sua-sunt-foarte-hotarate-sa-amplaseze-rachete-cat-mai-aproape-de-rusia-comenteaza-presa-rusa-5478627.

Va rog a-mi trece cu vederea stangacia si poate prea putina argumentatie ,sper ca tot ce inseamna greseala gramaticala sa nu va incurce in lecturarea acestui articol asa cum eu va promit sa le corectez in cel mai scurt timp.
pe data viitoare,

Niciun comentariu: