sâmbătă, octombrie 8

SPIONUL -UN PRINCIPE IMBLANZITOR DE LEVIATAN

















"Securitatea este un serviciu adus cetateanului obisnuit"spune "Seful Spionilor"..pe Money Chanel..la 10.16.am azi 8.10.2011.

Domnia Sa ne indeamna, sa lecturam autori antici ai istoriei relatiilor internationale,precum Tucitide si Polibiu.

Din punctul meu de vedere aplicabilitatea acestor ideologii apartinatoare celor doi,exista doar pe plan geopolitic si doar cand vine vorba de tactica.
Sa nu uitam insa ca timpurile pe care le traim sunt devotate asimetriei,lucru care ma face sa ma indrept spre opera lui Mchiavelli si a lui Hobbes.

Pe de alta parte amfitrionul emisiunii dorea sa il puna in dificultate incercand sa ii zmulga unele informatii secrete,lucru care se lasa asteptat cum era si normal. Prezentarea a doua monografii autorizate ,una despre MI16,cu sute pagini si note,la 100 de ani de la infiintarea serviciului ,si alta "Apararea Taramului " despre M15 -omologul Britanic al Sri, mi-a atras atentia.
*(Doritorii le pot gasi la Libraria Britanica-Bucuresti).

Revenind la Machiavelli si la Hobbes,eu consider ca spionul/diplomatul vremurilor noastre trebuie sa fie "UN PRINCIPE IMBLANZITOR AL LEVIATANULUI".

Asadar un principe intelept, se va sprijini pe ceea ce depinde de el, si nu se va lasa la mana altora.

Machiavelli considera, ca exista doua moduri de a lupta: unul este bazat pe legi si acesta este propriu oamenilor,iar celalat este bazat pe forta si apartine animalelor.
Si cum de cele mai multe ori primul fel de a lupta nu este indeajuns se recurge mereu si la al doilea.Deci ii este necesar unui principe sa stie sa fie tot atat de bine animal si om.
El face apel la scriitorii antici care il au mentionat in scrierile lor pe Chiron ,centaurul.

Animalele date spre exemplu sunt vulpea si leul.Au fost alese aceste doua animale deoarece desi ambele au atuurile lor,vulpea recunostcuta pentru viclenia ei iar leul asa numitul rege al junglei pentru puterea lui,in acelasi timp au si punctele lor slabe vulpea nu se fereste de lupi,iar leul nu se apara de cursele care i se intind,iar Machiavelli ii consider ape cei care actioneaza doar ca leul nepriceputi in arta guvernarii..

Asadar principele trebuie sa fie vulpe ca sa recunoasca cursele si leu ca sa sperie lupii.
Prin urmare un principe nu poate dar nici nu trebuie sa-si tina cuvantul dat daca acesta pe poate intoarce impotriva lui sau cand motivele pentru care a promis un oarecare lucru nu mai exista .
Machiavelli admite faptul ca, daca toti oamenii ar fi buni atunci teoria lui ar fi gresita ,dar cum oamenii sunt inselatori si rai nici principele nu trebuie sa-si tina cuvantul dat.,ba chiar unui principe i se permite sa-si calce cavantul sub aparente cinstite, iar acel care reuseste cel mai bines a faca pe vulpea va iesi mereu in avantaj.
Totusi el trebuie, sa ascunda aceasta natura de vulpe sa se prefaca, sa nu dea cartile pe fata pentru ca oamenii sunt naivi si intotdeauna cel care inseala va gasi pe unul care sa se lase inselat.

Si aici putem gasi destule exemple,dintre care doua foarte graitoare:unul ar fi esecul celor de la CIA ,in urma cu un an si ceva ,cand agentia a inregistrat cea mai mare pierdere din istoria sa.
Si unn 11 septembrie american care a schimbat intreaga conceptie a serviciilor secrete de pe mapamond.
Si tot de la incredere a inceput dezastrul..

Principele nu trebuie sa fie inzestrat cu calitati de genul celor cunm sunt: mila, fidelitatea, integritatea de caracter si credinta in Dumnezeu .

Acestea ii pot fi chiar daunatoare daca le are si le foloseste intotdeauna, si ii sunt folositoare doar cand acesta le disimuleaza,cand doar pare ca le are.Fiecare vede ceea ce pari ,dar putini isi dau seama ceea ce esti in realitate;iar acesti putini nu indrasnesc sa se opuna parerii celor multi.

Prin urmare , faptele tuturor oamenilor si mai ales a principilor ,pentru care nu este alt critriu de judecata , trebuie private numai din punctul de vedere al rezultatului lor.

Eu spun ca lipsa fidelitatii fata de un crez ,duce la dezastru si la pierderea scopului si a motivatiei.

Cat despre schimbarile si rasturnarile de situatie la nivel geopolitic Machiavelli ne-ar spune :" acestor principi care si-au pierdut statele ca singura aparare buna si de durata este cea care depinde numai de ei si de insusirile lor proprii.In ce priveste soarta, socoteste ca ea este stapana pe jumatate din actiunile noastre,si ca tot ea ne permite sa ne carmuim noi cealalta jumatate.
Omul trebuie sa se schimbe odata cu vremurile in care traieste si astfel soarta lui nu s-ar schimba.

"Principii" pot fi caracterizati printr-o singura trasatura;
-unii vor fi considerai drept harnici, altii meschini; unii darnici, altii lacomi;
-unii cruzi, altii milosi si asa mai departe.

"Principele" trebuie sa fie destul de intelept ca sa renunte la acele vicii sau josnicii care l-ar putea costa statul,in acelasi timp sa nu-i pese daca va merita faima rea a acelor pacate fara de care i-ar fi greu sa pastreze statul.Unele scopuri care ni se arata virtuoase n-ar duce la pieire daca le-am urmari, in timp ce altele, care ni se para fi rele, ne fac sa dobandim siguranta si bunastarea.

Si doar asa isi pot indeplini misiunea ....prin depersonalizare si cruzime.

LEVIATANUL...ce este el in conceptia moderna,in realitatea anilor pe care ii traim?
Leviatanul zilelor noastre este statul anti-social,vesnic cuprins de revolte,de segregari interne care genereaza aparitia unei generatii- aceea a monstrilor cu chip uman ,capabili de o inteligenta si indemanare aparte pusa in slujba distrugerilor in masa.
La randul sau Leviatanul se panicheaza devine sangeros,pedepseste si ataca chiar si pe acei ce stau in umbra sa slujindu-l din timpuri vechi.

In acest peisaj halucinant,schimbator cu repere de echilibru din cele mai suspecte,putem ghici cameleonul din umbra,putem intrezari ghicind,intuind principele ce cauta solutia imblanzirii Leviatanului.

Pe de alta parte ceea ce va prezint poate fi mitul nedescoperit al statului absolut generator de forta si echilibru care isi poate apara supusii ,oferindu-le bunastare,insa eu prefer sa consider ,in umila mea parere , ca Leviatanul de astazi este societatea bolnava,plina de dedesupturi conspirative,de jocuri de culise in care diplomatii ,spionii si intreg ansamblul de inteligence se antreneaza intr-un joc al hazardului ,in care lipsa regulilor este codul de functionare.

Cu siguranta sunt multe aspecte despre care nu pot sau nu stiu sa va spun...
Sunt detalii de organizare,de aplicare,de tactica,de maiestrie si de mult exercitiu.
Insa e mai bine poate astfel,fiindca in timp ce eu "scriu vorbe",altii le aplica...
Si asta ma face sa ma gandesc ca avea dreptate ,Razvan Ungureanu ,cand raspundea incitarii la dezvaluire, cu elemente de istorie..

Istoria se scrie actionand in umbra,securitatea statului e destinul umbrelor..



pe data viitoare,



ps: -corectura survine pe parcurs...
-am omis intentionat unele conceptii si aspecte...

SURSA:http://www.scritube.com/istorie.

10 comentarii:

Cârcotaşu spunea...

Demenţial!
Principele nu trebuie sa fie inzestrat cu calitati de genul celor cunm sunt: mila, fidelitatea, integritatea de caracter si credinta in Dumnezeu .
Descrierea perfectă a tipului căruia nu i-aş încredinţa nici măcar plasa cu cartofi, evident la piaţă, necum într-o situaţie limită!

ADYSURRY spunea...

iar eu am venit in completare cu:"
Eu spun ca lipsa fidelitatii fata de un crez ,duce la dezastru si la pierderea scopului si a motivatiei.


Cu cat suntem capabili de manipulare si disimulare, cu atat suntem manipulati si ne sunt prezentate fapte indoielnice...

Biliuţă spunea...

Teoretic, Machiavelli avea dreptate când spunea că există două moduri de a lupta: unul bazat pe legi, care este propriu oamenilor,iar celălat, bazat pe forţă, care aparţine animalelor. Ce ne facem, însă, când forţa este folosită abuziv, în detrimentul legii?
Să aveţi o zi minunată!

Anonim spunea...

"Principe imblanzitor de Leviatan", nu stiu daca comparatia este una fericita. Domnul director a mai spus cu diferite ocazii si multe enormitati, sper voite. Nu cred ca spionii actuali sunt indrumati sa se comporte si sa actioneze in acest sens. Fidelitatea, integritatea si profesionalismul, aranjati-le in ordinea care vreti dvs. este atributul unui "principe", el trebuie sa fie ... un actor desavarsit.

ADYSURRY spunea...

"Principe imblanzitor de Leviatan"(imi apartine)
am ales acest titlu datorita complexitatii situatiilor ce stau in spatele "Leviatanului" ancorat in mecanismele functionale din cadrul societatii.
Este normal ca Domnul Director sa "spuna" si exagerari voite sau cerute de curiozitatea moderatorului.
In alta ordine de idei acest articol este o lauda moderna acestor actori ai "teatrului umbrelor".
Sunt multe de spus,si am certa impresie ca dv stiti mai multe decat mine,mai multe decat as putea "scrie " eu din pasiune.

chimistul spunea...

Asa cum îi sta bine unui spion de clasă, de existenşa şi activitatea lui nu aflăm niciodată, sau.... eventual aflăm după moarte...

Rudolph Aspirant spunea...

Eu m-am impiedicat in expresia "spionul/diplomatul" si nu am reusit sa merg mai departe, mai ales ca textul contine cuvinte destul de complicate.

Eu credeam ca spionajul si diplomatia sunt meserii totusi diferite, de obicei exercitate de oameni cu pregatiri, ba chiar si capacitati si inclinatii diferite. Ma rog, mai auzi din cand in cand la TV ca nu stiu ce diplomat a fost expulzat de nu stiu unde din cauza ca a participat la activitati de spionaj, dar totusi...poate ca tocmai de aia l-au prins, ca si-a depasit atributiile de serviciu si s-a bagat in chestii pt. care nu are capacitatea optima de a le duce la bun sfarsit. Asta e, n-ai ce sa-i faci, e si criza economica, mai toate statele fac economie cand e vorba de servicii social utile de acest fel, si supraincarca de sarcini pe cine nu trebuie, nu depun efortul sa caute si sa gaseasca pe cine trebuie pt. angajare, aia mai buni emigreaza si lucreaza pt. altii, etc.

ADYSURRY spunea...

"Eu credeam ca spionajul si diplomatia sunt meserii totusi diferite, de obicei exercitate de oameni cu pregatiri, ba chiar si capacitati si inclinatii diferite"
Iar eu cred ca factorul asimetric cat si tendintele actuale in materie de politica economica la nivel global decid schimbarea sau "pluripotenta".
Despre subiect putem discuta enorm de mult..dar vorbele mele nu fac nici cat o ceapa degerata fata de ceea ce altii realizeaza in penumbra misiunilor.
Cat despre cuvinte nu cred ca sunt grele de inteles tinand cont ca TE informezi direct din "vault"..
Anyway..thanks a lot for your visit ...
Mi-am permis sa te adaug la lista mea de bloguri..

"nimic nu e intamplator ...nu exista coincidente".

Anonim spunea...

„Pentru a-şi cunoaşte partenerii, statele recurg la două categorii de profesionişti: diplomaţii şi spionii. Primii, acţionează „la vedere”, ceilalţi „din umbră”, activităţile lor împletindu-se strâns, şi foarte adesea spionii lucrând sub acoperire diplomatică, în înţelesul că figurează oficial ca funcţionari ai reprezentanţei diplomatice, dar, în realitate, practică spionajul.”
„ ... diplomaţii strâng informaţii din statul în care sunt acreditaţi, raportează date de interes despre politică, economie, forţe armate, oameni politici cu înclinaţiile şi vulnerabilităţile lor, despre acţiunile altor state în ţara aflată sub lupă, despre starea de spirit a populaţiei etc. Altfel spus, „tot ce mişcă ţara asta, râul, ramul” este obiect de interes pentru un diplomat, care vrea să se achite conştiincios de misiunea încredinţată. ... spre deosebire de spion, care, în unele împrejurări, poate recurge la mijloace dure - şantaj, omor -, diplomatul este, cel puţin în principiu, un om cu maniere elegante, cu un limbaj al subînţelesurilor, cu un stil ales şi subtil.”
„ ... Imperiul Bizantin folosea acesti diplomati pe post de spioni licentiati si pe baza informatiilor adunate de ei obisnuia sa planuiasca politici externe adecvate si utile pentru a compensa lipsa de putere ... „

Anonim spunea...

I love to disseminate understanding that will I have built up through the year
to assist enhance group performance.

Feel free to surf to my site ... 網路設計