sâmbătă, iunie 23

DILEMA PRIZONIERULUI” DE LA TEORIE LA O REALITATE UTOPICĂ. VAI DE ROMANIA MEA !

Un pamflet al zilelor noastre...si  proiect la facultate..
                                                                        *
                                                              *                   *
Doi prizonieri (Preşedintele şi Prim-ministrul) sunt bănuiţi că au săvârşit o infracţiune (au vândut tara pe bucăţele şi au înfometat voit poporul).
Celor doi prizonieri li se face o propunere pe care cei doi o cunosc.
Dacă unul dintre ei mărturiseşte şi astfel îşi împovărează partenerul scapa nepedepsit –atunci celălalt trebuie să ispăşească o pedeapsă de ‘z’ ani (posibil cu suspendare şi pierderea tuturor onorurilor aferente rangului deţinut).
Dacă cei doi decid să nu mărturisească rămân doar dovezi prezumtive care le va aduce o pedeapsă de ‘y’ ani (cu suspendare, ridicarea imunităţii parlamentare şi confiscarea proprietăţilor dobândite abuziv).
În cazul în care amândoi se hotărăsc să mărturisească (numele complicilor interni şi externi) pe fiecare îl ateapta o pedeapsă de X ani. Prizonierii sunt chestionaţi separat, nici unul dintre ei nu cunoaşte nici înainte şi nici după chestionare intenţia celuilalt.
Acum apare paradoxul datorită deciziei prizonierilor şi a mărturiei individuale sau colective, apărând de aici divergenţe.
Matricea recompenselor arată că :
‘A ‘ (Preşedintele) tăinuieşte atunci ’B’ (Prim-ministrul) tăinuieşte şi
 ‘A’ (Preşedintele) primeşte X ani de închisoare cu suspendare, pierderea tuturor drepturilor ce revin actualilor şi foştilor preşedinţi, confiscarea bunurilor ce se va dobândi că au fot dobândite abuziv, etc.
Dacă :
  ‘A’ mărturiseşte si’ B’ mărturiseşte atunci’ A ‘primeste închisoare pe viaţă.
‘B’ primeşte suspendarea din funcţie, ridicarea imunităţii parlamentare, etc.
Sau :
‘A’marturiseste şi’ B ‘ tăinuieşte atunci ‘A ‘ se alege cu demiterea din funcţie, ridicarea imunităţii parlamentare şi confiscarea bunurilor dobândite în mod abuziv.
Iar ‘B’primeste X închisoare.
Şi dacă,
‘A’ mărturiseşte şi ‘B ‘marturiseşte ‘A’ primeşte egalitate de pedeapsa ca şi ‘B’.
Cele patru modalităţi de combinare existente nu depind numai de propria decizie, ci şi deciziile complicilor prin fenomenul numit interdependent comportamentală.
În mod individual pare să fie avantajos cooperarea căci prizonierul va gândi, astfel :
dacă celălalt cooperează îmi pot reduce pedeapsa, dacă cooperez şi eu îmi pot reduce şi eu pedeapsa.
Deci trebuie să mărturisesc faptele orice s-ar întâmpla !
Cei doi ar fi avantajaţi, dacă amândoi s-ar decide să tăinuiască faptele.
Dacă însă mărturisesc amândoi îşi înrăutăţesc situaţia, primind câte orfani de pedeapsă (posibil cu suspendare, plata unor despăgubiri către statul român, etc, etc).
Dacă în timpul jocului apare un blocaj, atunci va trebui să se recurgă la Vendetta-ultima soluţie, cel care a făcut greşeala trădării în cazul nostru nu va fi lichidat, ci înlăturat de la putere, marginalizat, amendat, închis, adus la stadiul de ţap ispăşitor a tot şi a toate..
Vi se pare cunoscut aşa ?
După cum aţi văzut de la teorie la practică nu există nici un pas. Restul sunt urmări pe care tot poporul le suporta, minciuni şi manipulări pe care trebuie să le perceapă ca fiind adevăruri juste, pentru care se jura în sala de judecată dar nu în ultimul rând la investire în funcţie. Păcat că de fiecare dată în jocul răzbunărilor nu suferă decât nevinovaţii şi ‘piesele slabe ‘.
Adică ? Păi cum ar fi dacă, ‘ Cu flota fără flota’ şi ‘Poc în Toc‘ ar fi puşi în situaţia asta...intre timp asta joaca ceardas pe la Cluj.
Oare care pe care s-ar da în gât şi de unde ne-ar veni surpriză ? Unde să fie, cine să fie, ce făcură cu tărişoara asta şi oamenii ei... se vede ! Întrebarea este unde au mers toate fondurile, unde s-au dus toate împrumuturile, cine şi mai ales cui îi aparţine tărişoara asta în care noi sclavim şi la turci şi la chinezi şi arabi şi la romanul nostru care e mai al dracu că toţi străinii.
Asta când ajunge şef e precum ţiganul (are treabă şi cu mă-sa). Îşi pune ghiuluri pe trei 'deşte', îşi cumpără aspirator de gagici, îşi schimbă nevasta cu vreo zece noi şi strigă către angajaţi :
- La muncă ba, etc şi naţii şi origini. A uitat că şi el ieri era la fel ca ei, mânca cu ei, bea acelaşi rachiu împuţit ca şi ei şi mânca ce îi punea nevastă-sa la sufertaş.
Tot aşa şi cu politicienii noştrii, au uitat că unii nu dădeau pe la şcoală şi că de abia au terminat o şcoală de meserii.
 Acum îi vezi îmbâcsiţi de lene şi dobitocie, în timp ce îşi lustruiesc ceasurile prea scumpe pentru nemernicia lor şi votează în silă soarta noastră. Nu le pasă, au imunitate că deh noi nu jucăm în liga lor. Noi suntem sclavii...
Sclavi zic, că nu muncim ca să strângem, ci ca să trăim de azi pe mâine, ei visează norme şi implementări măreţe, mai avem să reinventam sărbătoarea de 23 august şi gata...
Dar nu se potriveşte, că ăia de ieri nu-s ca ăştia de azi –jigodii trădătoare...
Dar asta, e o alta poveste...de campanie electorala ...pe malul Snagovului.
Cât de o aplicare reală a dilemei, trebuie să mai aşteptăm vreo zece generaţii, să se schimbe dimensiunea şi oamenii...
Vai de România mea !

                                                                                                                  
 ps: lipsesc virgule probabil....:)  zambiti!: )Niciun comentariu: