joi, martie 10

PUTEREA,DOMINATIA SI NEGOCIEREA VERSUS DOMINOUL ARAB.

.







Am revenit..multa munca in ultima vreme,proiecte de predat..
M-am gandit la un subiect destul de interesant in perioada asta si anume motivatia dominarii si rezultanta ei la nivel mondial cat si regional.

Motivatia dominarii o descifram cu ajutorul studiilor de geopolitica.Conform lui François Thual, geopolitica este metoda perfecta pentru a descifra realitatea.
Intrebarile geopoliticii pe care fiecare dintre cei care folosesc termenul acesta trebuie sa le stie sunt:

*Cine vrea şi ce vrea?
*Cu cine?
*Cum?
*De ce?
Acestea sunt utile pentru a descifra evenimente precum:-tensiune, criză, conflict, război, negocieri.
Geopolitica nu este o ştiinţă pentru că ea nu se manifestă prin intermediul unor legi generale. Parametrii care trebuie luaţi în considerare sunt foarte numeroşi şi diferiţi pentru fiecare situaţie. Este o disciplină care se situează în spaţiul ştiinţelor umaniste.
Ea trebuie să meargă dincolo de discursurile oficiale pentru a identifica intenţiile reale, chiar dacă acestea din urmă sunt ascunse mai profund de către state, în baza moştenirilor trecutului şi a fatalităţilor geografice.
Nu există un model de comportament geopolitic. În cazul crizelor, factorii politici, economici, militari, ideologici sau religioşi vor fi preponderenţi. Astfel, studierea comportamentului unui stat, a intenţiilor sale, este de fiecare dată o operaţiune intelectuală diferită deoarece ierarhia factorilor nu este niciodată aceeaşi. Nu există legi generale în geopolitică, nu există decât factori care se combină diferit, chiar dacă întâlnim întotdeauna aceeaşi factori.
Orice ţară, ca şi orice grup social, cu scopul de a asigura succesul obiectivelor sale, pune în funcţiune un dispozitiv diplomatic, un dispozitiv de gestiune a relaţiilor externe, adică o reţea ierarhică, în general publică şi oficială, de alianţe şi influenţe.
De ce se realizează alianţe? Această întrebare se referă la formarea alianţelor, adică din momentul în care se constată convergenţa intereselor până la convergenţa de facto, şi apoi, în cele mai multe cazuri, de jure, adică sancţionată printr-un tratat.
Există trei tipuri de alianţe:
• alianţe în slujba unei ambiţii
• alianţe pentru a contracara o ameninţare
• alianţe pentru a asigura stabilitatea unei regiuni
Cele două mari posibilităţi oferite diferitelor tipuri de alianţă sunt încercuirea şi contra-încercuirea, pe baza unei raţiuni care spune că „prietenul prietenilor mei nu este neapărat prietenul meu, dar inamicul inamicului meu este, cu siguranţă, prietenul meu”.
Puterea se afla în epicentrul sistemului international. Concepte precum puteri regionale, mari puteri, superputeri sau hiperputeri fac parte din limbajul de zi cu zi. Comportamentul fiecarui stat cât si dinamica sistemului international îsi au izvorul în structura si distributia puterii mondiale. Asa cum vom vedea în continuare, puterea reprezinta o realitate multidimensionala, întrucât se manifesta atât ca obiectiv cât si ca instrument al statelor.
În opinia lui Rummel, formele prin care se exercita puterea sunt (cu exemple din sfera relatiilor internationale):

- Puterea neutra: capacitatea unui individ/entitati de a produce efecte neintentionat, prin simplul fapt al existentei sau activitatii sale (ex. ziua nationala a unui stat determina actiuni de felicitare din partea autoritatilor altor state)

- Puterea în sine: capacitatea de a produce intentionat efecte în mediul în care functioneaza/exista un individ/entitate (ex. capacitatea Ucrainei de a executa lucrarile de amenajare a canalului Bâstroe)

- Puterea fizica: capacitatea existenta de a afecta intentionat integritatea unui individ/entitati (ex. existenta de baze militare americane în Asia de Nord Est). În sfera relatiilor internationale, puterea fizica este totuna cu puterea militara.

- Forta: capacitatea utilizata de a afecta intentionat integritatea sau interesele unei entitati, împotriva vointei acesteia (ex. atacul de la Pearl Harbour). În sfera relatiilor internationale forta provine din exercitarea puterii militare, dar si a puterii economice (ex. embargoul impus Cubei castriste de catre SUA este o manifestare de forta).

Daca am vorbit despre forta,putere si aliante este inevitabil sa nu vorbim si despre negociere si dominatie.

Diferitele domenii ale negocierii pot fi împãrţite pe trei mari niveluri:

*Interpersonal - negociere între indivizi;

*Inter-organizaţional, excluzând statele - negociere între organizaţii;

*Internaţional - negocieri între state.

1. Negociatorul care lucreazã pentru trebuinţele adversarului;

2. Negociatorul care îl lasã pe oponent sã lucreze pentru trebuinţele sale;

3. Negociatorul care lucreazã pentru trebuinţele amândurora;

4. Negociatorul care acţioneazã împotriva propriilor trebuinţe;

5. Negociatorul care acţioneazã împotriva trebuinţelor oponentului;

6. Negociatorul care acţioneazã împotriva trebuinţelor amândurora.

Aceastã tipologie aratã modul în care un negociator abordeazã procesul de negociere.

Raportandu-ne la acestea de mai sus nu ne ramane decat sa ne intrebam decat cum functioneaza domninatia si de ce este necesara aceasta dominatie.
De ce este nevoie sa domini daca esti un negociator abil?
Pentru ca succesul negocierii face este asigurat de avantajul unui asupra celuilalt.
Avantaj -superioritate-pozitie superioara -pozitie asigurata de ceva anume (o pozitie geografica favorizanta,putere militara de temut ,arme nucleare fara egal,nisipuri intinse pline de sondele aurului negru,mine de diamante,etc.)
La toate acestea se adauga o putere de persuasiune excesiva in fata adversarului.
Toata lumea vorbeste acum despre "dominonul arab",oare de ce?
Cine este forta superioara capabila de rasturnari de situatie in cazul acesta?
Poporul si revolta in fata excesului de legi ale unui regim autoritar despotic cumulate cu mizeria traiului omului simplu privat de minimum de resurse.

Pornind de la piramida trebuinţelor a lui A. Maslow, Berelson şi Steiner au alcãtuit propria lor listã de trebuinţe (adaptând-o pe cea iniţialã):

Astfel ca acestea sunt fizilogice,siguranta si securitate,dragoste si apartenenta,stima si statut,autorealizare,a sti si a intelege,autorealizare,estetice.

Ca sa intelegem mai bine va voi prezenta si viziunea lui Berelson si Stainer ,dupa cum urmeaza:
Cand vorbim despre siguranta si securitate nu putem sa omitem si aspecte ca :achizitiile(sa ai cu ce),proprietate(sa fie inviolabila),refuzul de a da(din putinul tau opresorului),agresivitatea fizica si verbala(sa iti pastrezi demnitatea umana si respectul de sine-intr-un regim despotic nu exista).
Apoi cand pomenim despre dragoste si apartenenta nu trebuie sa uitam de existenta opusului -respindegere,indiferenta-fata de poporul tau ,afiliere,pastrare ,empatie,asemanare ,protejarea "neajutoratilor"-a celor pe care ii conduci.
La acestea putem adauga si subinformarea sau suprainformarea, propaganda, rasism, sexism, vizibilizatea de mass-media, ce au contribuit la conştientizarea importanţei fenomenelor de comunicare. Hans Morgenthau afirma ca : realismul considera prudenta ca virtute suprema in politica,deoarece prudenta in viata politica se confunda cu o realitate cruda si atroce ,cea a vointei de putere a statelor.
Balanta de putere-statele se gasesc mereu intr-o competitie pentru dobandirea unui rol major in cadrul sistemului international, cat si de conflict, caci aceasta balanta de putere nu asigura pacea, uneori provoaca mai degraba, razboiul, aspiratia spre putere a unora dintre natiuni, fiecare incercand sa mentina, fie sa rastoarne starea de fapt , conduce la necesitatea unei constelatii numita balanta a puterii si a unei politici care sa isi propuna sa o pastreze.
Regulile esenţiale de funcţionare a sistemului clasic de echilibru al puteriii sunt următoarele:
1. Actorii îşi sporesc capacităţile, dar mai degrabă negociază, decât luptă;
2. Mai degrabă luptă, decât să scape ocazia de a-şi spori capacităţile;
3 Mai degrabă opresc lupta, decât să elimine un actor esenţial;
4. Refuză preponderenţa unui actor sau a unei alianţe de actori;
5. Caută să-i constrângă pe cei ce caută să subscrie la principii supranaţionale;
6. Permit învinsului reinserarea în sistem;
Vom vedea insa pe mai departe cine va fi invinsul si prin ce sistem va renaste.

Acestea sunt cateva puncte prin care Dominoul Arab ar fi putut fi evitat din punctul meu de vedere.
Pentru ca nu oranduirea statala este de condamnat ci jugul pe care aceasta il impune cetatenilor.

Fapt divers:

Piesele de domino sunt niste placute dreptunghiulare de lemn, fildes sau plastic. Fiecare placuta este impartita in doua, si fiecare jumatate contine un numar de puncte, indicand numere de la 0 la 6. Seturile moderneau 28 de placute, cate o placuta pentru fiecare combinatie, de la dublu-zero la dublu-sase. Ele se folosesc in diferite jocuri, dar la fel ca si zarurile, pot fi utilizate si pentru a prezice viitorul.

Piesele de domino au aparut pentru prima data in China in secolul al XII-lea, fiind folosite mai degraba la preziceri decat la jocuri. Se mai folosesc inca pe scara larga la prezicerea viitorului in India si Coreea. In China, piesele de domino, ca si zarurile, au puncte rosii si negre. Un set chinezesc de domino are 32 de piese: 11 perechi identice, 10 piese unice si nicio piesa fara puncte. Dominoul european provine probabil din China si a aparut in Italia si Franta in secolul al VIII-lea. Numele lui isi are originea in denumirea unei pelerine lungi si negre, care impreuna cu masca forma un costum numit domino. Prizonierii francezi au introdus dominoul in Anglia la sfarsitul secolului al VIII-lea. Punctele colorate si piesele duble au disparut din seturile occidentale. In schimb, s-au adaugat piesele goale si a rezultat setul de 28 de piese negre cu puncte albe. Exista si seturi in care combinatiile de puncte ajung pana la dublu-noua si chiar dublu-doisprezece. Odata cu raspandirea lor spre vest, piesele de domino si-au pierdut unele semnificatii oculte mai subtile: in orient, numele pieselor "Gazela cea zvelta", "Micii serpi" si altele, au o puternica semnificatie mistica.

Se aseaza toate piesele pe masa cu fata in jos si se amesteca bine. Se aleg trei piese si se citeste semnificatia fiecareia. Aceste interpretari trebuie organizate intr-o imagine coerenta si aceasta cere imaginatie si subtilitate din partea prezicatorului. O alta metoda spune sa alegeti o piesa si sa-i cititi semnificatia, apoi sa o reintroduceti in set, dupa care amestecati din nou toate piesele si faceti o noua extragere. Repetati operatiunea de trei ori, astfel incat, la sfarsit sa interpretati toate cele trei piese.. Prin aceasta metoda exista posibilitatea sa extrageti aceeasi piesa mai mult decat o data. Daca se intampla acest lucru, semnificatia este ca profetia se va implini foarte curand. Indiferent ce metoda alegeti, este important sa nu extrageti mai mult de trei piese in timpul unei sedinte. Nu consultati dominoul mai mult decat o data pe saptamana. In caz contrar, mesajele vor fi lipsite de semnificatie.

Mesajele in cazul geopoliticii depinde de centrele de putere.


Semnificatille pieselor de domino


sase - sase - este cea mai buna piesa din set, cu sorti puternici de reusita si fericire in toate sferele vietii
sase - cinci - indica un prieten apropiat sau poate un binefacator, dar si faptul ca trebuie sa aveti rabdare. O actiune binevoitoare va va aduce multa multumire
sase - patru - toate semnele se indreapta spre o cearta sau poate catre o judecata, un proces cu rezultat nefavorabil
sase - trei - urmeaza sa faceti un drum care va va afecta viata. Va urma o vacanta fericita si intr-o calatorie veti primi un dar.
sase - doi - veti avea foarte mult noroc si situatia dumneavoastra se va imbunatati. Aceasta piesa este norocoasa doar pentru persoanele cinstite.
sase - unu - problemele dumneavoastra se vor sfarsi. Un prieten bun va va ajuta. Se prezice si o casatorie.
sase - zero - feriti-va de prieteni falsi sau de o persoana mincinoasa. Barfa.
cinci - cinci - prevesteste o schimbare care va va aduce succes. Poate va veti muta intr-o casa noua unde veti fi multumit sau veti castiga bani datorita unei situatii noi
cinci - patru - profituri si noroc pe plan material la care nu va asteptati, dar nu trebuie sa riscati prea mult, nu este un moment prielnic pentru investitii.
cinci - trei - prevede o atmosfera calma si echilibrata; veti primi vesti bune sau sfaturi folositoare din partea unui musafir sau de la seful dumneavoastra.
cinci - doi - un prieten loial va avea influenta asupra dumneavoastra, poate datorita rabdarii si tolerantei lui.
cinci - unu - o relatie amoroasa sau o intalnire interesanta cu un nou prieten vor avea loc in curand. Lucrurile se pot sfarsi nefericit pentru cei indragostiti.
cinci - zero - veti trece printr-o periada trista, poate va trebui sa fiti alaturi si sa consolati un prieten care are necazuri. Trebuie sa fiti prudenti, sa cugetati bine la ceea ce spuneti.
patru - patru - fericire, distractii, relaxare, sarbatoriri. Poate avea loc si o petrecere intr-o cladire mare.
patru - trei - poate v-ati asteptat la unele probleme, obstacole, dezamagiri dar, in schimb, veti avea parte de fericire si succes.
patru - doi - o schimbare nefericita; esecuri, pierderi sau furt. Aveti grija la o persoana mincinoasa pe care o cunoasteti.
patru - unu - veti avea unele probleme financiare; asigurati-va ca v-ati platit toate datoriile.
patru - zero - vesti nefavorabile; poate veti fi dezamagit intr-o relatie amoroasa sau se va amana ce va doriti; incercati sa aplanati o cearta.
trei - trei - obstacole in viata emotionala, gelozie, nefericire; situatia financiara se prezinta bine
trei - doi - s-ar putea sa va astepte unele schimbari neplacute dar tocmai acum trebuie sa fiti prudenti, mai ales in problemele materiale
trei - unu - raspunsul la intrebarea pe care o aveti in minte este "nu". Unele vesti surprinzatoare pot fi utile dar feriti-va de cei din jur care va pot provoca suferinte.
trei - zero - aceasta piesa nu este de bun augur, puteti avea probleme neasteptate atat acasa cat si la serviciu.
doi - doi - veti primi ceea ce doriti; piesa prezice succes in afaceri si fericire personala dar dusmanii vor incerca probabil sa va puna bete in roate.
doi - unu - se prezic probleme financiare si pierderea unor bani sau a unor proprietati; dar, este de bun augur in ceea ce priveste viata sociala si vechii prieteni.
doi - zero - este o piesa prevestitoare de bine pentru calatorii si cunoasterea unor noi prieteni dar ceva va ingrijoreaza si cineva va poate face greutati.
unu - unu - armonie si afectiune in care poate fi implicat un strain; trebuie sa luati o hotarare importanta - sa nu o amanati.
unu - zero - un strain sau o persoana din afara va va aduce vesti interesante care ar putea insemna castiguri financiare.
zero - zero - este piesa cea mai nefavorabila din tot setul; poarta semnele cele mai rele; indica aspecte negative asupra tuturor activitatilor dumneavoastra.

Iar aici rezultatul pieselor este dat de jocul actorilor politici din lumea intreaga in functie de pilonii strategici mondiali.


sursa:
http://www.scritube.com/stiinta/stiinte-politice/Puterea-in-Relatiile-Internati43173.
http://www.comarion.ro/referate/index.php?value=Realismul&detalii=romana_htm&id=6033
xa.yimg.com.
http://www.normal-paranormal.ro
Metodele geopoliticii
A învăţa să descifrezi actualitatea
François THUAL, 1996.

Niciun comentariu: