sâmbătă, decembrie 18

S.O.S - SALVATI DE LA DESFIINTARE Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Targu-Mures.



"Pe site-ul Ministerului Sănătăţii se află de azi în dezbatere publică trei hotărâri de Guvern care vizează comasarea mai multor spitale.
Una dintre hotărâri vizează unificarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş cu Spitalul Clinic de Urgenţă Tîrgu-Mureş. Este o posibilă condamnare la moarte a unei unităţi medicale de elită şi a unei activităţi de 15 de ani? Ne vom lămuri în săptămânile ce urmează dacă o asemenea hotărâre de guvern va fi pusă în aplicare.


În cazul celor două unităţi sanitare de la Tîrgu-Mureş, comasarea acestora va permite crearea primei structuri complet funcţionale ca Spital de Urgenţă de nivel I din ţară, având toate specialităţile necesare acestui nivel de clasificare, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii. Argumentele ministerului în favoarea unificării sunt următoarele: cele două entităţi medicale funcţionează deja în aceeaşi clădire, respectiv acestea decontează între ele anumite investigaţii.

“Comasarea va conduce la crearea unei platforme unice de investigaţii pentru pacienţii internaţi în noua structură. Păstrarea Institutului, ca formă organizatorică fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş va permite ca, din punct de vedere organizatoric şi funcţional, activitatea să se desfăşoare fără a fi afectată negativ, păstrând astfel organizarea internă a Institutului. Mai mult, costurile administrative aferente celor două unităţi vor scădea”, mai explică ministerul.

Comunicatul de presă al ministerului a alertat deja lumea medicală mureşeană. “Actuala guvernare a început să ne distrugă şi simbolurile. Alături de Universitatea de Medicină şi Farmacie, Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant în ultimii 15 ani a devenit un simbol al Tîrgu-Mureşului şi al judeţului Mureş. Iată că într-o zi de vineri, după orele 18, Ministerul Sănătăţii lucrează, lucrează oamenii, în loc să lucreze pentru interesele oamenilor. Ministerul Sănătăţii propune practic desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, aceste servicii de înaltă performanţă. Şi îmi permit să vă aduc aminte că suntem singurul centru din România care operează pe cord copii şi suntem unul din cele două centre din România care face transplant cardiac. Prin această comasare propusă de Ministerul Sănătăţii, probabil că perfomanţa va fi trasă în jos”, a declarat, pentru Televiziunea Tîrgu-Mureş, dr. Florin Buicu, asistent universitar la UMF.

Dr. Florin Buicu susţine că medicii ar trebui să reacţioneze faţă de această intenţie a guvernanţilor. “Probabil că şi noi, specialiştii din domeniul sanitar, suntem de vină pentru că ne complacem în această idée. Cei care realizează că institutul este un simbol al Mureşului au obligaţia să strige şi să se împotrivească acestei netrebnicii”, a mai spus medicul.

Proiectul a fost iniţiat de subsecretarul de stat dr Raed Arafat, dar de acest act normativ nu este străin consilierul ministrului Sănătăţii, târgumureşeanul Vass Levente. Managerul Institutului, dr Radu Crişan, nu a dorit să comenteze momentan intenţia Ministerul Sănătăţii. Proiectul de hotărâre de Guvern, care va fi în dezbatere publică pentru 30 de zile, vine la câteva zile după ce institutul a aniversat 15 ani de când a fost emis ordinul de înfiinţare."


sursa:http://www.tvmures.ro/stiri-locale/sanatate/detalii-stire-sanatate/article/proiect-de-desfiintare-a-institului-inimii.html
http://www.spiritualitate.bravehost.com/imagini/inima.jpg

Niciun comentariu: