duminică, noiembrie 14

PSYOPS-OPERATIUNI PSIHOLOGICE MILITARE















Aport personal

Operatiunile psihologice sunt operatiuni planitificate cu scopul de a transmite informatii,indici informationali pentru a influienta emotiile,motivatiile si rationamentele ,comportamentul indivizilor din anumite grupari,organizatii,etc.
Din punctul meu de vedere, acest "psyops" (operatiune psihologica militara), este un instrument fiabil si inovativ, al politicilor instrumentate la nivel global.

Acest razboi psihologic, pare a fi arma perfecta, impotriva factorilor de viloenta asimetrica , este calea perfecta, de a manipula slabiciunile,defectele si ineficienta adversarului, in anumite momente cheie.

Cum se duce acest razboi?

Este un razboi la nivel mental ,in care primele instrumente folosite, sunt sunetele si semnele vizuale.
Ele se impart in: -comunicare fata-n-fata;
-prin mijloace audio-tv,(tv);
-audio-media(radio si amplificatoare;
-vizual media(carti,brosuri,ziare,manifeste ,etc).
Cheia succesului, este nu mesajul ca produs difuzat, ci continutul mesajului si puterea lui de atingere a subiectilor vizati.

"O vorba veche spunea:"CE ESTE SCRIS ESTE MAI PUTERNIC DECAT VORBA".
Iata si exemple:
-"Remember the Alamo".
-"Pe aici nu se trece !"

Pentru ca succesul misiunilor, sa fie cel scontat,se folosesc asa-numitele capcane lingvistice menite sa ii asigure celui vizat, atat siguranta cat si sentimentul ca totul este pierdut, si ceea ce ii ramane este cooperarea.

Exemplu:

"Nu te intimida,sotia ta,sora ta,sau iubita ta este in siguranta cu noi!

Tocmai folosirea cuvantului "intimidare", alaturat de situatia unei presupuse rapiri a celui drag, il face pe cel vizat, sa se predea, sa reactioneze la stimuli si sa coopereze, acceptand cerintele impuse.

Despre acest subiect, voi reveni cu amanunte si detalii in urmatorul articol, insa acum las un specialist in domeniu, sa ne impartaseasca din experienta Domniei Sale.



"Interviu cu colonelul MIHAIL-ANTON DUMITRESCU, seful Sectiei Operatii Psihologice din Directia Operatii a Statului Major General.


S-a nascut la 27 mai 1950 in localitatea Targoviste, jud. Dambovita;

A urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Cantemir“, Scolii Militare de Ofiteri Activi „Nicolae Balcescu“ si ale Academiei de Inalte Studii Militare. Este licentiat in stiinte politice, stiinte militare si sociologie. A absolvit cursuri de specializare si postuniversitare la diferite institutii militare si civile de invatamant superior.

A fost cadru didactic in institutii militare de invatamant, Liceul Militar „Dimitrie Cantemir“ si Academia de Inalte Studii Militare, a detinut functii in state majore de regiment si divizie.

Lucreaza in domeniul operatiilor psihologice din 1994, in prezent fiind seful Sectiei Operatii Psihologice din Directia Operatii a Statului Major General. A organizat si condus numeroase aplicatii, exercitii si antrenamente de specialitate in tara, cu caracter national sau multinational, a indeplinit o serie de misiuni in teatrele de operatii din afara tarii. A fost prezent cu articole si studii de specialitate in paginile publicatilor militare si civile.



– Domnule colonel, as vrea sa incepem discutia noastra prin a preciza cum este organizata si care sunt misiunile Sectiei Operatii Psihologice?

– Sectia Operatii Psihologice face parte din Directia Operatii a Statului Major General si, in momentul de fata, este compusa din doua birouri: Biroul Analiza Tinta si Evaluare si Biroul Planificare si Conducere a Operatiilor Psihologice. Aceste birouri, din punct de vedere al denumirii, organizarii si misiunii lor, sunt in deplina concordanta cu cele ale structurilor similare din tarile membre NATO. Inainte de restructurarea sectiei noastre, lucram tot pe doua birouri, insa denumirile si misiunile erau altele. De exemplu, aveam Biroul de Influentare Psihologica a Inamicului, care nu mai exista in momentul de fata.

Activitatea Sectiei Operatii Psihologice este reglementata de Doctrina pentru Operatii Psihologice, aprobata si aflata in functiune din anul 2003, si de Manualul de Operatii Psihologice care se gaseste intr-o faza avansata de elaborare. Probabil ca pana la sfarsitul acestui an va intra in vigoare.

Din structurile de operatii psihologice ale armatei noastre mai face parte si Centrul de Operatii Psihologice, despre care as vrea sa vorbesc ceva mai incolo.

Misiunile Sectiei Operatii Psihologice pot fi impartite in doua categorii: misiuni pe plan intern si misiuni pe plan extern. In plan intern, principala misiune a celor care compun sectia este aceea de a ne pregati permanent pentru a indeplini ordinele si misiunile pe care le primim pe linie ierarhica, pentru a asigura suportul, din punct de vedere al operatiilor psihologice, al oricarei operatii militare desfasurate de armata noastra.

Probabil ca, in viitor, fiecare batalion care va desfasura actiuni de lupta sau de pregatire pentru lupta va avea o componenta de operatii psihologice. Ne propunem ca, pentru inceput, brigazile mecanizate, de vanatori de munte, de infanterie usoara sa beneficieze de sprijin in domeniul operatiilor psihologice.

Misiunile pe care le desfasuram pe plan extern sunt cele pe care le primim din partea NATO. Astfel, militarii si structurile noastre de operatii psihologice, aflate in diverse teatre de operatii, executa ordinele date de comandantii esaloanelor NATO in care sunt incadrati. Avem militari specialisti in operatii psihologice care participa in comandamente multinationale NATO cum este, de exemplu, cel de la Priština (Kosovo).

In ceea ce priveste misiunile desfasurate de Sectia Operatii Psihologice, as vrea sa subliniez ca, din punctul nostru de vedere, unul dintre cele mai importante elemente care contribuie decisiv la indeplinirea misiunilor pe care le primim sunt informatiile. Informatiile le obtinem fie de la structurile specializate de informatii, fie prin eforturi proprii. Echipele noastre tactice din teren efectueaza, pe timpul desfasurarii studiilor de zona, studii de tinta si culegere de informatii care vor fi folosite pentru realizarea produselor de tip audio, video, radio etc. adaptate zonei si tintei careia noi dorim sa-i schimbam opiniile, atitudinile sau comportamentul, in functie de obiectivele si scopurile stabilite la nivel strategic, operativ si tactic. Sarcina noastra este aceea de a culege informatii, de a le stoca si prelucra, de a concepe si realiza, pe baza acestora, produse specifice (tiparite, audio, video). Aceste produse sunt apoi pretestate, corectate si, in final, sunt diseminate catre tinte. Urmeaza etapa de verificare a eficientei acestor produse care, in urma analizei, pot suferi corectii de imbunatatire. In final, ele sunt din nou transmise catre publicul vizat. Acest proces complex de planificare, concepere si realizare a unei operatii psihologice este similar cu procesele desfasurate in cazul unei operatii militare. Noi facem parte intotdeauna din structurile de operatii si suntem implicati direct in elaborarea si realizarea conceptiei de lupta, venind, prin activitatile pe care le desfasuram, in sprijinul indeplinirii obiectivelor si scopurilor comandantului.

– Avand in vedere importanta deosebita care se acorda acum structurilor specializate in gestionarea informatiilor – structurile de relatii publice, structurile de informatii, structurile de operatii psihologice etc. – cum vedeti locul dumneavoastra in randul acestor structuri?

– Acestor structuri responsabile cu gestionarea de informatii li se acorda, astazi, o atentie deosebita atat de catre NATO, dar si de factorii de raspundere din armata noastra.

Am reusit sa realizam, in ultimul timp, o colaborare buna cu structurile de informatii, colaborare care pana acum nu era la nivelul de eficienta pe care ni-l doream. Si nu vorbim numai de colaborarea la nivelul conducerii strategice sau operative, ci si de cea de la nivelurile de jos ale acestor structuri.

Avem numeroase exemple din teatrele de operatii unde specialistii nostri isi desfasoara activitatea, colaborand foarte bine cu celelalte structuri de informatii ale armatei noastre. Se face foarte eficient un schimb de informatii intre aceste structuri, ceea ce ofera tuturor posibilitatea de a verifica diferitele tipuri de informatii cu care lucreaza. Sigur, nu ne referim la toata plaja de informatii vehiculate de respectivele structuri. Functioneaza si in acest domeniu al informatiilor principiul „sa stii atat cat trebuie“.

Avem o colaborare foarte fructuoasa pentru ca, de multe ori, echipele noastre tactice, specialistii nostri aflati in teren au posibilitatea sa verifice diferite tipuri de informatii venite pe diverse canale de informatii, de la felurite surse si pe care le pot pune la dispozitia structurilor de informatii ce au nevoie de ele. In acelasi fel, specialistii nostri pot beneficia de informatii punctuale foarte utile de la alte structuri specializate in domeniul informatiilor.

Aceasta intrepatrundere si conlucrare dintre structurile de actiuni psihologice, cele de relatii publice si cele de informatii este un concept foarte actual si foarte amplu discutat in NATO. Acest concept poarta denumirea de InfoOps (Operatii Informationale). In viziunea specialistilor NATO, InfoOps-ul presupune prezenta mai multor domenii coordonate unitar pentru realizarea unui scop comun de sprijinire a activitatii comandantului. Din InfoOps pot face parte specialisti in razboi electronic, specialisti in domeniul CIMIC (relatii civili-militari), specialisti in operatii psihologice, in relatii publice, specialisti in culegere de informatii si din alte domenii. InfoOps-ul trebuie sa aiba un rol integrator si de coordonare in cadrul structurilor specializate in gestionarea informatiilor.

Unele tari membre ale NATO si-au elaborat o doctrina InfoOps. La nivelul NATO, ca organizatie, se gaseste in faza de ratificare o doctrina InfoOps la care si armata noastra a aderat.

La noi, s-au purtat discutii daca este sau nu oportun sa se infiinteze o structura de InfoOps proprie. Fie ca vrem sau nu, mai devreme sau mai tarziu, aceasta structura va trebui sa existe pentru ca se cere sa fim interoperabili. S-a mai luat, de asemenea, in discutie locul si rolul unei astfel de structuri in armata. S-a stabilit deja, la nivelul NATO, ca aceste structuri InfoOps sa faca parte din structurile de operatii.

Noi deja avem elemente de InfoOps in armata noastra. De exemplu, Comandamentul 2 Operational, si nu numai, are structuri hibride de InfoOps–PSYOPS de mici dimensiuni. Din nefericire, ele sunt suspendate pentru ca nu au la esaloanele superioare structuri similare si nici nu au in subordine alte subunitati de InfoOps-PSYOPS. Aceste structuri sunt acum in faza de initiere, de pregatire, dar este foarte bine ca ele exista.

Pe timpul Aplicatiei Bicaz-2004, la care am participat cu un element de sprijin de nivel corp de armata, am fost intrebati de persoane cu functii de raspundere din armata daca nu folosim in cadrul exercitiului si elemente de InfoOps. Trebuie sa va spun ca am folosit elemente de InfoOps care s-au concretizat intr-o colaborare buna cu celelalte structuri din domeniul informatiilor. Nu putem sa ne grabim sa ne implicam foarte mult in domeniul InfoOps pentru ca, pe de o parte, in momentul de fata doar in domeniul PSYOPS exista documente clare ce reglementeaza activitatea specialistilor nostri iar, pe de alta parte, sunt putine persoane in armata care au o idee clara despre ce inseamna InfoOps. Probabil ca in Aplicatia Bicaz 2005, care se va desfasura pe la jumatatea anului 2005, vom putea sa folosim mult mai mult elemente de InfoOps.

– Tinand seama de statutul tarii noastre de membru al NATO, nu se mai poate discuta astazi despre structuri militare romanesti performante fara a face referire la interoperabilitate. Care este gradul de interoperabilitate a structurilor PSYOPS romanesti cu cele similare ale NATO?

– Raspunsul la aceasta intrebare ar putea trezi suspiciunea ca suntem lipsiti de modestie, insa, dupa parerea mea, suntem interoperabili cu structurile similare ale NATO in proportie de 90%. Aceasta concluzie am tras-o si in urma aprecierilor pe care le-am primit din partea specialistilor aflati la niveluri foarte inalte in NATO, care au avut ocazia sa vada prestatia noastra in diverse misiuni, exercitii si aplicatii internationale. Aceasta interoperabilitate nu este data numai de cunoasterea foarte buna a limbilor straine, in special engleza si franceza, ci si de nivelul foarte bun de pregatire profesionala a specialistilor nostri, de usurinta cu care ei s-au integrat in structurile de operatii psihologice ale NATO si de eficienta pe care au dovedit-o in indeplinirea misiunilor incredintate.

Din punct de vedere al factorului uman, putem vorbi de o interoperabilitate foarte ridicata. Procentul de 10% care ne lipseste pentru a fi complet interoperabili se refera la faptul ca cele doua mari structuri de operatii psihologice – Sectia Operatii Psihologice si Centrul de Operatii Psihologice – nu pot face fata la momentul actual, din punct de vedere al incadrarii si al dimensiunii lor, la cerintele complexe pe care NATO le are si le va avea. De asemenea, mai avem de recuperat unele intarzieri in dotarea cu tehnica.

Sigur ca, in ultimul timp, am beneficiat de fonduri materiale si am inregistrat progrese bune pe linia modernizarii bazei materiale specifice, insa nu suntem, deocamdata, la nivelul de dotare care se cere. Noi folosim, inca, statii de radiodifuziune destul de vechi, in gama undelor medii si scurte. Ele sunt functionale, dar gradul lor de uzura morala este mare. Statiile de radio cele mai ascultate la ora actuala sunt cele in gama de unde ultrascurte sau FM.

Avem, in schimb, elemente de tehnica pe care alte armate nu le au. Am surprins placut la unele aplicatii si exercitii internationale cand am folosit tehnica foarte moderna pe care alti colegi din NATO nu o aveau.

In concluzie, structura de operatii psihologice centrala a armatei noastre si Centrul de Operatii Psihologice sunt interoperabile cu cele ale NATO. Despre celelalte structuri, de la nivel central in jos, nu putem spune ca sunt interoperabile pentru ca, deocamdata, ele sunt foarte mici si, desi au oameni bine pregatiti, nu pot raspunde satisfacator, din toate punctele de vedere, la exigentele de interoperabilitate ale NATO.

– Stim ca acest grad de interoperabilitate a permis specialistilor PSYOPS romani sa-si dovedeasca profesionalismul in diverse misiuni in strainatate. Ce ne puteti spune despre aceste misiuni, despre rezultatele si beneficiile profesionale obtinute de militarii romani ca urmare a participarii la aceste misiuni?

– Specialistii PSYOPS romani sunt prezenti in toate teatrele militare importante existente, in momentul de fata, pe mapamond. Atat in cele fierbinti, cum este cazul Irakului si Afganistanului, unde avem specialisti romani de aproximativ un an, cat si in cele mai putin fierbinti, daca le putem spune asa, cum sunt cele din Kosovo si din Bosnia unde, de asemenea, am avut si avem dislocate forte de operatii psihologice importante din punctul de vedere al posibilitatilor noastre. In Kosovo, am detinut functii importante pe linie de PSYOPS, ceea ce spune mult despre valoarea specialistilor nostri. Recent, am dislocat in Kosovo si o echipa tactica de operatii psihologice, ceea ce reprezinta o alta recunoastere a posibilitatilor romanesti in domeniul operatiilor psihologice. Pana la sosirea echipei noastre, statele care detineau asemenea structuri in zona erau SUA, Germania, Italia, Franta. In viitor, vom incerca sa reducem contributia noastra pe linie de PSYOPS in Kosovo si sa o crestem in Afganistan, pentru ca ni se cere cu insistenta acest lucru.

Solicitarea noastra in teatre de operatii dificile, cum este cazul celui din Afganistan, este o alta dovada ca specialistii romani sunt foarte bine apreciati si increderea care li se acorda din partea NATO este mare. In toate aprecierile de serviciu cu care oamenii nostri se intorc din misiuni figureaza calificative de foarte bun si exceptional. De asemenea, specialistii PSYOPS romani au fost de multe ori decorati si recompensati cu premii, ca o recunoastere a valorii lor, a capacitatilor lor profesionale deosebite. Exista foarte multe solicitari din partea NATO pentru cresterea fortelor romanesti de operatii psihologice in diverse teatre de operatii. Domnul ministru Pascu, in urma unei deplasari in Kosovo, a declarat, pe baza informatiilor primite de la reprezentantii NATO, ca nu stia cat de buni sunt specialistii romani in domeniul operatiilor psihologice. Aceasta declaratie ne-a bucurat foarte mult si ne-a dat inca o satisfactie profesionala.

In ceea ce priveste castigul profesional pe care oamenii nostri il obtin in astfel de misiuni, el este incomensurabil. In procesul de pregatire, noi am trimis specialisti la cursuri de perfectionare, in misiuni de documentare teoretica. Dar participarea intr-o misiune de sase luni, intr-unul din teatrele despre care am vorbit, inseamna mult mai mult decat cursurile teoretice de pregatire.

La momentul de fata, specialistii nostri sunt foarte bine pregatiti teoretic, insa din punct de vedere practic este necesar sa acumuleze o cat mai mare experienta profesionala. Orice noua misiune inseamna un castig extrem de important pentru ca niciodata o misiune nu seamana cu cealalta. Fiecare misiune are specificul ei. De exemplu, un specialist analiza tinta din Kosovo va veni cu un set de informatii si cu modalitati de abordare a tintei diferite de cele ale specialistilor aflati in misiune in Afganistan si in Irak. Desi aparent exista similitudini intre misiunile din Afganistan si Irak, in realitate, din punct de vedere al operatiilor psihologice, ele difera fundamental. Un specialist pregatit in Kosovo nu poate face fata cu acelasi succes in Afganistan, ca unul care a actionat acolo o perioada suficienta de timp, pentru ca tintele, conditiile si metodele care trebuie folosite in cele doua teatre sunt foarte diferite.

– Care sunt viitoarele misiuni ale specialistilor PSYOPS romani?

– Avem solicitari si pentru alte tipuri de misiuni. Am primit cereri de specialisti PSYOPS pentru diverse comandamente NATO. Deja unul dintre colegii nostri a plecat la post intr-un comandament NATO, in Italia. De asemenea, in 2005 vom participa la toate exercitiile internationale mari organizate de NATO, care vor implica prezenta structurilor de operatii psihologice, iar pe plan intern vom participa la Exercitiul Bicaz 2005, o aplicatie de anvergura, planificata, organizata si desfasurata de Comandamentul 2 Operational. Este o provocare si o modalitate de pregatire foarte utila noua, pentru ca se simuleaza un caz real la care trebuie sa facem fata cu succes din punct de vedere PSYOPS. Nu in ultimul rand, infiintarea viitoare a structurilor de InfoOps, de care vorbeam, este o provocare pentru noi in a pune la dispozitie pentru elaborarea doctrinei acestor structuri experienta pe care am acumulat-o in domeniul PSYOPS.

Ne preocupam, de asemenea, ca structurile noastre de operatii psihologice sa sporeasca din punct de vedere numeric pentru ca, dincolo de calitatea specialistilor, exista anumite limitari in desfasurarea activitatilor noastre, datorate numarului mic de personal.

– Cu ce dificultati va confruntati in momentul de fata si care sunt modalitatile posibile de depasire a acestora?

– Una dintre, sa-i spunem, insatisfactiile profesionale este data de faptul ca nu intotdeauna si nu la toate nivelurile organizatiei militare este bine inteles locul si rolul structurilor de PSYOPS in structurile si actiunile militare. Daca la nivel central, cei care ne conduc au inteles locul si rolul nostru, nu la fel stau lucrurile si la celelalte niveluri de conducere. Sunt comandanti care nu vad corect locul si rolul fortelor de operatii psihologice in sistem. Nu inteleg cum sa utilizeze eficient specialistii PSYOPS pe care ii au in subordine in procesul de pregatire pentru lupta si in indeplinirea diferitelor misiuni.

Am incercat sa remediem aceasta situatie prin diferite actiuni. Anul trecut, in cadrul Aplicatiei Apuseni 2003, la initiativa sefului Statului Major General, au fost invitati toti comandantii de brigazi si de corpuri de armata, pentru a vedea practic, in teren, ce inseamna o aplicatie cu specific PSYOPS, cum este organizata, cum se desfasoara etc. Comandantii invitati au participat efectiv la aplicatie, au pus intrebari, au discutat, au facut observatii. Li s-au pus la dispozitie materiale si produse specifice operatiilor psihologice pe care sa le poata studia si folosi ulterior.

De asemenea, la unele exercitii si aplicatii invitam specialisti de la diferite comandamente pentru a le oferi posibilitatea de a intelege mai bine care sunt specificitatile operatiilor psihologice.

Am detasat la Sectia Operatii Psihologice diferiti specialisti PSYOPS din teritoriu care au avut ocazia sa acumuleze o importanta experienta teoretica si practica pe care o vor putea folosi in viitor. Pentru noi, ei reprezinta o importanta resursa umana de specialisti in operatii psihologice.

Tot in sprijinul popularizarii scopului si rolului structurilor de operatii psihologice, am trimis specialistii nostri in teritoriu, la diverse comandamente, unde au discutat pe teme specifice domeniului nostru si au prezentat materiale care sa contribuie la o mai buna intelegere a pozitiei pe care o ocupa si pe care trebuie sa o ocupe PSYOPS -ul in armatele moderne.

S-a reusit organizarea si desfasurarea unui curs de specialitate in cadrul Colegiului de Razboi din Universitatea Nationala de Aparare. La acest curs au participat cadre militare din teritoriu, reprezentanti ai unor structuri din afara Ministerului Apararii Nationale ca, de exemplu, specialisti ai Ministerului Administratiei si Internelor cu care colaboram foarte bine atat in tara, cat si in strainatate. In Kosovo, am colaborat foarte bine cu toate unitatile si subunitatile Ministerului Administratiei si Internelor prezente acolo: de politie, de jandarmi etc.

O alta problema cu care ne confruntam este fluctuatia de personal. Oamenii foarte bine pregatiti au dreptul si aspira catre alte functii. Nu ii putem opri sa ramana pe functii care nu mai raspund pregatirii si capacitatilor lor. Este o dificultate din punctul nostru de vedere, pentru ca un specialist in operatii psihologice se formeaza in patru-cinci ani, dupa participarea la una-doua misiuni internationale, dupa participarea la mai multe cursuri in tara sau in strainatate. Cu toate acestea, nu ii putem tine pe loc. Unii sunt ceruti in comandamentele NATO, altii se muta pe alte functii, unde este garantata evolutia lor, ceea ce face ca numarul personalului in structurile noastre de operatii psihologice sa scada. Chiar daca la momentul de fata nu avem atatea fonduri cate am dori, pentru a ne dota cu toate mijloacele tehnice si materiale de care am avea nevoie, noi am inteles foarte bine situatia armatei noastre si a societatii romanesti si ne straduim sa ne facem datoria cat mai bine cu ceea ce avem in dotare la acest moment.

– Revenind la un subiect mentionat la inceputul interviului nostru, care este situatia actuala a celeilalte structuri importante a PSYOPS -ului romanesc, Centrul de Operatii Psihologice?

– Incepand cu anii 2001-2002, la fostul Centru Tehnic de Actiuni Psihologice si actualul Centrul de Operatii Psihologice s-au produs modificari structurale foarte importante. Statul de organizare al acestei structuri este, in momentul de fata, cel al unui element de sprijin pentru operatii psihologice de tip NATO. Acea preponderenta a activitatilor tehnice in cadrul misiunilor acestei structuri este de acum de domeniul istoriei. Centrul a devenit, prin pregatire, prin dotare si prin misiunile pe care le poate primi o unitate operativa. El reprezinta, din punct de vedere uman si tehnic, un element de sprijin de nivel brigada si chiar de corp de armata. De aceea, programul de pregatire, selectionarea personalului si structura de organizare a Centrului au fost modificate. S-a terminat procesul de restructurare care a dus la reducerea personalului Centrului de Operatii Psihologice. De la infiintarea lui si pana in momentul de fata s-a redus numarul personalului cu doua treimi. Desi restructurarea se poate face nu doar prin reducere de personal, ci si prin redistribuirea personalului catre acele functii care sunt de mai mare actualitate si mai utile. Dincolo de micile probleme cu care ne confruntam, suntem convinsi ca obiectivele propuse pentru restructurarea acestui centru pana in 2007, obiective asumate in fata responsabililor NATO, se vor atinge.

As vrea, in incheiere, sa va multumesc pentru onoarea pe care mi-ati facut-o de a aparea cu acest interviu in paginile revistei Spirit militar modern, revista pe care eu si colegii mei o apreciem foarte mult. O apreciem nu numai din postura de colaboratori si cititori fideli, ci si din perspectiva specialistului in domeniul sociologiei si psihologiei, in domeniul elaborarii produselor tiparite, profesioniste si eficiente. Revista reprezinta pentru noi o sursa de informatii utila, eficienta, de buna calitate, care se incadreaza excelent in spiritul militar modern pe care il promoveaza."



Sursa:http://www.presamil.ro/SMM/2004/11-12/pag%2002-05.htm.
SURSA:OPERATIUNILE MILITARE/PSIHOLOGIA ONLINE.
http://poze.haioase.org/_poze/poze-haioase-creier.jpg

Pe data viitoare,

Un comentariu:

Armagheddonus! spunea...

Nu îi iertaţi!

o haită de borfaşi, mecanic colorată,
supusă ritualic aceluiaşi consemn,
îndepărtată crud de mamă şi de tată,
ne-aduce existenţa în sapa lor de lemn...

în fruntea ei, dementul, o javră ordinară
care ne-a sechestrat şi dreptul de-a vorbi,
descreieratul care a semănat în Ţară
doar vrajba dintre noi, în dreptul de-a muri...

nu ne-aţi iertat niciunul, ne-aţi pângărit pe toţi,
pe medici şi pe dascăli i-aţi răstignit borând,
adunătură oarbă de venetici şi hoţi
fugiţi spre-a nu vă prinde răbdarea explodând...

aţi umilit Ostaşul, tăcut, dar suveran,
artistului i-aţi pus bir până şi pe scenă,
justiţia aţi frânt-o în râvne de maidan,
pe nimeni n-aţi cruţat de jeg şi anatemă...

ne mor copiii arşi, în leagăne de îngeri,
bătrânii tac şi plâng, în rezumate seci,
guvernul ne dictează fatalele constrângeri,
e semn că este vremea cu haita ta să pleci...

pe poliţişti i-aţi dus mai jos de disperare,
pe mame le-aţi distrus în fondul lor suprem,
ai pus guvernul ţării elenei la picioare
şi balele oranj în cale i se-aştern...

din lege aţi făcut cheremul poftei chioare,
iar din legislativ, un jaf şi-o mascaradă,
simţind pe os cuţitul, nimic nu ne mai doare
borfaşi înveşmântaţi în straie de paradă...

ne-aţi asmuţit pe toţi în contra tuturora
spre a vă aduna voi, haita, tot mai strâns,
azi au sosit, istoric, secundele şi ora
să vă-aruncăm din jilţuri, să ne oprim din plâns...

nu bogăţia haitei, nici luxul sau huzurul,
nu desfătarea oarbă-a lichelelor ne doare,
ci aroganţa lor, cinismul şi sperjurul
jucat naţional făr` nicio remuşcare...

nu contrarelativa (!) noastră sărăcie
ne judecă speranţa şi viaţa ne-o apasă,
ci starea ei impusă, de gravă umilire,
pe care-au strecurat-o în fiecare casă...

pe-această-adunătură de hoţi şi de lichele
doar disperarea noastră o va putea opri,
să le-aruncăm cinismul în lanţuri şi zăbrele,
stârpiţi-i fără milă, oriunde-i veţi găsi...

nu îi iertaţi nicicum, revolta socială,
e tot ce ne-a rămas ca şansă de a fi,
lăsaţi blândeţii voastre dreptul la răscoală
şi răsplătiţi borfaşii cu dreptul de-a pieri...

Costinel Petrache