duminică, octombrie 31

CARACTERISTICILE PSIHOLOGICE IN TERORISM,INTELIGENCE-UL MORTII.

























"Convingerile teroriştilor.

Acţiunile organizaţiilor teroriste se bazează pe o interpretare subiectivă a realităţii care diferă de percepţiile guvernelor şi societăţilor cu care se confruntă. Acţunile teroriştilor nu sunt conduse de o motivaţie sau o hotărâre care să aibă la bază nişte percepţii corecte privind realitatea. Unul din obiectivele organizaţiilor teroriste este să convingă opinia publică vizată să privească lumea aşa cum o privesc ele. Sistemul de convingeri format din imagini, simboluri şi mituri dominante contribuie la percepţiile şi interpretările eronate care determină acţiuni şi speranţe.
Cadrul politic şi social în care acţionează organizaţia teroristă cuprinde un set de origini care este caracterizat de factori culturali specifici (istoria, tradiţia, literatura, religia ) care sunt transmişi membrilor unei societăţi prin tipare de socializare şi ideologii oficiale care sunt însuşite în tinereţe, în perioada de formare a teroristului şi care sunt în mod conştient
acceptate . Sursele acestor convingeri pot fi şi de natură internă. Situaţia în care acţionează teroriştii este plină de tensiune şi nesiguranţă, făcând anumite convingeri să pară relevante, convingătoare şi, totodată, persistente şi greu de schimbat. Atât tensiunea psihică cât şi angajarea, proprii terorismului, favorizează adoptarea unui set rigid de convingeri şi inhibă flexibilitatea şi deschiderea."

După părerea psihologilor, există cel puţin un cumul de patru factori care dau continuitate terorismului şi contribuie la apariţia teroriştilor în rândul unei generaţii care nu au cunoscut altceva decât vărsarea de sânge şi vrajba, fenomen cunoscut sub numele de “reîntinerirea violenţei”, şi aceştia sunt:

- un mediu dominat de conflicte face dificilă desfăşurarea unui proces normal de educaţie la nivelul şcolii, în cadrul familiei sau al societăţii, astfel încât să se poată reprima instinctele de agresivitate la copii. De aceea, aceste instincte se dezvoltă necontrolat şi sunt stimulate mai departe de violenţă;
- cei care cresc în medii tensionate de conflicte ajung să considere violenţa un mijloc justificat de exprimare;
- noua generaţie se consideră nevinovată de izbucnirea conflictului şi de aceea o victimă se bucură de anumite drepturi în lupta pentru supravieţuire;
- a purta armă sau a fi cooptat în forţele miliţiilor este un simbol al bărbăţiei.

Iată deci că terorismul este un fenomen complex, cuprinde o gamă largă de motivaţii pe care societatea umană, civilizaţiile nu sunt în măsură să le dea un răspuns, încă mult timp de acum încolo. Mai mult, datorită formelor lui de manifestare – asupra unor persoane nevinovate, acţiuni violente, deosebit de feroce şi imprevizibile -, nici nu există prea mare disponibilitate de a se apleca asupra fondului motivaţiei lui, pentru a se găsi în timp o rezolvare.Terorismul este un fenomen fără vârstă. El a început să degaje o nouă energie şi să capete o nouă dimensiune. Noua energie s-a emanat odată cu apariţia unei a doua generaţii de opozanţi angrenaţi în conflicte tergiversate, a căror experienţă psihologică neobişnuită şi nemulţumire de-o viaţă au deplasat focarul şi amploarea violenţei politice, spre exemplu, în Orientul Mijlociu."


In faţa unei asemenea situaţii, statelor nu le rămân altceva de făcut decât să şi adopte măsuri corespunzătoare în cadrul strategiilor lor de securitate naţională şi să colaboreze intre ele pentru a face faţă acestei ameninţări majore care, aşa cum am văzut, rămâne o permanenţă în viaţa popoarelor şi a căpătat deja caracter internaţional."

Sursa:http://www.networksecurity.ro/aorr/materiale_publicate/tipologia_si_psihologia_terorismului.pdf
:unapcarti.pdf


APORT PERSONAL..


Multi experti in terorism si in psihologia teroristului,considera ca nu pot sa defineasca niste tipare bine stabilite .

Ei sustin, ca terorismul se incadreaza in anormalitate, eu l-am incadrat anterior la patologic.
L.Sullwold a impartatit teroristii in doua clase de tipologii psihologice:

1.extravertitul- corespunde celor doua tipologii de personalitati:-caloricului si respectiv sangvinicului.
2.nevroticul ostil-acesta care se trage din :flegmatic si melancolic.

Astfel ca:

* teroristii care fac parte din gruparea terorista ETA (care au ca scop eliberarea poporului Basque ,sunt mai conservatori ,mai rezervati poate si datorita educatiei primite in familie).
Asta pe de o parte,insa pe de alta parte ii avem pe haotici,dezorganizatii reprezentati ai Bandei MEINHOF-RAF.

Pe de alta parte Miller si Russel tinde, sa motiveze actiunile lor ca o consecinta, a evolutiei sau regresiei sociale, prin care trece societatea in care traiesc respectivii indivizi.
In prezent aceasta clasificare este considerata, usor depasita dar care, ramane ca fundament pentru definerea celorlalte concepte ,cum ar fi cel al lui Edgar O'Ballance care sugera, caracteristici esentiale unui terorist perfect ,cum ar fi:
-absenta vointei proprii,obedienta absoluta in liderul miscarii/gruparii,lipsa regretului fata de macelul pe care il va provoca sau pe care deja l-a provocat, mai apoi ar trebui sa aiba o inteligenta peste medie sau cel putin "o inteligenta educata," pentru ca presupune o munca de inteligence, un inteligence al mortii.

Idealismul calitatilor teroristului, in viziunea lui O'Ballance se aproprie intr-o mare masura de un ANDROID educat sa ucida fara sentimente,care stie cum sa faca rost de informatiile necesare,ca are destul de multa abilitate sa treaca neobservat,care poate vorbi fluent 2-3 limbi straine.
Care face totul perfect..ce bine ca nu exista asa ceva,si ca este doar o utopie.


Si pana la urma ,daca stam sa analizam care este varsta membrilor gruparilor teroriste,vom vedea ca Miller avea dreptate ,factorul social este cel determinant .
Sunt membrii care au si 10 ani,uneori au pana la 17-18 ani,iar aici ma refer la executanti,nu la "capitanii formatiunii", acesti executanti nu fac decat sa supravietuiasca si sa se razbune, pe orice/oricine ii ordona Comandantul.
Acesta ii asigura un minim de trai,ii asigura un respect de sine fals, pe care il alimenteaza cu dorinta continua de razbunare.
De foarte multe ori, acesti tineri executanti ai terorismului sunt orfani de parinti,au supravietuit unor alte masacre sau pur si simplu, sunt victime colaterale ,care devin astfel VARF DE LANCE IN TERORISM.


Nu de mult ,am prezentat un articol in care talibanii dresau maimute, sa ucida soldatii americani,recunoscandu-i dupa uniforma pe care o purtau.
Asemeni lor si acesti tineri sunt "dresati,antrenati si manipulati", sa ucida de dragul unei cauze, pe care de cele mai multe ori nu o cunosc,nu o inteleg ,dar care stiu ca le ofera falsul sentiment de superioritate ,precum si hrana necesara existentei.
Apartenenta la o grupare, vine pentru acesti tineri ca o salvare ,in conditiile in care totul in jur se prabuseste si se transforma.

Cautand pe net diverse,am poposit pe un blog al carui continut mi-a atras atentia datorita faptului ca el continea invataturile unui/unor musulmani pentru alti musulmani nu numai.

Am sa dau adresa blogului, ca sa intelegi dumneavoastra ca noi crestini, suntem considerati pierduti, se arata cum si de ce unii barbati musulmani, isi iau neveste romance,ce rol au acestea si nu in ultimul rand ca REVERTIREA CRESTINILOR ESTE UN SCOP PRINCIPAL.
Iata deci, ca vorbim de lucruri care se intampla in lume, dar uitam sa prezentam ce se intampla in jurul nostru pentru ca nu cunoastem cum gandesc ei.

Trageti si singuri concluziile: http://patriahotilor.blogspot.com/2009/04/despre-o-parte-comunitatii-islamice-din.html.
ACOLO SE SPUNEA ASA:

"Iubeste-ti prietenul pana la un punct,caci este foarte posibil,ca el sa-ti devina dusman intr-o zi;si uraste-ti dusmanul pana la un punct caci este foarte posibil ca intr-o zi el sa devina prietenul tau".


Oare asa sa fie?
Eu zic ca nu,pentru ca..

"Oficiali americani au declarat că verifică ipoteza conform căreia cele două bombe interceptate vineri în avioane cu destinaţia Statele Unite şi dispozitivul folosit în atentatul eşuat din ziua de Crăciun au fost construite de aceeaşi persoană, relatează New York Times.".
Bombele din cele două colete descoperite pe aeroporturi din Dubai şi Marea Britanie ar fi opera lui Ibrahim Hassan al-Asiri, principala persoană care fabrică bombe pentru gruparea al-Qaida din Yemen. El este suspectat că a construit şi dispozitivul exploziv cusut în lenjeria intimă a autorului atentatului eşuat din ziua de Crăciun, nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab.

De asemenea, Asiri este bănuit că a fabricat şi bomba care l-a rănit pe şeful serviciilor de informaţii din Arabia Saudită, prinţul Mohammed bin Nayef, cu câteva luni înainte. În acest caz, Asiri a ascuns explozibilul într-o cavitate a corpului fratelui său, atacatorul sinucigaş.

Pe de altă parte, anchetatorii americani declară că există tot mai multe dovezi că tentativele de atentat dejucate vineri ar fi fost organizate de conducerea grupării Al-Qaida din Peninsula Arabă, inclusiv de clericul radical de origine americană Anwar al-Awlaki.

Awlaki este cunoscut pentru corespondenţa sa cu maiorul american Nidal Hassan, acuzat că a împuşcat mortal 13 militari în noiembrie 2009 la baza Fort Hood, din Texas. El a fost acuzat şi în atentatul eşuat comis de nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab într-un avion american ce se deplasa dinspre Amsterdam spre Detroit în ziua de Crăciun în 2009."
Sursa: www.mediafax.ro


Si atunci ma intreb,oare ne mai foLosesc aceste teorii?

Mai pot fi ele considerate pertinente si aplicabile in actualele evenimente?

DE CE ? Pentru ca, partea americana considera, ca aceste doua colete indica clar implicarea gruparii yemenite afiliate la Al'QAEDA .


Uitandu-ma pe istoricul gruparii AL'QUEDA(BAZA) am descoperit ca detine o baza de recrutare uimitoare,care se bazeaza pe sprijinul a 6-7 milioane de musulmani din lumea intreaga ,dintre care 120.000 ar putea fi doritori sa recurca la lupta armata.

Un amanunt interesant, in ceea ce priveste managementul gruparii face referire, la faptul ca gruparea a schimbat valuta cu aurul si diamantele,care sunt mai usor de ascuns si de trecut ilegal peste granita,capatand si incredere in transferurile de bani neoficiale,cunoscute ca HAWALAS (modalitate de nereperat).

Asta s-a intamplat,in urma eforturilor internationale de a stopa finantarile catre grupare,aceasta alegand schimbul, de care vorbeam mai sus ca rezultanta a afacerilor legale si oarecum ilegale, si din crime marunte.

Dealungul timpului gruparea, a dovedit ca are resursele necesare, sa foloseasca informatii regionale si sa loveasca in tari ca Rusia,Kenya,Indonezia ,trimitand astfel semnale de alarma Statelor Unite ale Americii,avertizand ca s-a refacut in urma pierderii taberelor de antrenament din Afganistan. Astfel ca amenintarea continua,ei isi urmaresc scopurile si asta s-a observat cel mai concret ieri ,asa cum am porezentat in articolul preluat din Mediafax,si Newyork Times.

God bless America!




pe data viitoare,

PS:
Ce a ramas necorectat cum ar fi virgulite,cratime si restul ,le voi corecta in cursul zilei de azi.

Niciun comentariu: