miercuri, octombrie 13

CUM SI DE CE , SA FII " CONTRA " IN INTELLIGENCE...














Interviu cu Filip Teodorescu, fost adjunct al Directiei Contraspionaj din cadrul
Directiei Securitatii Statului, acordat redactorului-sef al Intelligence, Flaviu Predescu.

"I-ar fi placut sa fie arhitect sau inginer constructor, a absolvit însa Dreptul si a ales
drumul contraspionajului.În debutul carierei, a obtinut de la un adversar cifrul de stat al tarii de apartenenta.
Ani buni sotia sa nu a stiut unde lucreaza.Îi sfatuieste pe cei tineri sa considere activitatea în domeniul informatiilor o profesie, nu un job."


F.P.: Cum s-ar defini un ofiter de contraspionaj complet?

F.T.: Cred ca trebuie sa ne ferim de spionii. Apoi trebuie sa identifice un diplomat al lor e tracasat de definitii foarte exacte.
O definitie a ofiterului de contraspionaj complet nu exista; sa spunem ca sunt niste cerinte: sa aiba daruire pentru aceasta activitate, sa porneasca cu convingerea ca vrea sa faca aceasta activitate si sa accepte toate acele îngradiri ale posibilitatii de a se misca în alte directii, deci sa renunte la multe alte activitati pe care, lucrând în afara sistemului, le poate face.
Aici esti restrictionat în primul rând de secret.
De multe ori, cei care te cunosc nu trebuie sa stie unde lucrezi. La mine, multa vreme chiar sotia nu a stiut. Este foarte important acest lucru, pentru ca nu stii niciodata când activitatea profesionala îti impune sa apari în alta postura.
Un ofiter de informatii este pus în situatia sa intre într-o actiune în care se prezinta cu totul altul, nu sub propria identitate si biografie. Deci, în afara de pregatire, care trebuie foarte bine facuta, atât cea teoretica, cât mai ales cea practica - pentru ca nimeni nu se naste spion sau contraspion - trebuie sa muncesti pentru asta si nici cititul cartilor nu ajunge.


F.P.: Cât si ce trebuie sa stie cetateanul despre contraspionaj?

F.T.: Cetateanul ar trebui sa stie ca spionaj se face din vremurile antice, si în formele prestatale.(..) Si Decebal avea agenti la Roma.


F.P.: Din ce motive se tradeaza?

F.T.: De ce se tradeaza? De regula,nu din „patriotism”, ca sa facem o gluma. Din slabiciune, ori pentru bani, ori pentru altceva, ori refulari nemultumiri personale, ca n-au ajuns unde vroiau sa ajunga, dar, de regula sunt banii la mijloc.Cei care au slabiciunea banului sunt victime sigure ale adversarilor. Cazurile cunoscute de tradare au fost pentru bani.


F.P.: Cum ati fi definit Patria,atunci când erati tânar student la Drept, si cum o definiti acum, dupa atâtia ani de munca în slujba ei?

F.T.: Sigur ca e o diferenta mare.

Atunci nici nu ma preocupau asemenea definitii sau, cel putin,eu n-am fost preocupat.Eram preocupat sa-mi rezolv studiile,sa vad ce fac, încotro ajung.
În primul rând,trebuie sa ai o situatie stabila, sapoti sa te mai gândesti si la altceva. Daca esti tânar si nu te gândesti ce o sa faci în viata,înseamna ca n-o sa faci nimic. Îti pui problema Patriei când ai deja o anume participare la activitatea tarii tale, în domeniul în care ai ajuns sa lucrezi. Când esti într-un serviciu de informatii, ai o participare mult mai directa si mai concreta si care se leaga mai mult de loialitate, de corectitudine.
Când e vorba de raporturile cu strainii, simti nevoia sa-ti aperi tara, sa promovezi spiritul tarii tale.
Daca esti un tip posomorât, încruntat, nu esti bun de ofiter de informatii. Trebuie mereu sa ai deschidere, sa ai disponibilitatea sa faci o gluma, daca vorbesti si limba sursei e si mai bine. Pentru un ofiter de informatii, o limba straina cunoscuta nu e de ajuns.
Contraspionajul si spionajul nu pot fi separate decât arbitrar, pentru ca ele merg împreuna.
Sigur ca se mai si formeaza oamenii, mai ales când sunt tineri,la cursuri, dar si ulterior, în colectivul în care ei functioneaza. Daca acolo au oameni care sa-i atraga, îi capaciteaza. Altfel, daca fiecare sta cu nasul în hârtia lui, într-un birou, nu e de ajutor, dimpotriva.
Din experienta proprie, un ofiter de informatii se formeaza în 5 ani. Vorbim de normal, nu de exceptii.(....)
Trebuie rabdare, vointa si insistenta celui care vrea sa faca aceasta activitate frumoasa, dificila interesanta si utila.


F.P.: În încheiere, ce doriti sa transmiteti cititorilor Intelligence?

F.T.: As vrea ca, prin intermediul revistei, sa-i asigur de vointa mea de neschimbat, de nezdruncinat, de a milita pentru adevar si sa-i îndemn pe cei tineri, care au intrat sau urmeaza sa intre în Serviciul Român de Informatii sa abordeze cu toata convingerea aceasta decizie a lor si sa o faca cu pasiune, ca vor avea cu siguranta satisfactii profesionale pe care multi altii din afara nu le pot avea.

F.P.: Va multumim foarte mult domnule Filip Teodorescu.



Sursa:http://www.sri.ro/upload/revistanr62009.pdf

Un comentariu:

ADYSURRY spunea...

Forumul nu imi este strain ,multumesc de indrumare.
cu respect, aceeasi.