marți, iunie 8

FORTA TACUTA DE ELITA-MAISTRII MILITARI SCAFANDRII

AM INCEPUT ACEST ARTICOL PRIN ACEST CITAT TOCMAI PENTRU A SCOATE IN EVIDENTA CALITATILE DE SEMI-ZEI ALE ACESTOR OAMENI!

PREZINT IN CELE CE URMEAZA INSTRUCTORII MILITARI AI CENTRULUI DE SCAFANDRI CONSTANTA!


Pericole ce ii pot omori in timpul scufundarilor!

"Embolia gazoasa este provocata de bulele de aer care pot patrunde in vasele de sange de la nivelul creierului, blocand accesul sangelui, ceea ce poate conduce la probleme neurologice extrem de grave si chiar moarte
Pneumotoraxul presupune ruperea alveolelor pulmonare cu patrunderea aerului in pleura, fapt care conduce la dureri atroce si dificultatea respiratiei. Apare atunci cand scafandrul iese rapid la suprafata, si mai ales atunci cand uita sa expire aerul inainte de ascensiune.
Emfizemul mediastinal si subcutanat apare prin ruperea vaselor de singe si acumularea de aer in torace sau sub piele, la nivelul gitului.
Blocarea trompei lui Eustachio - cea care egalizeaza presiunea intre faringe si urechea medie - se poate solda cu perforarea timpanului sau probleme vestibulare." sursa www.presamil.ro



In ciuda acestor pericole o mana de oameni inimosi isi dedica timpul vietii lor instruirii a zeci de scafandri .
Cifra de scolarizare ajungând la un total de peste 270 de scafandri în 2006.

Dar acest total cuprinde nu numai scafandrii din Ministerul Apararii, ci si pe cei pregatiti pentru MIRA, SPP ,BG AT-SRI.
Dascalii viitoarelor "forte tacute" sunt oameni inimosi ,prietenosi ,camarazi adevarati si profesionisti desavarsiti. Iubesc apa si adancurile ,le stiu dar le si respecta forta uneori ucigatoare.
Oricine aude de Marian ARfire, Florin Duse, Silviu Melu va sti ca sunt dascalii zecilor de scafandri ce le-au trecut prin mana dealungul timpului.

"Noi nu ii pregatim sa faca super-performanta", spune maistrul militar clasa I Marian Arfire, instructor la Centrul de scafandri. "Performanta o vor face in ani de zile. Cand ajung in unitate vor fi obligati sa plece de la un anumit nivel, pe care il dam noi."

Iata deci omenia si profesionalismul imbinate intr-un concept de sustinere si evaluare a cursantului atat de rar intalnit.
Am avut ocazia sa aud cum elevi ai domnului maistru Arfire Marian vorbeau cu un mare respect si cu o prietenie deosebita despre dansul.
Toti spun ca este un om de o calitate umana deosebita,un camarad si un dascal dedicat elevilor si colectivului in care isi desfasoara activitatea.
Este un om caruia nu ii place sa fie laudat pentru ca modestia este o mare calitate a dansului.
Cursantii invata sub comanda acestor maistrii sa se cunoasca pe ei insasi,sa se bazeze unul pe celalalt,sa se simta atunci cand nu pot comunica si sa fie una cu apa si adancurile.
Organismul uman trebuie pregatit sa invete sa suporte presiunea enorma din adancuri si sa faca fata oricarei situatii ce poate apare in cadrul unei incursiuni de scufundare de antrenament .

Anul acesta, Centrul de Scafandri a implinit 32 de ani.

Unitatea este structurata pe patru componente mari: suportul logistic, scufundarea la mare adancime, EOD (scafandri deminori specializati in dispozitive explozive improvizate) si grupul FOS .

Pe data viitoare...

Niciun comentariu: