marți, iunie 15

CUVANTUL SPECIALISTULUI




In acest articol voi aduce in fata dumneavoastra un pasaj partial din interviul domnului GEORGE MAIOR acordat publicatiei adevarul.ro din data 25.03.2010.

Fac acest lucru tocmai pentru a putea da sansa si celor care nu au citit articolul sa isi schimbe opinia in bine despre Serviciul Roman de Informatii. Sper ca in urma acestui articol conceptia oamenilor sa se mai schimbe,tinerii sa vada cu alti ochi aceasta institutie si sa perceapa corect misiunea si obiectivele acesteia.
Cred ca e de datoria noastra a tuturor celor care ne situam la un nivel intelectual adecvat sa incercam sa ajutam institutiile statului,ca ele sa fie percepute in adevaratul sens si la justa valoare.Trebuie sa invatam generatiile care vin sa respecte legile acestei tari,institutiile tarii,sa invete sa respecte si sa pretuiasca valorile acestei natiuni.

Trebuie sa ii invatam pe tineri sa RESPECTE UNIFORMA MILITARA INDIFERENT DE ARMA PE CARE O REPREZINTA !

Prezentandu-le informatii corecte despre institutii cum este SRI-ul incerc sa topesc macar un pic din negura zvonisticii rauvoitoare ce pluteste asupra acestei institutii si nu numai.
Societatea in care traim are tendinta de a distruge tot ce e valoros si de folos. Gasim "specialisti" in toate peste TOT ,care se pricep la toate dar mai ales EXCELEAZA LA VORBIT IN NECUNOSTINTA DE CAUZA SI CU REA-VOINTA!

Cineva mi-a spus ca blogul meu este " prea dedicat ",ii raspund prin acest articol ca nu am reusit inca sa il fac destul de dedicat in sustinerea institutiilor tarii noastre.


Iata deci franturi din acel interviu mentionat la inceput.

"Directorul instituţiei, George Maior, a venit în redacţia ziarului „Adevărul" pentru a face o radiografie a Serviciului şi pentru a trece în revistă provocările cu care se confruntă. Un nou exerciţiu de transparenţă care demonstrează că SRI s-a poziţionat corect între structurile similare din aria de acoperire a NATO. Dincolo de fireştile constrângeri de exprimare ale lui George Maior, vă invităm să descoperiţi, în rândurile care urmează, preocupările şi tendinţele celor care activează în domeniul securităţii naţionale.

CARTE DE VIZITĂ

• George Maior s-a născut la 16 noiembrie 1967, la Cluj-Napoca.
• Master of Arts / Drept Internaţional şi Comparat, la Universitatea „George Washington" din Capitala SUA (1991-1992).
• Doctor în Drept internaţional la Universitatea din Cluj (1998).
• Însărcinat cu afaceri la Ambasada României din Irlanda (1997-1999).
• Secretar de stat în M.Ap.N. (2000-2004).
• Obţine gradul diplomatic de ambasador (august 2004).
• Senator PSD de Alba (2004-2006).

„Suntem temuţi în lumea intereselor ostile"

Adevărul: Cum arată SRI după 20 de ani, având ca sistem de referinţă profilul serviciilor de informaţii occidentale?

George Maior: A fost o evoluţie dificilă, sinuoasă, în consonanţă cu evoluţia societăţii româneşti până la urmă. Dar evenimentele fundamentale din punct de vedere strategic - integrarea în Uniunea Europeană, aderarea la NATO - au creat premisele apariţiei unui serviciu puternic din punct de vedere intelectual şi operaţional, recunoscut ca atare în acest concept de naţiuni şi care, în acest moment, este extrem de apreciat prin calitatea informaţiei pe care o schimbă cu alte servicii similare. Pentru că suntem într-o reţea de schimb de informaţii, care e necesară datorită globalizării, inclusiv în planul securităţii.

Aici nu poţi înşela, pentru că te decredibilizezi ca instituţie care furnizează informaţii şi analize. Serviciul este foarte credibil din acest punct de vedere şi a fost acceptat în toate formatele multilaterale, dincolo de Europa şi Statele Unite ale Americii. Avem o activitate de mare rezonanţă în lumea serviciilor de informaţii. Iar recent SRI a fost evaluat pentru admitere în clubul de la Berna, cel mai important forum de servicii europene, pe nişte criterii profesionale extrem de riguroase şi de înalte. Practic, suntem o instituţie aşezată bine în societatea românească.

Sigur, configuraţia geostrategică s-a schimbat faţă de acum 20 de ani, dar SRI a rămas la fel de „temut" ca şi serviciul de informaţii românesc de dinainte de 1989?

Vreau să vă spun că este apreciat prin calitatea operaţională şi este temut în lumea intereselor ostile. Acolo trebuie să fie temut! Pe de altă parte, suntem o instituţie diferită faţă de cea de dinainte de 1989, dar vreau să fac o remarcă: e mult mai dificil pentru un serviciu de informaţii să acţioneze într-o democraţie, decât pentru un serviciu ca Securitatea, care avea umbrela legală a unui stat totalitar pusă complet la dispoziţie.

Arta informaţiilor este dusă la momente de excelenţă în democraţie, nu într-un regim totalitar, unde e mult mai simplu să acţionezi. Mai există atacuri profesionale din partea unor foşti ofiţeri ai Securităţii din acest punct de vedere. Este mult mai versatil şi mai complex acest mediu de securitate în care lucrăm acum, care testează mult mai mult abilităţile în obţinerea informaţiilor.

Care ar fi profilul tânărului ofiţer de informaţii de astăzi?

Trebuie să fie un om cult, să înţeleagă valoarea informaţiei în această lume în care globalizarea duce la o multiplicare a zonei de informaţii pentru toţi. A desprinde lucrurile importante pentru securitatea naţională din aceste informaţii, a reuşi să le analizezi sunt calităţi pe care trebuie să le ai. În plus, trebuie să aibă şi conştiinţa etică a faptului că un serviciu de informaţii acţionează într-o lume democratică pentru apărarea democraţiei, a statului democratic, nu pentru el însuşi. Acesta este obiectivul final.

„SRI oferă stabilitate pe timp de criză"

Mai sunt tinerii interesaţi să-şi facă o carieră în SRI?

Chiar în ultimii ani am observat o foarte mare atracţie şi cereri foarte multe din zona universitară, academică, a societăţii civile de a veni în Serviciu. Sunt tineri foarte valoroşi - sociologi, istorici, ingineri, analişti. E o concurenţă foarte mare. Într-adevăr, şi criza este un factor favorizant. Aspectele materiale nu sunt tocmai atrăgătoare, dar e vorba şi de stabilitatea locului de muncă. În plus, există fascinaţia unei activităţi ce pune la încercare intelectul unui individ.

Dar nu e riscant pentru tânărul respectiv ca, în momentul în care îşi schimbă locul de muncă, să nu fie acceptat de către angajatori tocmai pentru că a lucrat în cadrul serviciilor de informaţii?

Percepţia se schimbă şi, la un anumit moment, am observat o mobilitate mai mare. Tineri care au stat şapte, opt ani în Serviciu au ajuns, pe baza C.V.-ului, în zone private foarte interesante din punct de vedere material, în companii mari din domeniul economic. Ceea ce este bine. La fel, îi găsim în medii de consultanţă foarte elevate. Eu cred că, în viitorul apropiat, un asemenea reper în C.V. nu va mai fi perceput ca în trecut, într-un mod negativ.
Personal sunteţi mulţumit de cum s-a răspuns la ceea ce aţi înaintat beneficiarilor de informaţii?

Destul de mulţumit, nu mulţumit.

„Urmărim siteurile şi blogurile"

Cum vedeţi ultimele evoluţii din presa românească?

Din punct de vedere al Serviciului, văd presa destinată fundamental pentru a oferi publicului informaţie. Până la urmă, noi oferim cunoaştere decidenţilor, dumneavoastră opiniei publice. Avem împreună o mare responsabilitate. Eu sper ca acest context economic să nu afecteze dramatic presa - e o opinie personală! -, deşi s-au văzut din acest punct de vedere evoluţii negative. Sursele deschise sunt o parte esenţială şi foarte importantă din propria noastră analiză. Ceea ce oferă putere unui serviciu modern de informaţii şi capabil este a reuşi să integrezi multisursele, deci sursele deschise pe care le gestionaţi dumneavoastră şi care se află în baza aceasta de date publice care există, cu sursele noastre specifice secrete, într-o analiză cât mai limpede asupra realităţii. Şi suntem singura instituţie, alături de colegii de la SIE, care poate face această integrare. De aceea privim cu mult interes evoluţiile din zona presei.

Mai sunt „sursele deschise" un element atât de important în analizele pe care le întocmiţi, date fiind aceste evoluţii negative?

Sunt un element important, pentru că validează anumite informaţii şi realizează o distincţie calitativă între percepţie şi informaţia brută, reală. Avem chiar şi un buletin zilnic, bazat exclusiv pe surse deschise care se adresează decidenţilor. Vrem să-l extindem tot mai mult şi către zona analitică privată. Mai ales că avem posibilitatea să culegem informaţie şi analiză în foarte multe limbi din bazele de date deschise.

Schimbându-se mult mediile de informare, au intrat siteurile şi blogurile în sfera dumneavoastră de preocupare?

E o preocupare. Inclusiv în zona forumurilor, dincolo de a se înţelege anumite evoluţii şi dezbateri. Să luăm exemplul concret al radicalismului şi extremismului. Sunt foarte multe zone virtuale, forumuri în diverse limbi care întreţin o atmosferă de radicalism. Asta mai ales pe zona terorismului internaţional. Ne interesează foarte mult. Vă daţi seama ce expertiză trebuie să ai ca să poţi capta şi înţelege informaţia din acest punct de vedere? Ne-am dezvoltat capacităţile în acest sens. Aşadar, ne interesează şi analizăm siteurile şi blogurile. Nu intervenim, dar le urmărim.

„SRI are aproximativ 3.000 de agenţi operativi"

Aţi trecut prin câteva campanii electorale dure, în care nu aţi scăpat de acuzaţiile de implicare în politică. Credeţi că acestea au şifonat imaginea SRI în ochii opiniei publice?

Au fost acuzaţii şi discursuri mai agresive, dar important e că lumea nu s-a lăsat intimidată de acest lucru. N-am văzut nicio dovadă din acest punct de vedere, ceea ce reprezintă o satisfacţie profesională. Am ieşit onorabil dintr-o confruntare dură, de campanie, onorabil din punct de vedere al credibilităţii, al principiilor echidistanţei şi neutralităţii. Percepţia publică e mult mai bună decât s-ar putea extrage din acest tip de discurs. Cel puţin ultimele sondaje indică un grad de încredere în SRI în jur de 43-45%, ceea ce zic eu că este bine.

În alte ţări membre ale NATO care e procentul încrederii?

Între 35 şi 40%. Sunt ţări în care coboară din cauza multor factori. Mai ales în ţările care se expun mai mult din punct de vedere al activităţii informative. Dar, pe fondul crizei, vedem şi o depreciere a încrederii în instituţiile statului.

Se spunea că aveţi cel mai mare număr de agenţi...

S-au făcut nişte comparaţii nefericite metodologic între un serviciu şi altul, fără să fie luate în considerare atribuţiile. Comparând SRI cu MI5, acesta din urmă asigură doar informaţii pe contraterorism, contraspionaj şi mişcări extremiste interne. Nu asigură funcţia de antiterorism militar, cum o facem noi. Noi nu avem numai misiune informativă, ci şi executivă. Or, doar Brigada Antiteroristă, care nu e formată din agenţi, ci din militari specializaţi pentru a interveni în cazul unui atentat, are aproximativ 1.600 de oameni.

La o ţară ca România, e o brigadă normală. Ea e tot în componenţa Serviciului. De asemenea, există Academia Naţională de Informaţii, care are profesori. Aceştia nu pot fi încadraţi ca agenţi, ei asigurând integrat pregătirea ofiţerilor noştri. În alte state, Academia e o instituţie separată. Ca număr de agenţi operativi, care se ocupă de culegere de informaţii şi de operaţiuni de informaţii, suntem în media europeană - aproximativ 3.000 de agenţi. Dacă îi definim strict din acest punct de vedere.

„La Republica" scria că ar fi 12.000 de agenţi. De unde au informaţii de acest gen?

Au apărut la noi diverse articole şi au fost preluate acolo, din surse deschise. Acum, care este interesul „La Republica" să comenteze aceste aspecte, este o altă chestiune pe care nu vreau să o dezvolt.


Printre aceşti 3.000 de agenţi operativi aveţi şi colegi de-ai noştri din presă?

Este o întrebare recurentă şi am răspuns întotdeauna că nu facem nimic în exces faţă de oricare alt serviciu din Uniunea Europeană.

Apreciaţi inteligenţa jurnaliştilor...

Întotdeauna.


„Luptând, am reuşit să ne desprindem total de politic"

S-a diminuat gradul în care politicienii apasă „pedala de acceleraţie" pe zona serviciilor de informaţii?

Cred că da şi cred că este şi o voinţă instituţională de a ne asigura o autonomie absolut necesară pentru a ne îndeplini misiunea. Şi e valabil în mai multe domenii. Foarte multe domenii de la noi suferă de politizare. Observăm acest lucru şi nu este bine din punct de vedere al unui stat eficient. Voinţa noastră a fost clară şi, cu o luptă destul de intensă, am reuşit să ne desprindem total de asemenea practici."


sursa:http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Seful_SRI-E_mai_greu_sa_actionezi_in_democratie_0_231577349.html.


Multumesc,
pe data viitoare...

2 comentarii:

Tim Ronin spunea...

Q. Schimbându-se mult mediile de informare, au intrat siteurile şi blogurile în sfera dumneavoastră de preocupare?

A. E o preocupare. Inclusiv în zona forumurilor, dincolo de a se înţelege anumite evoluţii şi dezbateri. Să luăm exemplul concret al radicalismului şi extremismului. Sunt foarte multe zone virtuale, forumuri în diverse limbi care întreţin o atmosferă de radicalism. Asta mai ales pe zona terorismului internaţional. Ne interesează foarte mult. Vă daţi seama ce expertiză trebuie să ai ca să poţi capta şi înţelege informaţia din acest punct de vedere? Ne-am dezvoltat capacităţile în acest sens. Aşadar, ne interesează şi analizăm siteurile şi blogurile. Nu intervenim, dar le urmărim.

Mi-a placut cum dl. Maior a raspuns intrebarilor.
Ma intreb daca blogul meu, "ordinul negru", este inclus in categoria blogurilor care "intretin o atmosfera de radicalism" ???
Ce parere aveti ?
Personal ma bucur atunci cand vad cum tinerii se implica in procesul de educatie cu privire la securitatea si siguranta tarii noastre.
Daca noi tinerii am avut vreodata ceva cu institutiile statului, asta s-a intamplat doar atunci cand si in aceste institutii apar multi "microbi" din cauza carora, in ciuda bunei colectari de informatii, decidentii politici corupti aleg sa le foloseasca prost sau deloc.
Oricum, tuturor le doresc succes in orice directie buna, atat in tara dar si in strainatate.

Anonim spunea...

Multumesc de comentariu Ronin,insa fiecare cu parerea lui.
Cred ca articolul nu vorbeste despre asta si nici asta nu e misiunea acestui blog insa e opinia ta.
Multumesc ,
surry